Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC:n toimittaja osallistui Suomessa turvapaikanhakijoiden tapakurssille: ”Ette voi ostaa vaimoa”

Vanhemmat miehet kohottelevat epäuskoisina kulmiaan, kun heille kerrotaan naisten ja miesten tasa-arvosta Suomessa, BBC raportoi.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Tapa- ja kulttuurikurssit ovat opettajan mukaan tärkeitä, jotta erilaisista ja konservatiivisista kulttuureista tulevat miehet saadaan kotoutumaan.
Tapa- ja kulttuurikurssit ovat opettajan mukaan tärkeitä, jotta erilaisista ja konservatiivisista kulttuureista tulevat miehet saadaan kotoutumaan. Kuva: Sami Kilpiö

Turvapaikanhakijoille ja pakolaisille järjestetyt kurssit siitä, miten Suomessa käyttäydytään ja kohdellaan esimerkiksi naisia, kiinnostavat myös ulkomailla.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja osallistui Raaseporin vastaanottokeskuksessa turvapaikanhakijoille järjestetylle tapakurssille. Kurssin opettajana toimiva Johanna esitellään jutussa vain etunimellä.

”Suomessa ette voi ostaa vaimoa. Nainen on vaimonne vain, jos hän haluaa, sillä täällä naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia”, hän opastaa.

Toimittaja kirjaa kuunteluoppilaana tekemiään havaintoja jutussa. Nuoret miehet näyttävät hyväksyvän opettajansa sanoman nyökkäillen, mutta vanhemmat miehet kohottelevat kulmakarvojaan. Kurssin ainoaa naisoppilasta hieman hymyilyttää.

Suomessa naisten kanssa on sallittua mennä vaikkapa yökerhoon, mutta esimerkiksi intiimi tanssi sen enempää kuin rohkea vaatetus eivät merkitse suostumusta seksuaaliseen kanssakäymiseen, Johanna valistaa oppilaita.

Luokassa istuva somaliteini vetää pipon syvemmälle päähänsä.

”Tämä on hyvin liberaali maa. Meillä on paljon opittavaa. Minun maassani, jos harrastat seksiä naisen kanssa, sinut tapetaan”, hän sanoo epäuskoisena. Vieressä istuva malilaismies nyökkää hyväksyvästi.

”Tämä on aika ihmeellistä. Meillä naisen ei tule mennä ulos ilman miestään tai veljeään”, hän sanoo.

Sitten Johanna ryhtyy puhumaan homoseksuaalisuudesta. Takarivin irakilaismiehet tirskuvat ja hihittelevät.

BBC:n mukaan vapaaehtoiset tapa- ja kulttuurikurssit saattavat vaikuttaa vähän näytelmältä, mutta ne otetaan Suomen vastaanottokeskuksissa hyvin vakavasti. Jos hyvin erilaisista ja konservatiivista kulttuureista saapuvia miehiä ei saada heti ymmärtämään, että Suomessa on omat tapansa ja sääntönsä, heitä ei koskaan saada kotoutettua, Johanna sanoo.

Kun Johanna kertoo, kuinka Suomessa myös miehet osallistuvat kotitöihin, miehet huokailevat syvään. Enää he eivät kuitenkaan jähmety aloilleen, jos taksikuski onkin nainen.

Kun oppitunti loppuu, yksi irakilaismiehistä kättelee toimittajaa.

”Suomessa on hienoa, mutta kun menen naimisiin, niin vaimoni huolehtii kodista ja tekee sellaista ruokaa, josta minä pidän. Eikä taatusti käy yökerhoissa”, mies sanoo.

BBC:n toimittaja on vieraillut vastaanottokeskuksessa myös Helsingissä. Vierailun yhteydessä hän on keskustellut apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen ja muiden poliisien kanssa Helsingissä syksyllä tapahtuneista kolmesta raiskauksesta sekä uudenvuoden seksuaalisista ahdisteluista.

Vastaanottokeskuksen pihaan BBC:n toimittaja saapuu poliisiauton kyydissä. Poliisien saapuminen näyttää selvästi pelottavan rappusilla tupakoivia turvapaikanhakijoita, toimittaja kuvaa. Sisällä toimittajaa lähestyy varovaisesti lihaksikas, salivaatteisiin pukeutunut irakilaismies. Kuiskaten mies kysyy, miksi toimittaja on uskaltautunut paikalle vain kolmen poliisin saattueessa.

”Ethän vain kuvittele, että kaikki turvapaikanhakijat ovat vaarallisia, koska muutamat ovat rikollisia?” mies anelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat