Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa päätetään keskitetysti

Kotimaa
 

Suomen työmarkkinoiden erikoisuus on se, että palkoista on päätetty hyvin usein keskitetysti liittojen siunaamana ja keskusjärjestöpomojen kesken.

Ruotsissa kaikille samat yleiskorotukset takaavasta keskitetystä tulopolitiikasta luovuttiin 1980-luvulla. Suomessa työnantajat ovat pyrkineet pääsemään kohti liittojen välisiä sopimuksia ja paikallisia sopimuksia jo vuosikymmeniä. Aina uudestaan kansankunta on ajautunut tilanteeseen, jossa lopulta on tehty jonkinlainen tulopoliittinen ratkaisu.

Näin Suomeen on syntynyt yksi maailman keskittyneimmistä palkanmuodostusjärjestelmistä.

Uusimmassa World Economic Forumin raportissa Suomi oli toiseksi viimeisellä sijalla, kun mitattiin sitä, kuinka paljon palkat muodostuvat työpaikoilla. Vaikka Suomessa ylistetään Ruotsin ja Saksan paikallista sopimista, raportin mukaan myös näissä maissa palkat lopulta muodostuvat hyvin keskittyneestä. Suomi oli sijalla 143, kun Saksa oli sijalla 136 ja Ruotsi sijalla 134. Tosin Suomi oli käytetyllä mittarilla vielä huomattavasti keskittyneempi kuin Ruotsi ja Saksa.

Vaikka joidenkin liittojen sopimuksissa onkin mahdollisuus sopia varsin laajastikin paikallisesti, sitä tehdään vähän. Syynä ovat sekä työnantajat ja palkansaajat, mutta myös liitot, jotka usein varjelevat mustasukkaisesti, ettei liittojen sopimista työehtoista poiketa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat