Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälinen vertailu: Suomessa kuolee eniten ihmisiä tulipaloissa asukaslukuun suhteutettuna

Suurimmassa osassa teollisuusmaita palokuolemien määrä suhteessa asukaslukuun on vähentynyt merkittävästi, mutta ei Suomessa, jossa noin 90 ihmistä kuolee tulipalossa joka vuosi.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Omakotitalo paloi Vantaalla helmikuussa 2015.
Omakotitalo paloi Vantaalla helmikuussa 2015. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Palokuolemien määrä pysynyt samana vuosikymmenet

  Keskimäärin 90 ihmistä kuolee Suomessa tulipalossa vuosittain.

  Asukaslukuun suhteutettuna Suomen palokuolemien määrä on maailman kärkeä.

  Toisin kuin useimmissa teollisuusmaissa Suomessa palokuolemien määrä ei ole laskenut vaan pysynyt samansuuruisena vuosikymmenet.

  Suurin osa tulipaloissa kuolleista ei ole pystynyt reagoimaan paloon. Useimmiten uhri on ollut rakennuksessa yksin.

Suomi on palokuolemien mustaa aluetta. Vaikka Suomen paloturvallisuutta pidetään hyvänä, tulipaloissa kuolee enemmän ihmisiä suhteessa asukaslukuun kuin muissa maissa, paljastuu vakuutusalan tutkimuslaitos Geneva Associationin selvityksessä.

Euroopassa taakse jäävät niin Romania, Bulgaria kuin Puolakin.

Kun useimmissa teollisuusmaissa palokuolemat ovat vähentyneet viime vuosina, Suomessa määrät ovat pysyneet samansuuruisina vuosikymmenet. Keskimäärin 90 ihmistä kuolee Suomessa tapaturmaisesti tulipalossa joka vuosi.

Tänä vuonna asuinrakennusten paloja on sattunut ennätysmäärä, noin 220, mikä osin johtunee kovista pakkasista, jotka ovat saaneet ihmiset lämmittämään tulisijansa äärimmilleen. Pelastusalan keskusjärjestön (Spek) mukaan paloissa on kuollut ainakin seitsemän ihmistä.

Vakuutusalan tutkimuslaitos Geneva Associationin mukaan Suomen palokuolemaluvut ovat kansainvälisesti hyvin korkeita. Suomi on vuodesta toiseen ollut tilaston ykkönen, kun tulipalossa kuolleiden määrä suhteutetaan asukaslukuun.

Vähiten palokuolemia sattuu Singaporessa, jossa tulipaloissa kuoli vain yksi ihminen vuosittain 2008–2010.

Suurimmassa osassa teollisuusmaita palokuolemien määrä suhteessa asukaslukuun on vähentynyt merkittävästi. Ainoat poikkeukset ovat Geneva Associationin mukaan Suomi, Ruotsi, Tšekki ja Sveitsi.

Suomessa tulipaloissa kuoli keskimäärin 2,03 ihmistä suhteutettuna 100 000 asukkaaseen vuosina 2008–2010. Singaporessa vastaava luku oli 0,02, Ruotsissa 1,49 ja Britanniassa 0,75.

Tilastossa ei ole mukana Venäjän ja Baltian maiden lukuja.

Kansainvälistä vertailua palokuolemien syistä ei ole Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokin mukaan tehty, sillä vertailukelpoista aineistoa ei ole.

Suomessa yleisin ongelma on se, että tulipalon uhri ei ole reagoinut paloon.

”Palokuoleman syy on lähes aina se, että uhri ei ole ollut toimintakykyinen eikä hänen seurassaan ole ollut toimintakykyistä henkilöä. Useissa tapauksissa uhri on ollut yksin palopaikalla”, Kokki sanoo.

Reagointi- ja toimintakykyä rajoittavat etenkin alkoholi – rakennuksissa sattuneiden palojen uhreista 60 prosenttia on ollut päihtynyt – mutta myös esimerkiksi lääkkeet, sairaudet ja korkea ikä. Suurten ikäluokkien ikääntyessä palokuolemien määrän on ennustettu edelleen kasvavan.

Noin 80 prosenttia palokuolemista on Pelastusopiston tutkimuksen mukaan tapaturmaisia. Tavanomaisin kuolinsyy on häkämyrkytys. Kuolemaan johtavien tulipalojen yleisimmät syyt ovat tupakointi, tahallinen sytyttäminen, huolimattomuus tulen käsittelyssä ja sähkölaitteet.

Vakuutustilastojenkin valossa Suomen paloturvallisuuden tila on heikko. Sekä palovahinkojen kokonaismäärä että niistä maksettujen korvausten määrä ovat nousseet tasaisesti.

Finanssialan keskusliiton mukaan tulipaloista aiheutuvia vahinkoja korvataan vuosittain lähes 200 miljoonalla eurolla. Vuonna 1988 korvaukset olivat noin 75 miljoonaa ja vuonna 2002 runsaat 100 miljoonaa euroa.

”Kotivakuutuskorvaukset ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2000”, sanoo turvallisuuspäällikkö Antti Määttänen vakuutusyhtiö LähiTapiolasta.

Suomen asemaa kansainvälisessä tilastossa Määttänen pitää paradoksina. ”Suomessa on maailmanluokan infrastruktuuri ja pelastusviranomaisilla on erinomainen ammattitaito. Myös rakennuskanta on hyvä. Silti edustamme maata, joka johtaa palokuolematilastoa”, hän ihmettelee.

Yksi syy palokuolemiin on Määttäsen mukaan suomalainen päihdekulttuuri. ”Alkoholia juodaan niin, että ihmisen toimintakyky katoaa täysin.”

Myös varautuminen on heikolla tolalla. ”Suomessa arjen turvallisuusasiat on ulkoistettu viranomaisille. Oma varautuminen mahdollisiin vahinkoihin puuttuu toisin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa”, Määttänen arvelee.

Toimiva palovaroitin, alkusammutusvälineet ja niiden käyttö palon sattuessa vähentäisivät vahinkoja.

”Palokuolema johtuu aina siitä, että ihminen ei ole kyennyt poistumaan rakennuksesta. Toimiva palovaroitin havaitsee samassa tilassa syttyneen tulipalon minuutissa. Silloin ehtii vielä toimia. Kolmen minuutin päästä ei ehdi”, Määttänen sanoo.

Esa Kokin mukaan alkusammutusvälineiden käyttö on lisääntynyt viime vuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat