Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa alkaa tasoristeysten ympäristöjen raivaustalkoot, jotta turvallisuus paranisi

Valtion rataverkolla tapahtuu keskimäärin 35 tasoristeysonnettomuutta vuosittain. Viime vuonna niissä kuoli kuusi ihmistä.

Kotimaa
 
Tomi Hirvinen
Liikenne- ja viestintäministeriöllä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni tasoristeys vaatii raivaustöitä.
Liikenne- ja viestintäministeriöllä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni tasoristeys vaatii raivaustöitä. Kuva: Tomi Hirvinen

Tasoristeysten turvallisuutta parannetaan kiristämällä näkemäalueita koskevaa sääntelyä. Liikenneturvallisuuden vuoksi tasoristeystä lähestyvällä pitää olla riittävä esteetön näkymä radan molempiin suuntiin. Näkemäalue on sellainen, että junan voi havaita tarpeeksi kaukaa ja ajoissa.

Nykyisen lain mukaan näkemäalueet on voitu määritellä ratasuunnitelmassa, mutta jatkossa ne koskisivat kaikkia tasoristeyksiä.

”Näkemäalueet ovat erityisen tärkeitä sellaisissa tasoristeyksissä, joissa ei ole puomia eikä valo- tai äänivaroituslaitteita”, suunnittelija Eeva Ovaska liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo.

Ministeriöllä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monen tasoristeyksen ympäristö tarvitsee raivaustöitä. Valtion rataverkolla oli viime vuonna noin 2 800 tasoristeystä, joista  1900:lla ei ollut puomia tai valo- tai äänivaroituslaitosta.

Valtion rataverkolla tapahtuu keskimäärin 35 tasoristeysonnettomuutta vuosittain. Viime vuonna tasoristeysonnettomuuksissa kuoli kuusi ihmistä. Pääosa tasoristeysonnettomuuksista tapahtuu vähän liikennöidyillä ja alhaisen nopeuden rataosilla.

Jatkossa myös tasoristeyksien rakentamista pyritään rajoittamaan, eikä uusia tasoristeyksiä rakennettaisi ilman erityisen vahvoja perusteita. Viime vuosina Liikennevirasto on myöntänyt uusia tasoristeyslupia vuosittain 1–5 kappaletta.

Tasoristeyksien näkemäalueiden kirjaaminen lakiin on osa ministeriön suunnittelemaa maantie- ja ratalakien uudistusta. Lakiluonnos lähti tällä viikolla lausuntokierrokselle.

Ministeriö suunnittelee myös muille rautatieosuuksille lakiin perustuvia suoja-alueita. Aiemmin suoja-alueet on määritelty tarvittaessa ratasuunnitelmassa. Viimeaikaiset myrskytuhot ovat osoittaneet rautatiejärjestelmän haavoittuvuuden.

”Suoja-alue mahdollistaa ratojen varsien kunnossa pitämisen paremmin. Samalla radanpitäjä voi varautua myrskytuhoihin ennakolta raivaamalla pois niitä puita, jotka voivat kaatua johtojen päälle ja pahimmassa tapauksessa pysäyttää liikenteen”, Ovaska sanoo.

Suoja-alue ulottuisi 30 metrin etäisyydelle radan raiteen keskilinjasta. Aluetta voi laajentaa enintään 50 metriin erityisestä syystä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat