Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Sähkösavukkeet vaikeuttavat tupakanpolton lopettamista

Uusi tupakkalaki on kieltämässä sähkötupakkatuotteiden tilaamisen verkosta.

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Sähkösavukkeessa oleva neste kuumenee, ja tupakoitsija hengittää höyryä.
Sähkösavukkeessa oleva neste kuumenee, ja tupakoitsija hengittää höyryä. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Mikä on sähkösavuke?

 Sähkösavuke muistuttaa perinteistä savuketta, mutta toimii paristoilla.

 Sen käyttö jäljittelee tupakointia: säiliöön ladattu neste kuumennetaan höyryksi, jota hengitetään imemällä savuketta. Nesteampullit voivat olla joko nikotiinittomia tai nikotiinillisia.

 Nikotiinipitoista sähkötupakkanestettä ei saa myydä Suomessa. Käyttäjät ovat tilanneet nikotiininesteitä itselleen muista EU-maista.

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkötupakkaa käyttää ainakin satunnaisesti noin kolme prosenttia 15–64-vuotiaista suomalaisista.

Lähteet: Suomen Ash, THL

Sähkösavukkeet eivät auta tupakan polton lopettamisessa, vaan voivat jopa vaikeuttaa sitä, toteaa tuore amerikkalaistutkimus. Sen mukaan sähkösavukkeiden käyttäjät lopettavat tupakoinnin 28 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muut.

”On ironista, että yksi sähkösavukkeiden käytön pääsyistä on tupakoinnin lopettaminen, mutta vaikutus on päinvastainen”, sanoo professori Stanton A. Glantz Kalifornian yliopistosta tutkimustiedotteessa.

Tutkijat kävivät läpi kymmeniä tutkimuksia, joissa arvioitiin yhteyttä sähkösavukkeiden käytön ja tupakoinnin lopettamisen välillä. Osassa näissä oli mukana kontrolliryhmä, joka ei käyttänyt lopettamisen tukena sähkösavukkeita.

Amerikkalaistutkimuksen tulokset julkistettiin torstaina 14. tammikuuta The Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Sähkösavukkeita markkinoidaan Suomessakin yhtenä keinona lopettaa tupakan poltto. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Antero Heloma pitää useita tutkimuksia kokoavaa amerikkalaistutkimusta hyvin luotettavana.

”Kun sähkösavukkeita ja tavallista tupakkaa käytetään yhdessä, niin joku saattaa lopettaa. Mutta isossa mittakaavassa tupakanpolttoa ei lopeteta”, Heloma sanoo.

On kuitenkin saatu näyttöä, että sähkösavukkeiden käyttö saattaa vähentää tavallisen tupakan käyttöä joillakin ihmisillä, eli sähkösavukkeen sisältämä nikotiini korvaa osan tavallisen tupakan nikotiinista.

Sähkösavukkeissa nikotiini vedetään keuhkoihin lämpimänä höyrynä. Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijat ovat olleet huolissaan tästä, koska tällaisen altistuksen toksikologista ja fysiologista vaikutusta ei ole tutkittu, kertoo kansanterveysjärjestö Suomen Ash internetsivuillaan.

Heloman mukaan tuotteesta liikkuu paljon ristiriitaista tietoa. Osa tutkimuksista esimerkiksi väittää, ettei sähkötupakka ole terveydelle vaaraksi.

”Kukaan ei ole kuitenkaan pystynyt vielä osoittamaan, että sen käyttö olisi täysin vaaratonta. Ei edes pelkkien makuaineiden käyttö.”

Sähkösavukkeiden tilanne selkeytyy Suomessa, kun ne tulevat uuteen tupakkalakiin. Hallitus aikoo luultavasti esittää sähkösavukkeille ja niissä käytettäville nikotiininesteille 18-vuoden ostoikärajaa. Myynnistä aiotaan tehdä luvanvaraista eli tuotteita myydään tulevaisuudessa kaupoissa ja kioskeissa, kuten muitakin tupakkatuotteita.

Samalla internetistä tilaaminen kiellettäisiin niin kotimaasta kuin ulkomailta.

THL vastustaa sitä, että nikotiinia sisältävien sähkösavukkeiden myynti kaupoissa ja kioskeissa sallittaisiin. Silloin niiden saatavuus helpottuisi huomattavasti erityisesti nuorille, Heloma kertoo. ”Tuotteiden osto nuorelle on paljon hankalampaa esimerkiksi luottokortilla internetistä kuin kioskista.”

Hallitus aikoo luultavasti myös esittää, että sähkösavukkeita ei enää saisi tuprutella paikoilla, joilla tupakointi on kielletty. Niille tulisi myös esilläpito- ja mainontakielto. Myös makuaineet voidaan kieltää, tai ainakin karkki- ja hedelmämaut.

Hallituksen esitys uudesta tupakkalaista tulee eduskunnan käsittelyyn helmikuussa. Lain uudistus liittyy osittain EU:n tupakkatuotedirektiiviin, jonka pitää olla jäsenmaissa voimassa viimeistään 20. toukokuuta 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat