Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sikainfluenssasta tuli tämän influenssakauden valtavirus – Turussa tehohoidossa on perusterveitä keski-ikäisiä

Sikainfluenssa voi aiheuttaa myös nuorilla vakavia taudinkuvia, mutta siihen ei ole kuollut tällä kaudella tavallista useampia ihmisiä.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Vaikka influenssaepidemia on jo alkanut, influenssarokotteen voi vielä ottaa.
Vaikka influenssaepidemia on jo alkanut, influenssarokotteen voi vielä ottaa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Influenssarokotteen voi yhä ottaa

 Influenssarokotteen voi ottaa vielä, vaikka kausi on jo alkanut. Pikkulasten nenäsumuterokotetta ei ole enää saatavilla, koska sen viimeinen käyttöpäivä on mennyt.

 Terveyskeskukset rokottavat maksutta alle kolmivuotiaita, yli 65-vuotiaita, raskaana olevia, vakavalle influenssalle altistavaa sairautta sairastavia ja heidän lähipiiriään.

 Liikkeellä on kahta A-virusta sekä B-virusta. Influenssarokote on antanut niitä vastaan toistaiseksi hyvän suojan.

Influenssaepidemia on käynnissä koko maassa, ja tänä vuonna valtaviruksena jyllää sikainfluenssapandemian jälkeläinen, A(H1N1)pdm09-influenssavirus.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) erikoistutkijan Niina Ikosen mukaan influenssatapaukset ovat lisääntyneet voimakkaasti ja kauden huippu saatetaan saavuttaa lähiviikkoina. Sikainfluenssavirus on Ikosen mukaan normaali kausi-influenssavirus, joka on jäänyt kiertämään vuoden 2009 pandemian jälkeen.

”Se aiheuttaa influenssaa siinä missä muutkin influenssavirukset. Aikaisemmilta kausilta on kuitenkin todettu, että kun se on kauden valtavirus, vakavia taudinkuvia esiintyy myös nuorilla ja muuten terveillä aikuisilla.”

Turussa on kuollut kaksi sairaalahoidossa ollutta influenssapotilasta, joista ainakin toinen oli saanut sikainfluenssaviruksen. Kuolleet potilaat eivät olleet taustaltaan perusterveitä, kertoo ylilääkäri Esa Rintala Tyksin infektiontorjuntayksiköstä.

Tehohoidossa on hoidettu viittä influenssapotilasta, joista yksi on päässyt kotiin. Määrä on Rintalan mukaan tavallista suurempi, mikä viittaa hänen mielestään rajumpaan epidemiaan.

”Tehohoidossa on perusterveitä keski-ikäisiä, joille sikainfluenssa voi aiheuttaa vakavan taudin. Se on heidän kannaltaan vaarallisempi kuin viime vuonna valtaviruksena ollut A(H3N2)-virus. Se oli enemmän vanhusten virus.”

Rintala pelkää, että epidemiasta voi tulla terveydenhuoltoa raskaasti kuormittava.

”Viimeksi tällaista nähtiin pandeemisen tilanteen yhteydessä vuonna 2009. Ehkä tilanteesta ei tule yhtä paha, kun väestöllä on hyvä rokotussuoja, mutta tilanne on kuitenkin vaikeampi kuin viime vuonna.”

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan maapalloa kiertävä sikainfluenssaviruksen jälkeläinen ei ole oleellisesti muuntunut, eikä siihen ole kuollut tällä kaudella muualla maailmassa tavallista enemmän ihmisiä. Influenssan jälkitauteihin kuolee vuosittain erityisesti vanhuksia ja perussairaita.

”Ainahan se on traagista, jos yksittäinen ihminen kuolee influenssaan. Mutta kun joka kymmenes aikuisista sairastuu tautiin, vakavasti sairastuneiden joukossa voi olla myös yksittäisiä, aiemmin terveitä ihmisiä.”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sairaaloissa tehohoidossa on tällä hetkellä kolme influenssapotilasta, joista kahdella on vaikea pitkäaikaissairaus mutta yksi on perusterve.

Hyksin infektioylilääkäri Asko Järvisen tiedossa ei ole yhtään tänä vuonna sairaanhoitopiirissä tapahtunutta influenssakuolemaa. Järvisen mukaan influenssaepidemia ei vaikuta ainakaan vielä poikkeuksellisen ärhäkältä. Tapaukset tulevat kuitenkin lisääntymään, hän uskoo.

Viime vuosina yhden influenssakauden aikana noin 20–40 potilasta on joutunut Husissa tehohoitoon.

”Teho-osastojen lääkärien viesti on, että tehohoitoa vaativat influenssatapaukset ovat lisääntyneet”, Järvinen sanoo.

Husissa yksi Syöpäkeskuksen osastoista ei ota viikonloppuna uusia potilaita, sillä kymmenen potilasta on sairastunut osastolla influenssaan.

”Se on uusien potilaiden suojaamistoimenpide, etteivät he saisi tartuntaa. Syöpäpotilailla oma immuunipuolustusjärjestelmä on heikentynyt ja influenssarokotteen teho jää heikommaksi. Siksi on tärkeää, että heidän lähipiirinsä on rokotettu.”

Vaikka influenssaepidemia on jo alkanut, influenssarokotteen voi vielä ottaa. THL:n mukaan tämän vuoden rokote vastaa hyvin kiertäviä viruksia.

”On hyvä muistaa, että suojan syntyminen kestää rokotteen ottamisesta parisen viikkoa. Rokotteessa on kuitenkin kolmea eri virusta. Se suojaa myös kahdelta muulta virukselta, jotka saattavat lisääntyä epidemiakauden edetessä”, Ikonen muistuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat