Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhainkodeissa ennätyksellisen vähän asukkaita

Kotimaa
 
Tausta

Ikääntyvien asumispalveluita

Palveluasuminen

Palveluasumisessa iäkäs maksaa vuokran sekä hoiva -ja hoitopalvelut kuten kodinhoitoavu ja hygieniapalvelut. Palvelutalojen lisäsi asumisyksiköinä on ryhmä- ja pienkoteja. Henkilökunta työskentelee yleensä kahdessa vuorossa.

Tehostettu palveluasuminen

Tehostettuun palveluasumiseen kuuluu ympärivuorokautista jatkuvaa ammatillista läsnäoloa ja valvontaa.

Kotihoito

Iäkäs saa kotipalvelua, sairaanhoitoa ja kuntoutusta omassa kodissaan tai palveluasunnossaan.

Omaishoito

Vanhus asuu kotonaan, ja häntä hoitaa omainen tai muu läheinen henkilö. Kunta ja hoitaja tekevät omaishoidon tuesta sopimuksen.

Vanhainkotihoito / terveyskeskuksen vuodeosasto

Vanhainkotihoito on ikääntyneiden laitoshoitoa sosiaalitoimessa. Terveyskeskusten laitoshoitoon lasketaan terveyskeskusten yleislääkärijohtoisilla osastoilla annettu hoito.

Perhehoito

Vanhuksen hoito on järjestetty hänen kotinsa ulkopuolella yksityiskodissa. Perhehoidon tavoitteena on antaa perhehoidossa olevalle mahdollisuus perheenomaiseen hoitoon ja läheisiin ihmissuhteisiin.

Lähde: THL

Vanhainkodeissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla asuvien yli 75-vuotiaiden määrä on pienentynyt alle 3 prosenttiin ikäluokasta. Vanhainkodeissa asuu runsaat 10 000 ja terveyskeskusten vuodeosastoilla runsaat 3 000 ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa tarvitsevaa. Tiedot ovat vuodelta 2014.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kuntaliitto antoivat muutama vuosi sitten iäkkäiden palveluiden laatusuosituksen. Siihen on kirjattu terveyskeskus- ja vanhainkotiasukkaiden tavoitemääräksi 2–3 prosenttia ikäluokasta viimeistään vuonna 2017. Tavoite on siis saavutettu.

”Osa iäkkäistä tarvitsee pitkäaikaista laitoshoitoa terveydentilansa vuoksi”, sanoo THL:n kehityspäällikkö Riikka Väyrynen.

Vanhusten asumispalveluiden painopiste on ollut jo pitkään kotihoidon lisäämisessä. Ympärivuorokautista huolenpitoa vaativat iäkkäät on pyritty saamaan vanhainkodeista ja terveyskeskuksista tehostetun palveluasumisen piiriin. Jo 6,7 prosenttia yli 75-vuotiaista on tehostetun palveluasumisen piirissä.

Laitoshoidon vähentäminen on edennyt maakunnissa eri tahtiin. Esimerkiksi Kymenlaaksossa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa yli 8 prosenttia yli 75-vuotiaista on tehostetun palveluasumisen piirissä, kun taas muun muassa Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla vastaava määrä on alle 6 prosenttia ikäluokasta.

Vanhainkotiasukkaiden määrä on puolittunut 15 vuoden aikana. Yli sadassa kunnassa ei ole yhtään vanhainkotiasukasta. Terveyskeskuksissa asuvien määrä on pienentynyt kolmasosaan 15 vuoden aikana.

Joensuussa on yli 200 terveyskeskuksessa asuvaa vanhusta, eikä yhtään vanhainkodissa asuvaa. Turussa on kolminkertainen määrä terveyskeskuksessa asuvia verrattuna Helsinkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat