Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AKT ei ole valmis yhteiskuntasopimukseen – SAK:n liitot valmistautuivat pakkolakien kaatamiseen Tampereella

Tampereen Puistotornin juhlasaliin kokoontui lauantaina yli 450 SAK:n liittojen luottamusmiestä. Viesti on selvä: duunareiden työehtoja ei saa heikentää.

Kotimaa
 
Tyrmäättekö yhteiskuntasopimuksen allekirjoittamisen, Marko Piirainen?
Tyrmäättekö yhteiskuntasopimuksen allekirjoittamisen, Marko Piirainen?
Auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen puhui Tampereella AKT:n kannasta yhteiskuntasopimukseen ja poliittisiin lakkoihin.

Auto- ja kuljetusalaa edustavan AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen pitää epätodennäköisenä, että AKT allekirjoittaa pakkolait korvaavan yhteiskuntasopimuksen, jos sellainen tänä keväänä syntyy. ”En usko. Näillä näkymin”, hän sanoi HS:n haastattelussa lauantaina Tampereella SAK:n suuren hengenkohotustilaisuuden yhteydessä.

Hän sanoo, ettei vielä ole edes tiedossa, millainen Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n linja ja ehdotus lopulta on. EK ehdotti tällä viikolla, että yhteiskuntasopimusneuvottelut aloitettaisiin uudelleen.

Aiemmin EK edellytti, että AKT:n pitää olla mukana neuvotteluissa myös neuvotteluprosessin aikana, mutta nyt se ei enää sitä vaadi. EK haluaa neuvotella keväällä sopimuksen, joka korvaa pakkolait. Palkoista ja niiden ehdoista EK neuvottelisi syksyllä.

Piirainen sanoo, että AKT lähtee nyt valmistautumaan liittokierrokselle. ”Pakkolait pitää saada pois eduskunnassa, se on selvä. Se helpottaisi selvästi kevään neuvotteluja”, Piirainen sanoo. Piirainen esiintyi Tampereella varsin maltillisesti eikä uhannut itse tilaisuudessa kertaakaan lakoilla. Tosin häneltä ei niistä myöskään kysytty. Puhetta hän ei pitänyt, vaan osallistui tilanteeseen, jossa vastattiin kysymyksiin. Salin takaosassa olevat ahtaajat kuiskuttelivat Piiraisen esiintyneen liian maltillisena.

Piirainen on edelleen sitä mieltä, että poliittiset lakot ovat mahdollisia, jos hallitus vie pakkolait eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä. Hän sanoo, että AKT on tässä SAK:n linjausten takana. SAK on linjannut, että järjestötoimet ovat mahdollisia, jos sopimalla ei löydy ratkaisua.

”Se katsotaan sitten erikseen”, hän vastasi kysymykseen, onko AKT valmis ilman SAK:n päätöstä poliittisiin lakkoihin tänä keväänä pakkolakien takia.

SAK:n tilaisuudessa valmistauduttiin ensi syksynä alkaviin liittojen välisiin työehtoneuvotteluihin. Niistä ennustetaan vaikeita, jos hallitus säätää pakkolait, sillä liitot haluavat vaikka lakkojen voimalla korvauksia pakkolakien aiheuttamiin tulonmenetyksiin.

Pakkolait ovat yleisesti käytetty ilmaisu hallituksen kilpailukykylakipaketista, jolla hallitus pyrkii parantamaan yritysten kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä heikentämällä palkansaajien työehtoja. Lait muun muassa lyhentäisivät lomia, leikkaisivat lomarahoja, pidentäisivät työaikaa ja tekisi sairastamisesta kalliimpaa.

Tampereella tunnelma oli taisteluhenkinen, mutta varsin rauhallinen. Tapahtuman nimi oli Kihloista kahleisiin. Sillä viitataan tammikuun kihlaukseen, jota pidetään sopimusyhteiskunnan alkuna. Tammikuun kihlauksessa työnantajat hyväksyivät SAK:n neuvotteluosapuoleksi. Se tapahtui tasan 76 vuotta sitten 23. tammikuuta 1940.

Viha hallituksen toimia kohtaan oli sekä aitoa että voimakasta. Aamupäivällä Tampereen vuonna 1900 rakennetun Työväentalon jugendtyyliseen juhlasaliin oli kokoontunut yli 450 SAK:n liittojen luottamusmiestä. Lenin-museon yläpuolella sijaitsevan salin viesti on selvä: duunareiden työehtoja ei saa heikentää. Pakkolait kohtelevat epätasaisesti palkansaajia. Salissa kuului joitakin yksittäisiä huutoja, joissa kehotettiin lakkoihin ja kaatamaan hallitusta.

Ymmärrys hallituksen pyrkimyksiin parantaa suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä ja työllisyyttä oli jokseenkin nollassa. Salissa kaikui sana ei. Kovin montaa ratkaisuehdotusta Suomen kilpailukykyongelmiin ei salissa kuultu, paitsi se, että osinkoja pitää maksaa vähemmän.

Luottamusmiehet evästivät SAK:n puheenjohtajaa Lauri Lylyä, joka mahdollisesti jatkaa ensi viikolla neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta, jolla on tarkoitus korvata pakkolait. Luottamusmiehille puhunut Lyly sanoi, että neuvotteleminen on parempi tie kuin lakot, mutta jos neuvottelut eivät auta, pitää ottaa järeämmät aseet käyttöön. SAK:n hallitus päättää maanantaina, lähteekö se mukaan neuvotteluihin ja millä ehdoin.

”Jos sopimalla ei päästä, sitten pitää ottaa muut keinot käyttöön”, Lyly sanoi ja sai aplodit.

Aamupäivän yleisten puheenvuorojen jälkeen päivä jatkui niin, että liitot pitävät omia tilaisuuksiaan, joissa luottamusmiehiä muun muassa koulutettiin lakkojen varalle. Erityisen paljon kokoontuivat julkisen alan työntekijöitä edustavat luottamusmiehet. Pakkolait koettelevat julkisen puolen palkansaajia keskimäärin rankemmin kuin teollisuuden työntekijöitä.

Kimmo Penttinen
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.), Metalliliiton Riku Aalto ja Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi saivat lauantaina Tampereella eväitä syksyn sopimusneuvotteluihin.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.), Metalliliiton Riku Aalto ja Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi saivat lauantaina Tampereella eväitä syksyn sopimusneuvotteluihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat