Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp on nyt selvästi suosituin, perussuomalaiset laski alle kymmenen prosentin

Hallituspuolueista heikoimmin menee edelleen perussuomalaisilla. Kannatus putosi alle 10 prosentin.

Kotimaa
 
Gallupeista puhuminen ei saa aikaan uhoa demareiden keskuudessa. Rinteen linja on, että ”nöyrillä mielin tästä eteenpäin vain jatketaan”.
Gallupeista puhuminen ei saa aikaan uhoa demareiden keskuudessa. Rinteen linja on, että ”nöyrillä mielin tästä eteenpäin vain jatketaan”.
Fakta

Näin tutkittiin

 TNS Gallup selvitti Helsingin Sanomille puolueiden kannatusta eduskuntavaaleissa.

 Tutkimusta varten haastateltiin 2 432 ihmistä 

14.12.2015–14.1.2016.

 Otos edustaa manner-Suomen äänestysikäistä väestöä.

 Virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurimmilla puolueilla.

Ulkona paukkuu pakkanen, mutta kankaassa puheenjohtaja Antti Rinteen taustalla on vehreä koivikko. Myös tunnelma on keveä Helsingin Paasitornissa, jonne Sdp:n puoluehallituksen jäsenet kokoontuivat torstaina vuoden ensimmäiseen kokoukseensa.

Selitys tulee heti Rinteen poliittisen tilannekatsauksen alkusanoissa. ”Vuosihan päättyi mukavasti, kun tultiin tilanteeseen, jossa Sdp nousi kaikissa gallupeissa ykköspuolueeksi.”

Torstaina Rinne ei vielä tiennyt, että tuore HS-gallup vain vahvistaa kuvaa Sdp:stä puolueiden ykkösenä. Sen kannatus on noussut 22,8 prosenttiin.

Jo viime kuun HS-gallupissa Sdp oli ykkönen 21,1 prosentin kannatuksellaan, mutta ero päähallituspuolue keskustaan oli silloin hiuksenhieno. Käytännössä ne olivat tasoissa.

”Kyllä demarit ovat nyt selviä ykkösiä. Ei siitä pääse mihinkään”, sanoo johtaja Sakari Nurmela tutkimuksen tehneestä TNS Gallupista.

Paasitornissa Rinne kiittelee niin puoluehallituksen jäseniä kuin eduskuntaryhmääkin tehdystä työstä. ”Ne puheet voidaan nyt lopettaa, että hallitus on pelkästään Sdp:n kannatusta nostanut. Kyllä tämä joukko on tehnyt merkittävää työtä myös kentällä. Ihmisten luottamus on palautumassa.”

Puolueen nuorta polvea edustava kansanedustaja Sanna Marin huomauttaa salin ulkopuolella, että menestykseen pitää suhtautua tyynen rauhallisesti.

”Pitää tehdä töitä, että luottamus vielä vahvistuisi. Vaaleihin on niin pitkä aika.”

Sdp:n iso haaste on, miten säilyttää menestys. Kannatus on yli kuusi prosenttiyksikköä suurempi kuin viime kevään eduskuntavaalitulos.

Seuraava suuri koitos on runsaan vuoden kuluttua huhtikuussa järjestettävät kuntavaalit.

Hallituspuolueissa pidetään yhä yllä käsitystä, että Sdp:n menestys johtuu siitä, että hallitus on jatkuvasti tikun nokassa tekemisistään. Sdp onkin ehkä hyötynyt työmarkkinoiden sekasorrosta. Se on pystynyt tiuhaan haukkumaan hallituksen pakkolakeja. Puolue kuitenkin korostaa itse, että sen tarjoamat vaihtoehdot ja ärhäkkä oppositiopolitiikka ovat purreet kansaan.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan kärkiasema on pannut hallituksen kuuntelemaan ja reagoimaan Sdp:n ehdotuksiin.

Hallituspuolueista heikoimmin menee yhä perussuomalaisilla. Kannatus on vajonnut HS-gallupissa alle 10 prosenttiin.

Perussuomalaisten 9,6 prosentin kannatus on peräti kahdeksan prosenttiyksikköä alempi kuin eduskuntavaaleissa. Tammikuun aikana kannatus on edelleen pudonnut. Viimeksi kymmenen prosentin raja alittui kesällä 2010. Silloin kannatus oli tasan yhdeksän prosenttia.

Perussuomalaisten kannatus oli tosin keväällä ennen eduskuntavaaleja selvästi alhaisempi kuin lopulta vaalitulos. Perussuomalaiset onnistuivat loppukirissään, ja ”jatkojytky” tuli.

Alle kymmenen prosentin kannatus aiheuttanee kuitenkin hermostumista kannattajien joukossa – ja myös puoluejohdossa.

HS-gallupin mukaan perussuomalaisista 37 prosenttia kuuluu puolueensa ehdottomiin kannattajiin.

Keskustan ja kokoomuksen kannatus on pysynyt HS-gallupissa suhteellisen vakaana.

Keskustan kannatus pudonnut alle 20 prosentin, mutta puolue on säilyttänyt kakkospaikkansa.

Kolmanneksi jäävä kokoomus on säilyttänyt kannatuksensa kutakuinkin entisellään ja on lähellä viime kevään eduskuntavaalien tulosta. Uusia kannattajia puolue ei kuitenkaan ole onnistunut saamaan.

Kolmen hallituspuolueen yhteenlaskettu kannatus jää alle 50 prosenttiin niiden keskuudessa, jotka kertoivat kantansa.

Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät nyt eduskuntavaaleissa tai sanoivat, etteivät kävisi äänestämässä, oli 37 prosenttia. Joulukuussa vastaava joukko oli vähän pienempi.

Kaisa Rautaheimo / HS
Antti Rinne Sdp:n puoluehallituksen kokouksessa.
Antti Rinne Sdp:n puoluehallituksen kokouksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat