Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa passitti ajokortin uusijan yksityiselle lääkäriasemalle

Kotimaa
 
Fakta

Iäkkäiden autoilijoiden määrä kasvaa

 Yli 70-vuotiaiden henkilöauton kuljettajien pitää uusia ajokortti viiden vuoden välein. Se edellyttää laajennettua lääkärintarkastusta.

 Lääkärintarkastuksessa otetaan huomioon ikääntymiseen liittyvät vaikutukset toimintakykyyn ja ajoterveyteen. Siinä tutkitaan muistia sekä kiinnitetään huomiota sairauksiin ja lääkityksiin, joiden vaikutus voi heikentää ajokykyä.

  Yli 75-vuotiaiden autoilijoiden määrä on lähes kaksinkertaistunut vuosina 2005–2015 Suomessa, kertoo Trafi. Heinäkuussa 2015 heitä oli yli 190 000.

74-vuotias vantaalaisnainen soitti joulukuussa terveysasemalle varatakseen ajan lääkärintarkastukseen ajokortin uusintaa varten. Ajokortin uusintaan tähtäävä lääkärintarkastus on kunnan lakisääteinen tehtävä, mutta nainen ohjattiin yksityiselle lääkäriasemalle.

”Hoitaja sanoi heti, että kun teillä ei ole mitään lääkitystä tai sairautta, niin menkää vaan yksityiselle. Jos ette saa aikaa yksityiselle, niin katsotaan sitten”, nainen kertoo.

Hän teki, kuten hoitaja toivoi. ”Ajattelin, että se olisi pienempi riesa.”

Vantaalaisnaisen 79-vuotias puoliso soitti myös joulukuussa aikaa samaiseen lääkärintarkastukseen terveysasemalta ja sai sen tammikuulle. Hänellä on sepelvaltimotauti, johon on lääkitys.

Lääkärintodistuksen antaminen ajokortin uusintaa varten on kunnan lakisääteinen tehtävä. Miksi Vantaa ohjaa ajokorttiasioissa lääkärintarkastusta tarvitsevat yksityiselle, vs. terveyspalvelujen johtaja Jarmo Kantonen?

”Meillä ei ole mitään ohjeistusta siitä, että potilaita pitäisi ohjata yksityiselle sektorille pois kaupungin palveluista. Tämä pätee myös kaikkiin lääkärinlausuntoihin.”

Kantosen mukaan on mahdollista, että jos odotusaika venyy 4–5 viikkoon, ja lääkärintodistusta tarvitaan aikaisemmin, niin hoitohenkilökunta saattaa ehdottaa yksityistä lääkäriasemaa.

”Näin ei heitä ole ohjeistettu, mutta tiedän, että jotkut kokeneet hoitajat tällaista informaatiota antavat.”

Se, että sydäntaudin ja lääkityksen omaava mies sai ajan lääkärintarkastukseen, voi johtua Kantosen mukaan siitä, että monisairaat on asetettu etusijalle. Heillä on aina nimetty oma lääkäri, ja he saavat ajan nopeammin kuin muut.

”Voi myös olla kyse siitä, että ajanvaraustilanteet muuttuvat”, Kantonen sanoo.

Terveydenhuoltolaissa määrätään, että kunnan pitää antaa asukkaalleen lääkärinaika todistuksen saamista varten, kun tarve perustuu lakiin eli tässä tapauksessa ajokorttilakiin. Kunnan on annettava aika lääkärille myös silloin, kun asiakas tarvitsee todistuksen esimerkiksi kuntoutusta, hoitoa, toimeentuloa, opiskelua tai etuutta varten.

Jos kuntalainen saa mielestään asiatonta kohtelua, hän voi tehdä muistutuksen oman kunnan terveydenhuollosta vastaavalle johtajalle tai johtavalle lääkärille. Jos vastaukseen ei ole tyytyväinen, niin voi tehdä kantelun aluehallintovirastoon (avi). Miltä vantaalaisnaisen kokemus kuulostaa?

”No ei tämä hyvältä kuulosta. Asukkaita pitäisi kohdella yhdenvertaisesti, laki edellyttää näin. Tässä tapauksessa ei ole perusteita siirtää potilasta yksityiselle”, sanoo aluehallintoylilääkäri Minna Helenius Etelä-Suomen avista.

Ajokorttiasioissa kannellaan harvoin aluehallintovirastoon asti: esimerkiksi vuosina 2014–2015 on tehty vain yhdestä kahteen kantelua. Yksi tehtiin Seinäjoen terveyskeskuksesta, josta ajokorttitodistusta pyytävää asiakasta oli kehotettu ottamaan yhteyttä yksityiseen sektoriin. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että kantelun jälkeen kunta on ohjeistanut henkilökuntaansa toimimaan toisin. Yleensä tämän tyyppisissä tilanteissa aluehallintovirasto luottaa Heleniuksen mukaan siihen, että palveluntuottaja korjaa toimintaansa.

”Kaikkien meidän tiellä liikkuvien etu on se, että todistukset ajokortteja varten laaditaan siellä, missä potilasta hoidetaan eli missä hänen terveystietonsa ovat”, Helenius painottaa.

Kuntalainen voi valittaa kohtelustaan myös eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoon. Viimeisin ajokorttia ja lääkärintodistusta koskeva tapaus on vuodelta 2014. Sen ratkaisussa oikeusasiamies Petri Jääskeläinen totesi, että Turun terveyskeskus ei saa ohjata tällaista lääkärinlausuntoa pyytävää asiakasta yksityissektorille todistuksen hankkimiseksi. Edellisen kerran oikeusasiamiehelle valitettiin vuonna 2012 Jyväskylän terveyskeskuksen toiminnasta.

Kunta voi kuitenkin antaa maksusitoumuksen yksityiselle, mutta kuntalaisen ei tarvitse maksaa käyntiä omasta pussistaan, kertoo esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen eduskunnan oikeusasiamiehen virastosta.

”Oikeusasiamiehen ratkaisu perustuu lakiin, ja sitä on noudatettava. Yleensä kunnat korjaavat käytäntöjään oikeusasiamiehen kannanoton mukaisiksi”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat