Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa tilastollisesti valtava määrä palokuolemia – joka vuosi noin 89 enemmän kuin Singaporessa

Noin 90 ihmistä kuolee joka vuosi tapaturmaisesti tulipalossa.

Kotimaa
 
Fakta

Palokuolemien määrä pysynyt samana vuosikymmenet

  Keskimäärin 90 ihmistä kuolee Suomessa tulipalossa vuosittain.

  Asukaslukuun suhteutettuna Suomen palokuolemien määrä on maailman kärkeä.

  Toisin kuin useimmissa teollisuusmaissa Suomessa palokuolemien määrä ei ole laskenut vaan pysynyt samansuuruisena vuosikymmenet.

  Suurin osa tulipaloissa kuolleista ei ole pystynyt reagoimaan paloon. Useimmiten uhri on ollut rakennuksessa yksin.

Suomi on palokuolemien mustaa aluetta. Vaikka paloturvallisuutta pidetään hyvänä, tulipaloissa kuolee Suomessa enemmän ihmisiä suhteessa asukaslukuun kuin muualla. Euroopassa taakse jäävät niin Romania, Bulgaria kuin Puolakin.

Useimmissa teollisuusmaissa palokuolemat ovat vähentyneet viime vuosina. Suomessa määrät ovat pysyneet samansuuruisina. Noin 90 ihmistä kuolee Suomessa tapaturmaisesti tulipalossa joka vuosi.

Vakuutusalan tutkimuslaitos Geneva Associationin mukaan Suomen palokuolemaluvut ovat kansainvälisesti korkeita. Suomi on vuodesta toiseen ollut tilaston ykkönen, kun tulipalossa kuolleiden määrä suhteutetaan asukaslukuun. Vähiten palokuolemia sattuu Singaporessa, jossa tulipaloissa kuoli vain yksi ihminen vuosittain 2008–2010.

Suurimmassa osassa teollisuusmaita palokuolemien määrä on vähentynyt merkittävästi viime vuosina. Ainoat poikkeukset ovat Geneva Associationin mukaan Suomi, Ruotsi, Tšekki ja Sveitsi.

Suomessa tulipaloissa kuoli keskimäärin 2,03 ihmistä suhteutettuna 100 000 asukkaaseen vuosina 2008–2010. Singaporessa luku oli 0,02, Ruotsissa 1,49 ja Britanniassa 0,75. Tilastossa ei ole mukana Venäjän ja Baltian maiden lukuja.

Kansainvälistä vertailua palokuolemien syistä ei ole Pelastusopiston tutkimusjohtajan Esa Kokin mukaan tehty, sillä vertailukelpoista aineistoa ei ole.

Suomessa yleisin ongelma on se, että tulipalon uhri ei ole reagoinut paloon.

”Palokuoleman syy on lähes aina se, että uhri ei ole ollut toimintakykyinen. Useissa tapauksissa uhri on ollut yksin palopaikalla”, Kokki sanoo.

Reagointi- ja toimintakykyä rajoittavat etenkin alkoholi mutta myös lääkkeet, sairaudet ja korkea ikä. Suurten ikäluokkien ikääntyessä palokuolemien on ennustettu kasvavan yhä. Kuolemaan johtavien tulipalojen yleisimmät syyt ovat tupakointi, tahallinen sytyttäminen, huolimattomuus tulen käsittelyssä ja sähkölaitteet.

Vakuutustilastojenkin valossa Suomen paloturvallisuuden tila on heikko. Sekä palovahinkojen määrä että niistä maksetut korvaukset ovat nousseet. Finanssialan keskusliiton mukaan paloista aiheutuvia vahinkoja korvataan vuosittain lähes 200 miljoonalla eurolla. Vuonna 1988 korvaukset olivat noin 75 miljoonaa ja vuonna 2002 runsaat 100 miljoonaa euroa.

”Kotivakuutuskorvaukset ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2000”, sanoo turvallisuuspäällikkö Antti Määttänen vakuutusyhtiö Lähitapiolasta.

Yksi syy palokuolemiin on Määttäsen mukaan päihdekulttuuri. ”Alkoholia juodaan niin, että ihmisen toimintakyky katoaa täysin.”

Myös varautuminen on heikkoa. ”Suomessa arjen turvallisuusasiat on ulkoistettu viranomaisille. Oma varautuminen mahdollisiin vahinkoihin puuttuu toisin kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa”, Määttänen arvelee.

Toimiva palovaroitin, alkusammutusvälineet ja niiden käyttö vähentäisivät vahinkoja.

”Palokuolema johtuu aina siitä, että ihminen ei ole kyennyt poistumaan rakennuksesta. Toimiva palovaroitin havaitsee samassa tilassa tulipalon minuutissa. Silloin ehtii vielä toimia”, Määttänen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat