Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seteliväärennösten määrä kaksinkertaistui viime vuonna: ”Ei väärennysaaltoa”

Kahdenkymmenen euron seteli on suosituin väärennettävä, koska niitä on liikkeellä eniten.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Euroseteleiden oikeellisuus todennetaan ultraviolettivalolla.
Euroseteleiden oikeellisuus todennetaan ultraviolettivalolla. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomessa löydettiin vuoden 2015 aikana 1 085 euroseteliväärennöstä. Väärennösten määrä oli yli kaksinkertainen vuoteen 2014 verrattuna.

Kansainvälisessä vertailussa määrä on kuitenkin erittäin pieni suhteessa liikkeellä olevien seteleiden määrään, sanoo toimistopäällikkö Miika Syrjänen Suomen Pankista.

Kun väärennösten määrä on pieni, pienikin muutos näkyy tilastoissa suurena muutoksena. ”Mitään väärennysaaltoa ei ole olemassa”, Syrjänen sanoo.

Vuonna 2015 väärennöksiä löytyi eniten 20 euron seteleistä. Niitä oli kaikista väärennöksistä puolet eli 538 kappaletta. Kolmasosa [339] oli viidenkympin seteleitä ja loput muita.

Miksi arvoltaan pieniä kahdenkympin seteleitä sitten väärennetään eniten?

Miika Syrjänen sanoo, että väärentäjän tuotto on pieni viiden ja kymmenen euron seteleiden osalta. Isoimpia seteleitä käsittelevä taas on seteleistä tarkka, koska ne ovat harvinaisempia.

”Viidenkympin ja kahdenkympin setelit ovat yleisimmät setelit. Niitä luontaisesti käsitellään paljon, ja ne ovat siksi suosituimpia väärennettäviä. Ehkä viisikymppistä katsotaan vielä tarkemmin kuin kaksikymppistä.”

Viime marraskuussa liikkeelle laskettiin uusi 20 euron seteli, joka on vaikeampi väärentää. Seteleiden uudistamisprosessi on pitkä, eikä uudistus liittynyt akuuttiin väärennysten määrän kasvuun.

Suomen Pankki neuvoo käyttämään tuttuja yksinkertaisia testejä setelin aitouden tarkistamiseen: setelin paperin ja painatuksen tunnustelu sekä setelin katsominen ja kallistelu valoa vasten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat