Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suositus: Perheen yhteinen ruokailu lisää hyvinvointia

THL julkaisi uudet ravitsemussuositukset. Ne huomioivat myös raskausajan ruokavalion.

Kotimaa
 
Päiväkotilapset maistelivat ravintolassa verimakkaraa ja porosalamia
Päiväkotilapset maistelivat ravintolassa verimakkaraa ja porosalamia
Helsinkiläisen ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho kutsui työpaikalleen espoolaisen päiväkodin viisivuotiaita. Tarkoituksena oli esitellä lapsille kokin työtä ja tutustuttaa heitä uusiin makuihin. Jälkiruoka oli lasten ehdoton suosikki. Toimittaja: Johanna Tikkanen, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru
Fakta

Peruselintarvikkeissavähiten lisäaineita

 Lisäaineiden määrää ruuassa voi vähentää käyttämällä peruselintarvikkeita.

 Lihassa on vähän lisäaineita, lihaleikkeleissä enemmän ja makkaroissa ja nakeissa eniten.

 Maidossa ja maustamattomassa jogurtissa on vähemmän lisäaineita kuin kaakaojuomassa ja eniten vanukkaissa ja maustetuissa jogurteissa.

 Täysjyväpuurohiutaleissa on vähemmän lisäaineita kuin leivässä. Eniten niitä on täytekekseissä.

 Pähkinöissä on vähän lisäaineita, suklaassa hieman enemmän ja karkeissa ja sipseissä eniten.

Koko perhe syö samasta padasta, jossa on paljon kasviksia ja täysjyväviljaa sekä mieluummin kalaa tai siipikarjan lihaa kuin punaista lihaa.

Suunnilleen näin voisi tiivistää lapsiperheiden uudet ravitsemussuositukset, jotka esiteltiin perjantaina. Suositukset laati valtion ravitsemusneuvottelukunnan työryhmä ja julkisti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Suosituksen otsikko on Syödään yhdessä. Se korostaa ruuan tuottamaa iloa ja hyvinvointia ja muistuttaa, että lapset oppivat samalla terveellistä syömistä ja saavat hyvän arjen mallin.

Yhdessä syöminen edistää sekä lasten että koko perheen hyvinvointia. Se on todettu useissa tutkimuksissa.

”Joka aterialla kasviksia, marjoja ja hedelmiä sesongin mukaan”, valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen summaa suosituksia.

Lisäksi täysjyväleipää ja täysjyväviljalisäkkeitä ja perunaa sekä maitovalmisteita rasvattomina tai korkeintaan yksiprosenttisina.

Aterioilla pitäisi suosia kalaa ja siipikarjan lihaa sekä papuja, herneitä tai linssejä. Punaista lihaa taas ei tulisi syödä joka päivä, ei edes makkaraa tai lihavalmisteita kuten leikkeleitä. Niiden sijaan leivän voisi päällystää vihanneksilla tai kasvistahnalla.

Pehmeitä rasvoja pitäisi saada tarpeeksi. Niiden lähteitä ovat kasvimargariinit, öljy, pähkinät, siemenet ja mantelit.

Janoon juodaan vettä. Sokeria suositellaan käyttämään säästeliäästi. Suolaa ripotellaan vain ripaus, ja sekin jodioitua.

Suositus kattaa lapsiperhevuosien lisäksi myös sitä edeltävän ajan. Riittävä folaatin tai foolihapon saanti pitäisi varmistaa jo silloin, kun raskaus on vasta suunnitteilla.

Folaattia esiintyy esimerkiksi kasviksissa ja täysjyväviljassa. Foolihappo on samaa ainetta synteettisesti tehtynä esimerkiksi vitamiinipillerissä. Suositeltu määrä on 400 mikrogrammaa päivässä.

Folaatin tai foolihapon puute voi aiheuttaa sikiön hermostoputken sulkeutumishäiriön. Hermostoputki sulkeutuu 6. raskausviikon loppuun mennessä. Jos sulkeutuminen jää vaillinaiseksi, kehittymässä oleva lapsi saa vaurioita tai voi jopa kuolla.

Syntymän jälkeen suositellaan täysimetystä puolivuotiaaksi, mutta 4–6 kuukauden iässä voisi alkaa myös maistella oikeita ruoka-aineita. Neuvon syy ovat allergiat:

”On aika vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että astman ja allergioiden esiintyvyys vähenee, kun tämän ikäisille annetaan allergiaa aiheuttavia ruokia kuten kalaa, kananmunaa ja viljaa”, perustelee THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

”Pähkinöitä koskevasta tutkimuksesta on dramaattista näyttöä, että altistuminen pähkinälle vähensi allergiaa selvästi.”

Monipuolisella ruokavaliolla on muitakin vaikutuksia. Se estää lihomista ja säästää lasta aikuisiässä iskeviltä sairauksilta kuten sydäntaudilta.

Lapsiperheiden ruokasuosituksiin voi perehtyä verkossa osoitteessa http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/ajankohtaista?bid=4470

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat