Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivähoitomaksuihin tulossa tuntuvat korotukset syksyllä – ylin maksu jatkossa 354 euroa

Hyvätuloisilla ensimmäisen lapsen maksu nousisi 290 eurosta 354 euroon kuukaudessa elokuusta alkaen. Pienituloisten nollamaksuluokka säilyisi.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Päivähoitomaksuja miettinyt työryhmä ei poistaisi pienituloisimpien nollamaksuluokkaa. ”Työttömillä ja muilla alempituloisilla pitää olla oikeus päivähoitoon”, sano helsinkiläinen Juha Jantunen. Hän haki tyttärensä Aliinan, 3, päiväkodista torstaina päivällä.
Päivähoitomaksuja miettinyt työryhmä ei poistaisi pienituloisimpien nollamaksuluokkaa. ”Työttömillä ja muilla alempituloisilla pitää olla oikeus päivähoitoon”, sano helsinkiläinen Juha Jantunen. Hän haki tyttärensä Aliinan, 3, päiväkodista torstaina päivällä. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Näin päivähoitomaksut nousevat esimerkkiperheissä

 Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 4 400 euroa kuukaudessa, yksi lapsi: Päivähoitomaksu nyt 251 euroa, uusi maksu 249 euroa, alennus 2 euroa.

 Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 4 400 euroa kuukaudessa, kaksi lasta: Päivähoitomaksu nyt 370 euroa, uusi maksu 386 euroa, korotus 16 euroa.

 Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 6 600 euroa kuukaudessa, yksi lapsi: Päivähoitomaksu nyt 290 euroa, uusi maksu 354 euroa, korotus 64 euroa.

 Kahden aikuisen perhe, tulot yhteensä 6 600 euroa kuukaudessa, kaksi lasta: Päivähoitomaksu nyt 551 euroa, uusi maksu 673 euroa, korotus 122 euroa.

Opetusministeriön työryhmä ehdottaa tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin eli varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin. Uudet maksut on määrä ottaa käyttöön jo tämän vuoden syksyllä.

Korotukset ulottuvat lähes kaikkiin perheisiin, mutta ne painottuvat parempituloisiin. Pienituloisimpien nollamaksuluokka säilyisi, ja joillakin maksut myös pienenisivät.

Enimmäismaksua ehdotetaan korotettavaksi 22 prosenttia. Myös nykyisen enimmäismaksun alle jäävät maksut nousisivat hieman. Enimmäismaksu on nyt 283 euroa kuukaudessa. Aiemmin päätetyn indeksikorotuksen jälkeen enimmäismaksu on elokuun alusta 290 euroa ja nyt esitetyn tasokorotuksen jälkeen 354 euroa.

Maksujen määräämisen perusteena olevia tulorajoja esitetään korotettavaksi perheen koosta riippumatta, mutta niin, että pienituloisten yhden ja kahden lapsen yksinhuoltajien asiakasmaksut alenevat jonkin verran. Tällä halutaan kannustaa työllistymistä.

Maksut laskevat esimerkiksi noin 2 000–2 140 euron kuukausituloisilla kahden hengen perheillä, joilla asiakasmaksu pienenee 70–80 euroa kuukaudessa.

Toisesta lapsesta perittävä maksu olisi aina enintään 90 prosenttia ensimmäisen lapsen kokoaikaisesta maksusta. Esityksen mukaan toisen lapsen enimmäismaksu olisi elokuusta lähtien 319 euroa kuukaudessa, kun se nyt on 255 euroa ja indeksikorotuksen jälkeen 261 euroa.

Seuraavien lasten osalta maksu olisi 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Osa-aikaisesta varhaiskasvatuksesta perittäisiin enintään 60 prosenttia kokoaikaisen hoidon maksusta, kun lapsi on korkeintaan 20 tuntia viikossa hoidossa. Kokoaikaisuuden raja olisi 35 tuntia viikossa.

Maksutonta varhaiskasvatusta eli niin sanottua nollamaksuluokkaa koskeva sääntely säilyisi ennallaan, eikä alle 27 euron maksuja perittäisi. Alun perin kaavailtiin jopa koko nollamaksuluokan poistoa. Lakiesitysluonnoksen mukaan se olisi voinut aiheuttaa sen, että heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien perheiden lapset eivät osallistuisi varhaiskasvatukseen.

Esitykset perustuvat hallitusohjelmaan, joka edellytti muutoksia maksuihin niin, että kuntien maksutulot nousisivat vuodesta 2017 alkaen yhteensä 54 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti toteuttaa muutokset valmistelemalla uuden varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja koskevan lain, jonka on määrä tulla voimaan jo 1. elokuuta 2016. Tälle vuodelle korotusten arvioidaan tuovan kunnille lisää rahaa noin 24,5 miljoona euroa.

Esitykset lähtivät keskiviikkona lausuntokierrokselle, joka kestää helmikuun 24:nteen päivään asti.

Rio Gandara / HS
Helsinkiläinen yrittäjä Hannele Korhonen haki puolitoistavuotiaan poikansa Kosmon päiväkodista torstaina. ”Jos tämä pitää paikkansa, niin maksut hieman helpottavat”, Korhonen kommentoi opetusministeriön työryhmän esitystä. ”Koen palvelun niin hyväksi, etten pidä näitä maksuja hirveän kovina.”
Helsinkiläinen yrittäjä Hannele Korhonen haki puolitoistavuotiaan poikansa Kosmon päiväkodista torstaina. ”Jos tämä pitää paikkansa, niin maksut hieman helpottavat”, Korhonen kommentoi opetusministeriön työryhmän esitystä. ”Koen palvelun niin hyväksi, etten pidä näitä maksuja hirveän kovina.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat