Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhusten terveysmenoissa huimat erot isojen kaupunkien välillä – Kuopiossa halvinta, Oulussa kalleinta

Vastuulääkärimalli on tuonut säästöjä. Siinä kotihoitajat voivat kysyä lääkärin ohjeita mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Porvoolainen Raija Frilander, 79, on tyytyväinen terveyspalveluyritys Doctagonilta saamaansa hoitoon. ”Hyvässä hoidossa täällä ollaan”, Frilander sanoo. Frilanderin vastuulääkärinä toimii Doctagonin johtava lääkäri, geriatri Nina-Maria Tigerstedt.
Porvoolainen Raija Frilander, 79, on tyytyväinen terveyspalveluyritys Doctagonilta saamaansa hoitoon. ”Hyvässä hoidossa täällä ollaan”, Frilander sanoo. Frilanderin vastuulääkärinä toimii Doctagonin johtava lääkäri, geriatri Nina-Maria Tigerstedt. Kuva: Leif Rosas

Vanhusten terveydenhoidon aiheuttamat kustannukset vaihtelevat suuresti Suomen suurten kaupunkien välillä.

Esimerkiksi Kuopio kykenee tuottamaan 85 vuotta täyttäneiden asukkaidensa terveydenhoidon neljänneksen halvemmalla kuin kalliisti palvelunsa järjestävä Oulu. Tiedot selviävät Kuntaliiton vertailusta.

”Taustalla on ajoissa aloitettu palvelurakennemuutos. Useita vanhainkoteja on suljettu ja ympärivuorokautisen hoivan paikkoja vähennetty. Resursseja on siirretty kotihoitoon ja ryhmäkotiasumiseen”, perustelee Kuopion kuntoutusjohtaja Mikko Korhonen.

Kunnat ovat pyrkineet leikkaamaan vanhusmenojaan panostamalla laitosmuotoisen hoidon sijaan kotihoitoon. Myös kotihoidon hinnassa on kuntien välillä isoja eroja.

Suurista kaupungeista edullisimmin vanhusten terveyspalvelut hoitavassa Kuopiossa menoja on karsittu omin voimin.

Kuopiossa yhdeksän lääkäriä työskentelee ilman omaa työhuonetta asiakkaiden kotona ja asumispalveluyksiköissä. Sairaalan päivystyksessä vastataan kotihoitajien soittoihin joka päivä iltakymmeneen.

Suurin osa hoitajien kysymyksistä ratkeaa puhelimessa, eikä vanhusta tarvitse lähteä viemään päivystysjonoon.

Monissa kaupungeissa on kuitenkin turvauduttu myös ostopalveluihin.

Esimerkiksi Porvoo ja Vaasa ovat säästäneet tuntuvasti sen jälkeen, kun kaupungit ovat ostaneet muun muassa kotihoitopalvelut terveyspalveluyritys Doctagonilta.

Yrityksen vastuulääkäripalvelu on levinnyt Suomessa jo yli 40 kuntaan. Palvelun kulmakivinä ovat hoitajien mahdollisuus lääkärikonsultaatioon ympäri vuorokauden sekä vastuulääkärin säännöllinen yhteydenpito kotona asuvaan vanhukseen.

Porvoossa ambulanssiajot päivystykseen ja vuodeosastoilla makuutukset vähenivät palvelun oston jälkeen roimasti. Kun kotihoito saatiin toimimaan, useita vanhainkoteja suljettiin.

”Aiemmin tilanne oli kaoottinen. Pitkäaikaispaikoille jonottavat potilaat tukkivat terveyskeskuksen, erikoissairaanhoito vei rahat ja määräsi päätöksenteon. Nyt meillä ei ole juurikaan jonoja ympärivuorokautiseen hoivaan. Olemme pystyneet kehittämään kotisairaanhoitoa ja saattohoitoyksikköä”, iloitsee Porvoon sosiaali- ja terveysjohtaja Pia Nurme.

Myös useat palvelun käyttäjät eli vanhukset ovat tyytyväisiä Doctagonin tarjoamaan hoitoon.

”Hyvässä hoidossa täällä ollaan”, kehuu esimerkiksi Palomäen palvelukeskuksessa asuva Raija Frilander, 79.

Hän on ollut nyt Doctagonin johtavan lääkärin, geriatri Nina- Maria Tigerstedtin hoidossa kolme vuotta.

Kun Tigerstedt aloitti kotikäynnit porvoolaisvanhusten luona, hän kohtasi asiakkaita, jotka eivät olleet tavanneet lääkäriä viiteen vuoteen.

”Lääkelistat saattoivat olla viiden liuskan mittaisia”, Tigerstedt muistelee.

Ensi käynnillä tehtiin kaikille hoivasuunnitelmat ja rukattiin lääkitys kuntoon. Sen jälkeen päivittäistä työtä jatkoivat hoitajat, joiden apuna vastuulääkäri on viikoittain.

Vanhusten kotona vastuulääkärit vierailevat useamman kerran vuodessa.

Vaasa päätyi ostamaan palvelut lääkäripulan takia. Kaupungin terveysasemilta puuttuu jatkuvasti kolmannes lääkäreistä. Vanhustyöhön ja kotihoitoon heitä on riittänyt kaikkein vähiten, koska vanhusten lääkärikäyntejä ei ole normitettu, kuten lasten ja nuorten kohdalla on tehty.

”Nyt lääkäreiden löytäminen on palveluntuottajan huolena. Puolet maan geriatreista tosin taitaa olla tekemisissä tämän firman kanssa”, arvioi Vaasan koti- ja laitoshoidon tulosaluejohtaja Matti Paloneva.

Vanhuksille toimintamallissa parasta on sairaalajaksojen väheneminen, Paloneva arvioi.

”Pitkä makoilu sängyssä on ikääntyneelle aina huono asia. Toimintakyvyn säilymisen kannalta sairaalahoito ei ole suositeltavaa.”

Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Tomi Malmström uskoo vastuulääkärimallin soveltuvan mihin tahansa kuntaan tuomaan säästöjä.

Aalto-yliopisto tutki mallin toimivuutta Vaasassa osana Tekesin rahoittamaa JYVÄ-hanketta.

”Doctagonilla on keskittämiseen ja tietojärjestelmään liittyviä etuja. Etenkin pienessä ja keskisuuressakin kunnassa lääkärin palvelujen kokoaikainen järjestäminen on volyymisyistä haastavaa. Doctagonin etuna on, että lääkäri pystyy etäpalveluna vastamaan usean kunnan potilaista”, Malmström sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat