Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soini Venäjästä: ”Rajavalvonta­yhteistyö takkuaa”

Kotimaa
 
Raja-asema täyttyy vanhoista venäläisautoista
Raja-asema täyttyy vanhoista venäläisautoista
Sallan raja-asemalla on kymmeniä romuautoja, joista Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat maksaneet huikeita summia. Nyt vanhat venäläiset klassikkoautot, ladat ja volgat täyttävät takavarikkoalueen. Toimittaja: Heli Saavalainen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara

Suomen ja Venäjän rajayhteistyö ei suju hyvin, arvioi ulkoministeri Timo Soini (ps) puheessaan Suomalaisen klubin ulkopoliittisessa illassa Helsingissä keskiviikkona.

”Meillä on myös ongelmia, – – nyt tuoreimpana, ja ehkä vakavimpana, rajavalvontayhteistyön takkuaminen Pohjois-Suomessa”, hän sanoi.

Soini viittasi selvästi turvapaikanhakijoihin, joita on saapunut alkuvuodesta Venäjältä noin 20 tulijan päivätahdilla Itä-Lapin raja-asemien yli. Reittiä käyttää tätä nykyä noin puolet Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista. Romuautoilla raja-asemille ajavien siirtolaisten matkanjärjestäjänä toimii järjestäytynyt rikollisuus.

”Rajavalvonnan suhteen on selvää, että emme halua itärajallemme uutta hallitsematonta maahanmuuttoväylää Schengen-alueelle. Viestimme tästä tulee olla selkeä myös Venäjälle. Asia on esillä jo ensi viikolla muun muassa sisäministeritasolla ja pääministerin vierailun yhteydessä”, Soini sanoi osana puhettaan, jossa hän pohti laajemminkin Suomen, EU:n ja Venäjän suhteita.

Soinin mielestä Suomen suhde Venäjään ei ole mitenkään erityinen eikä Suomen ole syytä ottaa välittäjän roolia EU:n ja Venäjän välillä.

”Venäjällä on muitakin asioita mielessään kuin luoteinen naapurinsa. Suomi on itsensä kokoinen osa Venäjän kansainvälisiä suhteita, ei enempää eikä vähempää.”

Soini pitää Krimin valtaamisen ja Itä-Ukrainan taistelujen seurauksia huolestuttavina myös Suomen kannalta.

”– – Ukrainan konfliktin seurauksena jännitteet ovat siirtyneet Itämeren suuntaan. Tämä on huoli, jonka jaamme muiden Itämeren alueen maiden kesken”, hän sanoi.

”Jännittyneessä tilanteessa on Itämeren alueen vakauden kannalta tärkeää, että Nato osoittaa selvästi sitoutuvansa kaikkien jäsenmaidensa puolustukseen. Tämä on myös Suomen etujen mukaista.”

Soini sanoi kantavansa huolta myös Venäjän sisäisestä kehityksestä, koska hyvinvoiva Venäjä on Suomen ja koko EU:n etu. Hän kertoi olevansa erittäin huolissaan Venäjän kansalaisyhteiskunnan elintilan kaventumisesta.

”Monien suomalaisten järjestöjen yhteistyökumppanit on joko julistettu ’ulkomaisiksi agenteiksi’ tai ne ovat joutuneet itse rajoittamaan ulkomaisia yhteyksiään viranomaisten toimien pelossa. Monet suomalaiset järjestöt tekevät ansiokasta työtä muun muassa Venäjällä elävien suomalais-ugrilaisten kansojen parissa”, Soini sanoi.

Jukka Gröndahl / HS
Ulkoministeri Timo Soini (ps) kuvattuna viime lokakuussa eduskunnassa.
Ulkoministeri Timo Soini (ps) kuvattuna viime lokakuussa eduskunnassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat