Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henna Virkkunen moittii keskustan maakuntamallia

Ex-ministeri Henna Virkkunen sanoo, että keskustan vanha unelma maakuntahallinnosta vaikeuttaa uudistustyötä.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Henna Virkkunen
Henna Virkkunen Kuva: Rio Gandara / HS

Kokoomuslainen europarlamentaarikko Henna Virkkunen arvioi, että hallituksen uudistushankkeet uhkaavat vaarantua aluepolitikoinnin vuoksi.

Aluepoliittiset intressit lisäävät hänen mukaansa vaikeuskertoimia. Tämä näkyy erityisesti soteuudistuksessa.

Entisenä kuntaministerinä Virkkunen harmittelee, että terveydenhuollon uudistamisessa toistaiseksi on vain puhuttu hallinnon järjestämisestä. Paljon suurempi rahoitusratkaisu on yhä kokonaan levällään.

Keskustan ”vanha unelma” tuoda maakuntamalli Suomeen mutkistaa hänen mukaansa muutenkin vaikeaa terveydenhuollon uudistamista.

”Hallitus tuo aluehallintomalliin kaikkea muutakin”, sanoo Virkkunen. Hän antaa pienen tivaamisen jälkeen soteuudistukselle kouluarvosanaksi seitsemän.

”Hallitus tietää, mitä pitää tehdä, mutta toteutus puuttuu vielä”, hän perustelee. Hallitus saa entiseltä kuntaministeriltä vaikeuksien edessä myös sympatiaa.

”Tiedän kaikki haasteet ja tuen hallitusta.”

Kataisen hallitus ei onnistunut kuntauudistuksessa.

Myös korkeakouluverkon karsimisen pitäisi Virkkusen mukaan olla itsestään selvää nykytilanteessa.

”Ei korkeakoulu voi olla lähipalvelu”, painottaa Virkkunen. Sillä hän viittaa Suomen väestömäärään suhteutettuna poikkeukselliseen laajaan korkeakouluverkostoon.

Hallituksen paljon puhutut koulutussäästöt kohdistuvat tätä tietoa ensisijaisesti toisen asteen ammatilliseen koulutukseen.

Virkkunen korostaa, ettei hän aja kokonaisten korkeakoulujen lakkauttamista, vaan tiettyjen alojen keskittämistä suuriin yksiköihin. Se olisi hänestä perusteltua myös tutkimuksen tason varmistamiseksi, mutta teemaan liittyy suuria aluepoliittisia intressejä.

Virkkunen ei kiellä omaa tai puolueensa vastuuta viime hallituskaudelta.

Hän myöntää, että Kataisenkaan hallituksen aikaansaannoksiin ”ei voi olla tyytyväinen.”

Hänen mukaansa puutteet olivat kuitenkin enemmän koalitiohallituksen kuin pelkästään kokoomuksen syytä. ”Meillä ei ollut enemmistöä hallituksessa eikä eduskunnassa.”

Hän kiistää, että selityksessä olisi kyse muiden hallituspuolueiden selän taakse piiloutumisesta.

”Demokratia on tätä.”

Kokoomuksen piirissä on Virkkusen mukaan todellakin harrastettu itsekritiikkiä. Vanha hallitusvastuu ei hänen mukaansa kuitenkaan voi olla este nykyiseen keskusteluun osallistumiselle.

”Itse en ainakaan olisi pystynyt tekemään enempää. Voin vain todeta että se ei riittänyt.”

Kokoomuksen entinen meppi Eija-Riitta Korhola moitiskeli muutama päivä sitten edellisen hallituksen pääministeriä Jyrki Kataista, joka nykyisessä komissaarin roolissaan näyttää unohtaneen omaan osuuteensa Suomen vaikeuksiin.

Paljon huomiota saaneessa kirjoituksessaan Korhola sanoi odottaneensa Kataiselta patistelun lisäksi edes pientä pahoittelua.

Virkkusen mielestä ei ole kummoinen ihme, jos kansalaiset ovat pettyneitä. Hallitusten kyvyttömyys uudistaa alkaa hänen mukaansa pikkuhiljaa nakertaa suomalaisten omakuvaa.

”Olemme tottuneet pitämään itseämme kykenevinä päätöksiin. Nyt ratkaisuja vain lykätään toistuvasti.”

Työstään europarlamentaarikkona Virkkunen on innoissaan. EU:n suuret ongelmat, eurokriisi, turvapaikanhakijat, äärioikeiston nousu tai Britannian mahdollinen ero, todistavat Virkkuselle että Eurooppaa tarvitaan jatkossa enemmän - ei suinkaan että koko harjoitus olisi mennyt pieleen.

”Mikään kansakunta ei selviäisi haasteista yksin.”

Eurooppa kaipaa Virkkusen mukaan vahvoja johtajia, jotka panisivat yhteisen Euroopan kansallisten intressien edelle.

Omasta urastaan Virkkunen ei ole tehnyt ratkaisuja.

Hän miettii pitkään, mitä vastaa kysymykseen, kiinnostaako puolueen puheenjohtajuus.

”Minulla ei ole tapana sanoa kategorisesti ”ei” kun puhutaan töistä.”

Kokoomuksen Virkkunen: ”En ole tyytyväinen siihen, mitä saimme aikaan”
Kokoomuksen Virkkunen: ”En ole tyytyväinen siihen, mitä saimme aikaan”
”En todellakaan ole tyytyväinen siihen, mitä saimme aikaiseksi”, sanoo Henna Virkkunen HSTV:n Studio Kulmapöydässä. Kokoomusmepin mukaan puolueessa on harjoitettu napakkaakin itsekritiikkiä edellisen hallituksen työstä. Virkkusen mielestä hallitusvastuu edellisessä hallituksessa ei silti saa olla este nykykeskusteluun osallistumiselle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat