Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellisen pitkä paukkupakkasputki väistymässä – ensi viikolla ehkä suojasäätä ja räntää

Sää lauhtuu jo viikonloppuna. Ensi viikolla suuri osa Suomesta voi lauhtua jopa suojasään puolelle.

Kotimaa
 
HS-sää 21.1.
HS-sää 21.1.

Suomessa vallinnut poikkeuksellisen pitkä paukkupakkasputki on hellittämässä lähipäivinä. HS:n meteorologi Anniina Törmä kertoo, että Suomessa on ollut nyt ainakin jossain päin maata kovia, yli 25 asteen pakkasia 18 päivää putkeen.

”Jos kovat pakkaset jatkuvat perjantaina, putki on kestänyt 19 päivää”, Törmä sanoo.

Paukkupakkasputki on Suomen oloihin poikkeuksellisen pitkä. Ilmatieteenlaitoksen tilastoista ilmenee, että esimerkiksi Sodankylässä on ollut vuosien 1961–2012 välisenä aikana vain kerran yli 25 astetta pakkasta yli 21 päivää putkeen.

Kireimmät pakkaset hellittävät kuitenkin lähipäivinä, ja sää lauhtuu vähitellen lännestä ja pohjoisesta lähtien. Perjantain vastainen yö on vielä kylmä, mutta sen jälkeen lämpenee.

Etelärannikolla sää on perjantainakin hyvin kylmä, paikoin jopa 20 pakkasastetta, mutta viikonlopuksi on luvassa selvästi lauhempaa säätä koko Suomeen.

Pohjois-Suomessa viime päivinä paukkuneet liki 40 asteen pakkaset alkavat olla ohi, joskin 30 asteen pakkasia mitataan Lapissa edelleen. Sen sijaan länsirannikolla lämpötila voi nousta viikonlopun aikana muutaman pakkasasteen tienoille.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Henri Nymanin mukaan pilvisyys lisääntyy perjantain aikana lännestä alkaen. Lauantaiksi kylmät ilmamassat väistyvät koko maasta, ja sää muuttuu tyypilliseksi talvisääksi.

Maan länsiosaan on luvassa vaihtelevaa pilvisyyttä, ja paikoin voi sataa kevyttä pakkaslunta. Pakkasta on idässä noin 10 astetta ja pohjoisessa 15 astetta.

Lumisateet ovat Nymanin mukaan vähäisiä. Lauantain ja sunnuntain aikana eteläisen Suomen yli kulkee lumisadealue ja uutta lunta voi sataa 2–5 senttimetriä.

Kattojen kantavuus ei kuitenkaan ole koetuksella, sillä kaiken kaikkiaan lunta on hyvin vähän. Etelä- ja Keski-Suomessa lunta on noin 10–20 senttiä, Lapissa paikoin puoli metriä.

”Lunta on suuressa osassa maata tavanomaista vähemmän, eikä merkittäviä lumisateita ole tulossa”, Nyman kertoo.

Ensi viikon ennusteet ovat vielä epävarmoja.

Osa ennusteista lupaa kylmenevää säätä ja pakkasten kiristymistä.

Viimeisempien ennusteiden mukaan Atlantin lauha ilmavirtaus kuitenkin ottaa voiton pakkasista ja suuri osa Suomesta voi lauhtua jopa suojasään puolelle. Sateet voivat tulla niin lumena, räntänä kuin jäätävänä vesisateenakin.

”Ennusteissa on vielä hyvin paljon hajontaa sen suhteen, mitä tiistain ja keskiviikon aikana tapahtuu”, Nyman sanoo.

Heikki Saukkomaa
Helsingin Eteläsatama peittyi merisavuun pakkasaamuna 20. tammikuuta.
Helsingin Eteläsatama peittyi merisavuun pakkasaamuna 20. tammikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat