Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entistä useampi suomalainen turvautui ulkomailla konsulipalveluihin – passin hukkaaja tavallisin autettava

Suomalaiset eivät enää joudu ulkomailla hankaluuksiin omaa syytään niin helposti kuin ennen.

Kotimaa
 
Pia Hauskaviita
Suomalaiset matkailijat kääntyivät ulkoministeriön konsuliavun puoleen viime vuonna useammin kuin koskaan aiemmin. Turisteja houkuttelee muiden muassa Thaimaan Koh Nang Yuan -paratiisisaari.
Suomalaiset matkailijat kääntyivät ulkoministeriön konsuliavun puoleen viime vuonna useammin kuin koskaan aiemmin. Turisteja houkuttelee muiden muassa Thaimaan Koh Nang Yuan -paratiisisaari. Kuva: Pia Hauskaviita
Fakta

Apua monessa tilanteessa

 Konsulipalveluilla tarkoitetaan Suomen ulkomaanedustustojen, konsulaattien ja kunniakonsulaattien työtä silloin, kun kansalainen tarvitsee jonkin hädän, kriisin tai rikoksen keskellä apua.

 Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset tekivät vuonna 2014 ulkomaille 7,9 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Määrä lisääntyi hieman edellisvuodesta. Varsinkin Etelä-Eurooppa lisäsi suosiotaan matkailualueena.

Ulkoasiainministeriö auttoi viime vuonna entistä useampaa ulkomailla oleskelevaa suomalaista. Ministeriön tarjoamia konsulipalveluja kirjattiin vuonna 2015 noin neljännes edellisvuotta enemmän. Avustustapauksia kertyi viime vuonna yli 55 000.

”Määrän kasvu selittyy sillä, että entistä useampi suomalainen matkailee”, kertoo ulkoasiainministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Teemu Turunen.

Useimmiten apua pyytää passinsa tai muun matkustusasiakirjan kadottanut turisti. Ulkomaanedustustoista myönnettiin viime vuonna 19 353 uutta passia.

Suomen edustustot auttoivat viime vuonna 754:ää rikoksen uhriksi ulkomailla joutunutta suomalaista. Turusen mukaan suomalaisturistit osaavat kuitenkin jo olla aiempaa varovaisempia.

”Varsinkin nuoret osaavat pitää silmänsä auki, ja riskien tiedostaminen on yleistynyt.”

Suomalaiset eivät Turusen mukaan ole enää niin helposti huijattavia kuin aiemmin. Konsulipalvelujen kysynnän lisääminen ei hänen mukaansa johdu myöskään huolimattomuuden tai tappeluhalukkuuden yleistymisestä.

”Todennäköisyyttä joutua hankaliin tilanteisiin voi vähentää monin keinoin. Esimerkiksi passivarkaudelta voi suojautua pitämällä mukanaan vain kopiota passista”, Turunen neuvoo.

Edustustot auttoivat viime vuonna 1 171:tä ulkomailla sairastunutta tai tapaturmaan joutunutta suomalaista. Ulkomailla pidätettyjä tai vangittuja suomalaisia autettiin 454 kertaa.

Ulkomailla kuoli viime vuoden aikana 520 suomalaista. Kuolemantapaukset ulkomailla ovat ulkoasiainministeriön mukaan lisääntyneet yli 50 prosentilla viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana.

”Suurelta osin kuolemansyyt ovat luonnolliset ja samat kuin Suomessakin. Tapausten lisääntymiseen vaikuttaa se, että ikääntyneet suomalaiset matkustavat nykyisin paljon ja heitä myös asuu vakituisesti ulkomailla”, Teemu Turunen sanoo.

Yleisin väärä luulo konsulipalvelujen puoleen kääntyvillä suomalaisturisteilla on Turusen mukaan se, että ministeriö voisi auttaa hädässä olevaa myös rahallisesti.

”Meiltä saa aina apua ja neuvoja, joiden avulla pulaan joutunut voi auttaa itse itseään. Rahaa emme anna muuta kuin poikkeustapauksissa.”

Äärimmäisessä hädässä olevalle matkailijalle voidaan kuitenkin myöntää ulosottokelpoista lainaa.

”Ensiksi yritämme kuitenkin auttaa matkailijaa ottamalla yhteyttä hänen suomalaisiin läheisiinsä ja tuttuihinsa”, Turunen kertoo.

Turunen kehottaa matkailijoita huolehtimaan vakuutuksista.

”Esimerkiksi vuonna 2014 noin puolet suomalaisturisteista lähti matkaan ilman henkilövahinkoja korvaavaa vakuutusta.”

Lisäksi Turunen suosittelee ulkomaille lähtijää jättämään ulkoministeriölle yhteystietonsa tekemällä matkustusilmoituksen. Tietojen avulla ministeriö saa matkailijaan yhteyden hätätapauksissa ja kriisitilanteissa.

”Esimerkiksi viime syyskuussa laitoimme yhteystietonsa meille jättäneille tekstiviestillä varoituksen Chilen rannikolle odotetusta tsunamista 1,5 tuntia ennen sen iskeytymistä.”

Ilmoituksen jättäneet saivat ulkoministeriöltä tietoa myös esimerkiksi marraskuussa Pariisiin, jos olivat siellä terrori-iskujen aikaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat