Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n liitot hakivat joukkovoimaa Tampereelta – ”Eipä tänään tainnut vallankumousta tulla”

Luottamusmiesten viesti oli selvä: duunareiden työehtoja ei saa heikentää.

Kotimaa
 
Kimmo Penttinen
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.), Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (vas.), Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi. Kuva: Kimmo Penttinen

”Meitä ette myy”, kuuluu vihainen huuto Tampereen työväentalon jugendsalin takaosasta.

Vaatimus on osoitettu SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylylle, joka on juuri kertomassa salissa istuville 450:lle SAK:n luottamusmiehelle, kuinka työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat viidettä kertaa aloittamassa neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta. Sopimuksella on tarkoitus korvata hallituksen työehtoja heikentävät pakkolait.

Lyly muistuttaa ay-aktiiveille, kuinka parhaat tulokset tulevat kynä kädessä sopimalla, mutta saa aplodit vasta, kun hän mainitsee sivulauseessa järeämmät aseet, jotka on Lylyn mukaan otettava käyttöön, jos sopimusteitse ei päästä ratkaisuun.

Järeämmät aseet ovat lakkoja, joita toivotaan useassakin välihuudossa.

Tässä salissa on tehty vallankumousta ennenkin. Täällä on aikoinaan perustettu SAK ja pidetty lukuisia Sdp:n puoluekokouksia. Onpa täällä kokoontunut Venäjän sosiaalidemokraattinen puoluekin vuonna 1905, jossa kommunistijohtajat Lenin ja Stalin tapasivat.

Tampereella tunnelma oli taisteluhenkinen, mutta varsin rauhallinen. Tapahtuman nimi oli Kihloista kahleisiin. Sillä viitataan tammikuun kihlaukseen, jota pidetään sopimusyhteiskunnan alkuna. Tammikuun kihlauksessa työnantajat hyväksyivät SAK:n neuvotteluosapuoleksi. Se tapahtui tasan 76 vuotta sitten 23. tammikuuta 1940.

Viha hallituksen toimia kohtaan oli sekä aitoa että voimakasta. Lenin-museon yläpuolella sijaitsevan salin viesti on selvä: duunareiden työehtoja ei saa heikentää. Pakkolait kohtelevat palkansaajia epätasaisesti.

Lavalle tulee päivän selvästi odotetuin henkilö, AKT:n Marko Piirainen ja puhuu, kuinka kilpailukyky nousee, jos työpaikkojen työhyvinvointi saadaan paremmaksi. Hän on sovittelevalla tuulella, eikä puheenvuoroissaan mainitse kertaakaan sanaa taistelu tai lakko. Tosin niistä ei häneltä kysytäkään.

Salissa takana olevat ahtaajat jupisevat keskenään, että Piirainen on liian maltillinen.

Tilaisuuden jälkeen haastattelussa Piirainen suhtautuu edelleen nuivasti mahdollisesti alkaviin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, jotka kaatuivat joulukuussa, kun Piirainen ilmoitti, ettei AKT ole niissä mukana.

Linja pitää, vaikka maanpuolustuskurssilla koko viikon istuneen Piiraisen puheesta puuttuukin vuoden lopun uhmakas puheenparsi. Hänen mukaansa on epätodennäköistä, että AKT allekirjoittaa pakkolait korvaavan yhteiskuntasopimuksen, jos sellainen tänä keväänä syntyy. ”En usko. Näillä näkymin”, hän sanoo SAK:n hengenkohotustilaisuuden jälkeen.

Piirainen on edelleen sitä mieltä, että poliittiset lakot ovat mahdollisia, jos hallitus vie pakkolait eduskunnan käsittelyyn tänä keväänä. Hän sanoo, että AKT on tässä SAK:n linjausten takana. SAK on linjannut, että järjestötoimet ovat mahdollisia, jos sopimalla ei löydy ratkaisua.

”Se katsotaan sitten erikseen”, hän vastaa kysymykseen, onko AKT valmis ilman SAK:n päätöstä poliittisiin lakkoihin tänä keväänä pakkolakien takia.

SAK:n tilaisuudessa valmistauduttiin ensi syksynä alkaviin liittojen välisiin työehtoneuvotteluihin. Niistä ennustetaan vaikeita, jos hallitus säätää pakkolait, sillä liitot haluavat vaikka lakkojen voimalla korvauksia pakkolakien aiheuttamiin tulonmenetyksiin.

Pakkolait ovat yleisesti käytetty ilmaisu hallituksen kilpailukykylakipaketista, jolla hallitus pyrkii parantamaan yritysten kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä heikentämällä palkansaajien työehtoja. Lait muun muassa lyhentäisivät lomia, leikkaisivat lomarahoja, pidentäisivät työaikaa ja tekisivät sairastamisesta kalliimpaa.

Ymmärrys hallituksen pyrkimyksiin parantaa suomalaisen teollisuuden kilpailukykyä ja työllisyyttä oli Tampereella jokseenkin nollassa. Salissa kuului usein sana ei. Kovin montaa ratkaisuehdotusta Suomen kilpailukykyongelmiin ei kuultu, paitsi se, että osinkoja pitää maksaa vähemmän.

”Eipä tänään tainnut vallankumousta tulla”, toteaa Metallin julistetta kantava mies poistuessaan salista parin tunnin tilaisuuden jälkeen.

Tilaisuuden jälkeen päivä jatkui niin, että liitot pitivät omia tilaisuuksiaan, joissa luottamusmiehiä muun muassa koulutettiin lakkojen varalle. Erityisen paljon kokoontuivat julkisen alan työntekijöitä edustavat luottamusmiehet. Pakkolait koettelevat julkisen puolen palkansaajia keskimäärin rankemmin kuin teollisuuden työntekijöitä.

Lyly ja Metallin puheenjohtaja Riku Aalto arvelivat iltapäivällä aamun tilaisuuden olleen rauhallisempi kuin odotettiin sen takia, että Elinkeinoelämän keskusliitto ehti juuri muutama päivä ennen kokousta ehdottaa yhteiskuntasopimusneuvottelujen tunnustelujen jatkamista.

”Tunnelma tuolla kentällä on sellainen, ettei paljon tarvitse kehottaa, niin liikkeelle lähdetään”, Lyly sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat