Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meppien tuoteseloste – lue kaikkien 13 parlamentaarikon esittelyt täältä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

1. Anneli Jäätteenmäki

Syntynyt: 1955, Lapua

Koulutus: juristi

Puolue ja ryhmä: keskusta / ALDE (Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä)

Vastuut EU-parlamentissa: Varapuhemies. Lisäksi Jäätteenmäki on ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan täysjäsen sekä budjettivaliokunnan varajäsen.

Tausta: Suomen entinen ja ensimmäinen naispuolinen pääministeri (2003) on ollut Euroopan parlamentin jäsen vuodesta 2004.

Jäätteenmäki valittiin eduskuntaan ensi kerran vuonna 1987 ja hän toimi Esko Ahon hallituksen oikeusministerinä vuosina 1994–1995.

Omia painopisteitä EU:ssa: Biotalous, ruokaturvallisuus ja elintarvikkeiden pakkausmerkinnät, kansanterveysasiat ja TTIP-vapaakauppaneuvottelut.

2. Paavo Väyrynen

Syntynyt: 1946, Kemin maalaiskunta

Koulutus: valtiotieteiden tohtori

Puolue ja ryhmä: keskusta / ALDE (Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä)

Vastuut EU-parlamentissa: Kehitysyhteistyövaliokunnan varapuheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan varajäsen.

Tausta: Moninkertainen ministeri, joka valittiin ensi kerran eduskuntaan 1970. Väyrynen oli ensi kertaa Euroopan parlamentin jäsen 1995–2007 sekä uudelleen vuodesta 2014 alkaen.

Väyrynen on toiminut myös keskustan puheenjohtajana 1980–1990. Presidentiksi hän pyrki vuosina 1988, 1994 ja 2012.

Omia painopisteitä EU:ssa: Väyrynen jätti heinäkuussa 2015 kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen eurojäsenyydestä. Aloite keräsi muutamassa kuukaudessa 50 000 allekirjoitusta, mikä tarkoittaa, että se etenee eduskunnan käsittelyyn.

3. Henna Virkkunen

Syntynyt: 1972, Joutsa

Koulutus: filosofian lisensiaatti

Puolue ja ryhmä: kokoomus / EPP (Euroopan kansanpuolue)

Vastuut EU-parlamentissa: Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan jäsen sekä Liikenne- ja matkailuvaliokunnan varajäsen.

Tausta: Virkkunen nousi ensi kerran eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa. Hän on toiminut opetusministerinä, kunta- ja hallintoministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä.

Omia painopisteitä EU:ssa: Energiaunioni, digitaalisuuteen liittyvä agenda, kasvu, kilpailukyky, tutkimus, vähäpäästöinen liikenne, metsät, naiset ja eläimet.

4. Merja Kyllönen

Syntynyt: 1977, Suomussalmi

Koulutus: bioanalyytikko

Puolue ja ryhmä: vasemmistoliitto / GUE / NGL (Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto)

Vastuut EU-parlamentissa: Liikenne- ja matkailuvaliokunnan jäsen, Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan varajäsen

Tausta: Kyllönen valittiin eduskuntaan ensi kerran vuoden 2007 vaaleissa. Hän toimi Jyrki Kataisen toisen hallituksen liikenneministerinä. Hän nousi europarlamenttiin vuoden 2014 vaaleissa.

Omia painopisteitä EU:ssa: Liikenne-, ympäristö-, ja -energiapolitiikan päivitys sekä työllisyys. Kaikkiin kokonaisuuksiin liittyvät innovaatiot, jotka luovat uusia työpaikkoja ja uudenlaista teollisuutta. Veronkierron ja epäterveen kilpailun kitkeminen. Venäjä ja arktinen politiikka.

5. Hannu Takkula

Syntynyt: 1963, Ristijärvi

Koulutus: kasvatustieteiden maisteri

Puolue ja ryhmä: keskusta / ALDE (Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä)

Vastuut EU-parlamentissa: Jäsen Kansainvälisen kaupan valiokunnassa ja varajäsen Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnassa sekä Aluekehitysvaliokunnassa.

Tausta: Hannu Takkula toimi kansanedustajana vuosina 1995–2004. Europarlamentaarikkona hän on toiminut vuosina 2004–2014 ja uudelleen vuodesta 2015 alkaen.

Omia painopisteitä EU:ssa: kansainvälinen kauppa, Maailman kauppajärjestö WTO, Venäjä, koulutus, urheilu, Australia ja Uusi-Seelanti.

6. Jussi Halla-aho

Syntynyt: 1971, Tampere

Koulutus: filosofian tohtori

Puolue ja ryhmä: perussuomalaiset / ECR (Euroopan konservatiivit ja reformistit)

Vastuut EU-parlamentissa: Jäsen Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnassa ja varajäsen Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnassa.

Tausta: Jussi Halla-aho on toiminut kansanedustajana vuosina 2011–2014 ja europarlamentaarikkona vuodesta 2014 alkaen. Halla-aho tunnetaan pitkältä ajalta Suomessa aktiivisena tiukemman maahanmuuttopolitiikan ajajana. Hänet on tuomittu sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Omia painopisteitä EU:ssa: Siirtolaisuus- ja maahanmuuttopolitiikka, sisäinen turvallisuus, uskonnonvapaus, ampumaharrastukset, demokratia- ja oikeusvaltiokehitys erityisesti Itä-Euroopan maissa, ”ratkaisukeskeinen EU- ja euro-skeptikko”.

7. Pirkko Ruohonen-Lerner

Syntynyt: 1957, Hyvinkää

Koulutus: varanotaari

Puolue ja ryhmä: perussuomalaiset / ECR (Euroopan konservatiivit ja reformistit)

Vastuut EU-parlamentissa: Jäsen talous- ja raha-asioiden valiokunnassa, varajäsen teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa sekä veropäätöksiä käsittelevässä erityisvaliokunnassa.

Tausta: Pirkko Ruohonen-Lerner toimi kansanedustajana vuosina 2007–2015. Hän siirtyi Euroopan parlamenttiin toukokuussa 2015, kun puoluetoveri europarlamentaarikko Sampo Terho valittiin eduskuntaan. Ennen politiikkaan ryhtymistä Ruohonen-Lerner on työskennellyt toimittajana, verohallinnon virkamiehenä ja tilitoimistoyrittäjänä.

Omia painopisteitä EU:ssa: verotus, verosuunnittelun ehkäisy, veroparatiisien toimintaan puuttuminen, avoimuuden lisääminen, tietojenvaihto, talous- ja raha-asiat.

8. Heidi Hautala

Syntynyt: 1955, Oulu

Koulutus: maa- ja metsätaloustieteiden maisteri

Puolue ja ryhmä: Vihreä liitto / Greens / EFA (Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä)

Vastuut EU-parlamentissa: Jäsen kehitysyhteistyövaliokunnassa ja oikeudellisten asioiden valiokunnassa sekä varajäsen budjettivaliokunnassa.

Tausta: Heidi Hautala on toiminut kansanedustajana vuosina 1991–1995 ja 2003–2009. Hän toimi kehitys- ja omistajaohjausministerinä 2011–2013. Europarlamentaarikkona hän on ollut 1995–2003, 2009–2011 ja vuodesta 2014 alkaen.

Omia painopisteitä EU:ssa: Ihmisoikeudet, kehitysyhteistyö, naisten ja tyttöjen oikeudet, EU:n avoimuus, EU:n hallintolaki, TTIP-neuvottelut, veronkierron vastaiset toimet, ulkopolitiikka, itäinen kumppanuus / Euronest, Venäjä, energiaturvallisuus, kesäaika ja kiertotalous.

9. Liisa Jaakonsaari

Syntynyt: 1945, Oulu

Koulutus: ylioppilas

Puolue ja ryhmä: sdp, S&D (Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä)

Vastuut EU-parlamentissa: Jäsen sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnassa sekä varajäsen ulkoasiainvaliokunnassa.

Tausta: Liisa Jaakonsaari toimi kansanedustajana vuosina 1979-2009. Hän oli työministeri 1995-1999 ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja 1999-2007. Europarlamentaarikkona hän on ollut vuodesta 2009 alkaen.

Omia painopisteitä EU:ssa: Kasvu, työllisyys, EU:n sisämarkkinoiden kehittäminen, digitaaliset sisämarkkinat, jakamistalous, EU:n ulkosuhteet, Venäjä, Afrikka, arktinen politiikkaa.

10. Petri Sarvamaa

Syntynyt: 1960, Joensuu

Koulutus: valtiotieteiden kandidaatti

Puolue ja ryhmä: kokoomus / EPP (Euroopan kansanpuolue)

Vastuut EU-parlamentissa: 1. varapuheenjohtaja budjettivaliokunnassa, EPP-ryhmän koordinaattori talousarvion valvontavaliokunnassa sekä varajäsen kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnassa.

Tausta: Petri Sarvamaa on tehnyt pitkän uran toimittajana Yleisradiossa, mm. ulkomaantoimituksen päällikkönä, Yhdysvaltain kirjeenvaihtajana sekä A-studion ruutukasvona. Hän nousi Euroopan parlamenttiin varasijalta 2012, kun puoluetoveri Ville Itälä siirtyi parlamentista Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen. Vuonna 2014 hän nousi EU-parlamenttiin varasijalta, kun Alexander Stubb nousi puolueensa puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

Omia painopisteitä EU:ssa: Budjetti ja sen käytön valvonta, maatalous, sisä- ja oikeusasiat, ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

11. Nils Torvalds

Syntynyt: 1945, Tammisaari

Koulutus: ylioppilas

Puolue ja ryhmä: RKP, ALDE (Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä)

Vastuut EU-parlamentissa: Jäsen ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnassa. Varajäsen budjettivaliokunnassa, talous- ja raha-asioiden valiokunnassa, kalatalousvaliokunnassa sekä veropäätöksiä ja muita luonteeltaan tai vaikutuksiltaan samankaltaisia toimenpiteitä käsittelevässä erityisvaliokunnassa.

Tausta: Nils Torvalds on toimittaja ja poliitikko, joka on toiminut muun muassa Yleisradion kirjeenvaihtajana Moskovassa ja Washingtonissa ennen nousuaan Euroopan parlamentin jäseneksi heinäkuussa 2012.

Omia painopisteitä EU:ssa:

Ympäristö- ja energia-asiat, ilmastonmuutos, budjettiasiat, talous- ja rahapolitiikka, Venäjä, sisämarkkinoiden kehittäminen, digitaaliset sisämarkkinat, EU:n historia ja tulevaisuus, vähemmistöt, kansalliset yhteisöt ja kielet.

12. Sirpa Pietikäinen

Syntynyt: 1959, Parikkala

Koulutus: kauppatieteiden maisteri

Puolue ja ryhmä: kokoomus / EPP (Euroopan kansanpuolue)

Vastuut EU-parlamentissa: jäsen talous- ja raha-asioiden valiokunnassa ja varajäsen ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnassa sekä naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnassa.

Tausta: Sirpa Pietikäinen toimi kansanedustajana 1983-2003. Vuosina 1991–1995 hän oli ympäristöministeri. Euroopan parlamentissa hän on toiminut vuodesta 2008 alkaen. Hän nousi EU-parlamenttiin ensin varasijalta, kun kokoomuslainen europarlamentaarikko Alexander Stubb siirtyi ulkoministeriksi. Sen jälkeen Pietikäinen on valittu kahdelle jatkokaudelle.

Omia painopisteitä EU:ssa: talous, verot, ilmastopolitiikka, resurssitehokkuus, ympäristöterveys (liittyy erityisesti keskusteluun hormonihäiritsijöistä kemikaaleissa), pääomamarkkinaunioni, pankkiunioni, ammatilliset lisäeläkkeet, sukupuolten yhdenvertaisuuden valtavirtaistaminen.

13. Miapetra Kumpula-Natri

Syntynyt: 1972, Vaasa

Koulutus: Tekniikan kandidaatti, kauppatieteiden ylioppilas

Puolue ja ryhmä: sdp, S&D (Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä)

Vastuut EU-parlamentissa: Jäsen teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa sekä varajäsen työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnassa.

Tausta: Miapetra Kumpula-Natri toimi kansanedustajana vuosina 2003-2014. Euroopan parlamenttiin hänet valittiin vuoden 2014 vaaleissa.

Omia painopisteitä EU:ssa: Digitalisaatio, energia, ilmasto, biotalous, kasvu, työllisyys, sosiaalinen Eurooppa, nuorisotyöttömyys, tasa-arvo, lapset, kauppapolitiikka ja veronkierron vastainen toiminta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat