Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Iäkkäillä vaikeuksia sähköisten reseptien kanssa

Neuvontaa olisi lisättävä ja tietojärjestelmää kehitettävä reseptin toimittamisen sujuvoittamiseksi.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Omakanta-palvelussa jokainen voi tarkastella omia reseptitietojaan.
Omakanta-palvelussa jokainen voi tarkastella omia reseptitietojaan. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Vuonna 2017 pakolliseksi

 Sähköinen reseptijärjestelmä on käytössä sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa. Jokainen voi tarkastella sähköisiä reseptejään Kanta.fi-nettisivuston kautta.

 Vuonna 2015 kaikista apteekeista toimitetuista resepteistä 90 prosenttia oli sähköisiä. Vuonna 2014 sähköisiä reseptejä oli 70 prosenttia kaikista lääkemääräyksistä.

 Alle 5 000 reseptiä vuodessa kirjoittavien lääkäriasemien ei toistaiseksi tarvitse käyttää sähköisiä lääkemääräyksiä.

 Vuonna 2017 kaikkien reseptien on oltava sähköisiä. Paperisten lääkemääräysten käyttö sallitaan vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi tietojärjestelmän kaatuessa.

Erityisesti apteekkien iäkkäillä asiakkailla on vaikeuksia sähköisten reseptien käytössä, paljastaa Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus.

Vuoden 2014 syksyllä tehty kyselytutkimus kartoitti apteekkien henkilökunnan kokemuksia sähköisistä lääkemääräyksistä.

Tutkimuksen mukaan muun muassa iäkkäillä ja niillä, jotka eivät käytä tietokonetta, on vaikea seurata sähköisistä resepteistä, mitä lääkkeitä heille on määrätty, kuinka paljon lääkkeitä on vielä saamatta ja milloin resepti vanhenee.

”Tälle potilasryhmälle pitäisi kehittää tukikeinoja, joiden avulla he pysyisivät resepteistään ajan tasalla. Tietoa voitaisiin välittää esimerkiksi tekstiviestein, sillä kännykkä on monelle iäkkäällekin tietokonetta tutumpi laite”, yliopistotutkija Johanna Timonen sanoo.

”Lisäksi tarvitaan lääkärin käynnin yhteydessä ja erityisesti apteekeissa annettavaa suullista neuvontaa”, hän jatkaa.

Toinen tutkimuksessa ilmi tullut keskeinen epäkohta on sähköisen reseptijärjestelmän jäykkyys. Järjestelmään on Timosen mukaan jo ehditty tehdä joitakin parannuksia.

”Apteekeilla on jo oikeus korjata reseptejä sen jälkeen, kun ne ovat ottaneet yhteyttä lääkäriin. Näin ei aluksi ollut.”

Korjausten tekemisen helpottamiseksi on tehty myös teknisiä parannuksia. Reseptin sujuvan toimittamisen esteenä on kuitenkin usein yhä se, että lääkäri on kirjoittanut lääkemääräyksen väärin tai puutteellisesti.

”Tietojärjestelmää pitäisi kehittää siten, ettei se sallisi väärää kirjausta”, Timonen toteaa.

Järjestelmä on kokonaisuudessaan toiminut melko luotettavasti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

”Viime vuonna järjestelmä kaatui pari kertaa koko päivän ajaksi.”

Jokainen sähköisen reseptin saanut löytää lääkemääräyksensä Kanta.fi-potilastietopalvelun Omakannasta.

”Palvelua käytetään kuitenkin vähän, sillä palvelua ei tunneta kovin hyvin. Omakannasta onkin nyt alettu jakaa entistä enemmän tietoa esimerkiksi mainoksin”, Johanna Timonen mainitsee.

Hänen mukaansa sähköisen reseptin parhaisiin puoliin kuuluu se, että papereita ei enää tarvitse säilyttää eikä kantaa mukana.

”Lääkkeen osto onnistuu vaikka ennalta suunnittelematta. Lisäksi reseptikeskukseen tallennetun tiedon avulla lääkäri ja apteekki näkevät potilaan luvalla kaikki hänen käyttämänsä lääkkeet. Näin saadaan selville esimerkiksi, sopivatko ne yhtäaikaisesti käytettäviksi. Myös päällekkäinen lääkitys vältetään, mikä lisää lääkkeiden käytön turvallisuutta”, Timonen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat