Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistön väite poliisilaitosten sulkemisesta hämmentää – ”Laitoksia ei olla lakkauttamassa”

Sisäministeriö ja Poliisihallitus kiistävät suunnitelmat poliisilaitosten lakkautuksista

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Puolustusministeri Jussi Niinistö.
Puolustusministeri Jussi Niinistö. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Poliisilaitoksia on nykyisin 11

 Manner-Suomessa on nykyisin 11 poliisilaitosta: Helsinki, Itä-Uusimaa, Länsi-Uusimaa, Häme, Kaakkois-Suomi, Lounais-Suomi, Sisä-Suomi, Pohjanmaa, Itä-Suomi, Oulu ja Lappi. Ahvenanmaan poliisi toimii sikäläisen maakuntahallituksen alaisuudessa.

 Poliisilaitosten määrä on vähentynyt viime vuosina poliisin organisaatiouudistuksissa. Vuonna 2009 laitosten määrä väheni 90:stä 24:ään ja vuonna 2014 24:stä nykyiseen 11:een.

 Poliisilaitoksilla on tyypillisesti pääpoliisiaseman lisäksi useita poliisiasemia eri paikkakunnilla. Esimerkiksi Itä-Suomen poliisilla on pääpoliisiasema Kuopiossa ja muita poliisiasemia 16 paikkakunnalla.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) toteamus poliisilaitosten lakkautussuunnitelmista herättää hämmennystä. Sisäministeriön ja Poliisihallituksen mukaan poliisilaitosten lakkautuksia ei ole vireillä.

Niinistö totesi perjantaina Vastaväite-kirjoituksessaan HS:n pääkirjoitussivulla, että ”poliisilaitoksia suunnitellaan lakkautettaviksi ja poliisin näkyvyys taajamissa on vähentynyt, puhumattakaan haja-asutusalueista”.

Niinistön kirjoitus käsitteli poliisin resursseja ja täydennyspoliisijärjestelmän tarpeellisuutta.

Sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Kauko Aaltomaa kertoo, ettei hän ole kuullut Niinistön mainitsemista poliisilaitosten lakkautussuunnitelmista.

”Minä en tiedä tästä asiasta yhtään mitään. Olisin kyllä tietoinen, jos meillä olisi vireillä tällaista”, Aaltomaa sanoo.

Myös Poliisihallituksen poliisijohtaja Timo Saarinen vahvistaa, että poliisilaitosten lakkautussuunnitelmia ei ole olemassa.

”Poliisilaitoksia ei olla lakkauttamassa”, hän sanoo.

Poliisilaitosten määrä väheni 24:stä 11:een poliisin edellisessä hallintorakenneuudistuksessa vuonna 2014.

Saarinen arvelee, että puolustusministeri Niinistö on saattanut tarkoittaa poliisilaitosten sijasta poliisin toimipisteitä ylipäätään. Helsingin poliisia lukuun ottamatta kaikilla poliisilaitoksilla on poliisiasemia useilla paikkakunnilla.

Sisäministeriön poliisiosasto tarkastelee parhaillaan poliisin toimipisteverkostoa. Se on johtamassa joidenkin poliisiasemien lakkauttamisiin, mutta poliisilaitosten määrä säilyy entisellään.

HS ei ole tavoittanut puolustusministeri Niinistöä perjantaina. Niinistö välitti avustajansa välityksellä viestin, ettei hänellä ole lisättävää kirjoitukseensa.

”Sen kirjoitin minkä kirjoitin”, Niinistö totesi avustajansa mukaan.

Poliisiasiat kuuluvat hallituksessa sisäministeri Petteri Orpon (kok) tehtäviin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat