Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paukkupakkaset lauhtuivat Etelä- ja Länsi-Suomessa – Ilmatieteen laitos varoittaa liukkaudesta ja putkirikoista

Viikonloppuna sää lauhtuu, mutta suurempi muutos säätilassa on odotettavissa vasta tiistaina, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi HS:lle.

Kotimaa
 
Päivän sää 23.1.2016
Päivän sää 23.1.2016

Jopa 20:n asteen muutos säässä on tehnyt tiet erittäin liukkaiksi ja altistaa putkirikoille Etelä- ja Keski-Suomessa, varoittaa Ilmatieteen laitos.

”Maa oli pitkän lauhan kauden takia märkä, kun pakkaset iskivät. Routa on siksi voinut yltää syvälle maahan”, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Säiden lauhduttua putkien sisälle pakkasilla syntynyt jää laajenee, jolloin putket saattavat haljeta.

Ajokeli on Ilmatieteen laitoksen mukaan huono Suomen länsiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa. Tiet on saanut liukkaiksi kuura, jota syntyy maanpintaan sään nopean lauhtumisen takia.

Viikonloppuna elohopea saattaa nousta Lounais-Suomessa jopa nollan asteen tuntumaan.

Etelässä lämpötila pysyy kuitenkin –3:n ja –10 asteen välillä, Valta kertoo. Yöllä Lounais-Suomessa saatetaan saada voimakkaita lumisateita ja Lapissa ylitetään vielä sunnuntainakin –10 asteen lukemat.

Tiistaina säässä on kuitenkin tapahtumassa suurempi muutos: Suomen ylle saapuu matalapaineen alue, jonka myötä Etelä- ja Länsi-Suomessa saattaa sataa vettä, Valta arvioi.

Perjantaina hellittäneet kovat pakkaset jatkuivat Suomessa lähes 20 päivää. Paukkupakkasputki on Suomen oloihin poikkeuksellisen pitkä.

Ilmatieteen laitoksen tilastoista ilmenee, että esimerkiksi Sodankylässä on ollut vuosien 1961–2012 välisenä aikana vain kerran yli 25 astetta pakkasta yli 21 päivää putkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat