Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeri Orpo uudistaisi Dublinin sopimuksen

Financial Timesin mukaan turvapaikanhakijoita ei enää tulevaisuudessa palauteta Euroopan unionissa siihen jäsenmaahan, jossa he ovat ensi kertaa rekisteröityneet. Sisäministeri Orpon mukaan ”olennaisin asia on saada ulkorajavalvonta kuntoon”.

Kotimaa
 
Rami Marjamäki
Somalilainen turvapaikanhakija Abdirizak Mohamud (toinen vasemmalta) Ruoveden vastaanottokeskuksessa. Saman katon alla asuvat Farhan (vas.)Abdirizak, Sadaam ja Abdalla.
Somalilainen turvapaikanhakija Abdirizak Mohamud (toinen vasemmalta) Ruoveden vastaanottokeskuksessa. Saman katon alla asuvat Farhan (vas.)Abdirizak, Sadaam ja Abdalla. Kuva: Rami Marjamäki
Fakta

Mikä on  Dublinin sopimus?

 Dublinin sopimus määrittelee, mikä EU-valtio ottaa vastuun kustakin turvapaikkahakemuksesta.

 Sopimuksen mukaan hakemus käsitellään siinä jäsenvaltiossa, jossa turvapaikanhakijan sormenjäljet on tallennettu tai hän on jättänyt turvapaikkahakemuksensa.

 Sopimus allekirjoitettiin vuonna 1990. Nyt puhutaan niin sanotusta Dublin III -sopimuksesta, joka on jäsenmaissa sitova asetus.

 Yksi syy sopimukseen solmimiseen oli pelko pakolaisten määrän kasvamisesta Neuvostoliiton hajoamisen takia.

EU-maihin tulevia turvapaikanhakijoita ohjaavaa Dublinin sopimusta pitää uudistaa nykyisestä, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok). Samaa mieltä on sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

”Maahanmuuttokriisi on osoittanut sen, että Dublinin sopimus ei nykyisellään toimi”, Orpo totesi

Sanomalehti Financial Times kertoi keskiviikkona, että turvapaikanhakijoita ei enää tulevaisuudessa palauteta siihen jäsenmaahan, jossa he ovat ensi kertaa rekisteröityneet. Tämä tarkoittaisi Dublinin sopimukseen perustuvasta järjestelmästä luopumista.

Lehden mukaan komissio on todennut, että Dublinin sopimus on vanhentunut ja epäreilu. Siksi se aiotaan lehden lähteiden mukaan haudata uudessa esityksessä, joka annettaneen maaliskuussa. Financial Times perustaa tietonsa ehdotuksen nähneiden viranomaisten kertomuksiin.

Orpo pitää uutista oikeansuuntaisena. Hän ei kuitenkaan usko, että järjestelmää oltaisiin romuttamassa. Sisäministerin mukaan toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, millaisia muutoksia järjestelmään on tulossa.

Orpon mukaan olennaisinta on se, että EU:n ulkorajavalvonta saadaan toimimaan ja EU-alueelle saapuvien rekisteröinti hoidetaan asiallisesti siinä maassa, mihin he tulevat.

”Sitä kautta löytyy ratkaisun avaimet. Ei sitä kautta, että luodaan vain taakanjakomekanismi Euroopan maiden välille”, hän sanoo.

Artikkeliin liittyvät

”Silloin me loisimme mekanismin, joka toimisi vetovoimatekijänä emmekä ratkaisisi perusongelmaa eli tällä hetkellä laitonta Euroopan alueelle tuloa ilman kontrollia.”

Orpon mielestä kiireellisin asia lähiviikkoina on se, miten laiton maahantulo varsinkin Kreikkaan saadaan kontrolliin. Lisäksi Turkin kanssa pitäisi päästä sopuun siitä, miten ihmissalakuljettajien aiheuttama tulijoiden määrä Eurooppaan saadaan pienemmäksi. Samoin Kreikkaan pitäisi perustaa erityiset järjestelykeskukset, hän luettelee.

”Sen jälkeen päästäisiin tilanteeseen, jossa voitaisiin keskittyä ensin Dublin-järjestelmän pelastamiseen, sitten kehittämiseen”, hän sanoo.

Hänen mielestään Suomi, Ruotsi ja Norja ovat jo kantaneet ison osan vastuusta suhteessa väkilukuun. Nyt katseen pitää suuntautua Itä-Euroopan maihin, joihin muuttoliikennettä ei ole vielä suuntautunut.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kommentoi asiaa hyvin lyhyesti avustajansa kautta.

Hänen mukaansa Financial Timesin uutinen on spekulatiivinen eikä hallitus toimi sen pohjalta.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) puolestaan kommentoi uutista iltapäivällä lyhyesti omilla nettisivuillaan.

”Tätä asetusta Suomi on tukenut, noudattanut ja edellyttänyt sen noudattamista. Se on Suomen linja. Ikävä kyllä monet EU-maat eivät ole sitä noudattaneet. Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti lakeja pitää noudattaa”, Soini kirjoittaa blogissaan.

”On olemassa vain lehden uutinen, eikä asetuksen mahdollisesti korvaavasta sisällöstä ole mitään tietoa. Hallitus ei toimi spekulaatioiden pohjalta, eikä ole keskustellut asiasta. Olennaisinta on, että EU:n ulkorajavalvonta saadaan toimimaan.”

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo, että Dublinin sopimusta muokkaavaa esitystä on jo odotettu.

”Meillä ei ole Suomessa muuta kantaa kuin se, että toivomme, että maahanmuuttopolitiikkaan löytyy Euroopassa järki. Meidän linjamme on ollut se, että täytyisi löytyä eurooppalainen yhteinen ratkaisu asiaan. Siinä on aiemmin Dublinin asetus ollut olennainen, mutta nyt kun elämä on muuttunut, on hyvä, että asiaa pohditaan uudelleen”, Nerg sanoo.

Hän kertoo pyytäneensä keskiviikkoaamuna ministeriössä selvitystä siitä, mitä sitten tapahtuu, kun esitys mahdollisesti keväällä tulee.

”Pöydällä on ollut koko ajan se, tuleeko siihen yhteinen sitoutuminen sisäisiin siirtoihin. Mutta me emme vielä tiedä, onko se se. Kaikki odottavat, mikä se tulee olemaan.”

Uusi malli todennäköisesti voisi helpottaa tilannetta eteläisissä jäsenmaissa, kuten Italiassa ja Kreikassa. Voisiko se samalla nostaa painetta pohjoisempana, kuten Suomessa?

”Niin siinä ei saisi käydä. Jos ja kun jotakin uutta tehdään, sen pitäisi tuoda hallittavuutta koko Eurooppaan. Jos Euroopan sisälle tulee mistä portista tahansa, niin meillä pitää olla yhteinen mekanismi siihen, että ihmiset eivät vaeltele ympäri Eurooppaa maasta toiseen.”

Komission on siis määrä antaa esitys ehkä maaliskuussa. Kevään tullen Eurooppaan voi taas tulla lisää turvapaikanhakijoita.

Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen tuli viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto ja Reuters, grafiikka: Boris Stefanov.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat