Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ei ollut muita vaihtoehtoja”

Kotimaa
 

Somalialainen Abdirizak Mohamud, 25, tuli Suomeen viime vuoden helmikuussa.

Pitkä matka kohti uutta kotimaata alkoi nelisen vuotta sitten. Matka kulki Etelä-Afrikan kautta Ruotsiin ja edelleen Helsinkiin.

Ruotsissa Mohamud oli vain sen ajan, mikä kesti sirtyä lentoasemalta laivaan. Ruotsin viranomaisia hän ei joutunut välttelemään.

Tukholmaan Mohamudin saattanut salakuljettaja käski matkustamaan Suomeen, jossa Mohamudin pitäisi ilmoittautua poliisille.

”Minulla ei ollut vaihtoehtoja. Mies, jolle maksoin matkasta ja passista, otti rahani ja vei minut suoraan lentoasemalta laivalle”, Abdirizak Mohamud sanoo.

Dublinin sopimuksesta hän ei ollut kuullutkaan.

Epävakaasta kotimaastaan Mohamud lähti nelisen vuotta sitten. Hän lähti, koska pelkäsi, että terroristijärjestö al-Shabaab tappaa hänet, kuten se tappoi hänen isänsä. Lopulta Mohamud päätti äitinsä kanssa, että hän lähtee pois Mogadishusta.

”Matkustin ensin Tansaniaan ja sieltä monen maan kautta Etelä-Afrikkaan”, Mohamud kertoo.

Etelä-Afrikassa Mohamud asui noin kolme vuotta, muun muassa Kapkaupungissa, kunnes ulkomaalaisviha ryöpsähti valloilleen.

Vuosi sitten siirtolaisvastaisuus yltyi mellakoiksi ja Mohamudin oli vaihdettava maata. Hän sai matkaa varten rahaa serkultaan Yhdysvalloista.

Tammikuun lopulla 2015 Mohamud lensi Johannesburgista Tukholmaan väärennetyn passin turvin. Hän matkusti yhdessä väärentäjä-salakuljettajan kanssa, eikä saanut kysellä määränpäästä mitään.

Tukholmassa Mohamud vietiin suoraan lentoasemalta satamaan ja matkan järjestäjä käski hänet Suomeen.

Helsingissä Mohamud ilmoittautui poliisille. Hän asui kuukauden Kaarlenkadun vastaanottokeskuksessa. Sieltä hänet lähetettiin Joutsenoon Konnunsuon vastaanottokeskukseen.

Joulukuussa Mohamudin pitkä odotus päättyi. Hän sai turvapaikan neljäksi vuodeksi. Mohamud asuu Ruoveden vastaanottokeskuksessa, kunnes löytää uuden kotipaikan.

HS seuraa Abdirizak Mohamudin elämää Suomessa Sunnuntai-sivuilla ilmestyvällä juttusarjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat