Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarjayrittäjä kaipaa lisää joustoja: ”Luottamus toimii molempiin suuntiin”

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
Ilkka Lavas uskoo, että jousto toimii molempiin suuntiin. Hän ei halua nähdä lääkärintodistusta, jos joku on muutaman päivän sairaana. Vieressä Cityn verkkopäällikkö Jesse Valli.
Ilkka Lavas uskoo, että jousto toimii molempiin suuntiin. Hän ei halua nähdä lääkärintodistusta, jos joku on muutaman päivän sairaana. Vieressä Cityn verkkopäällikkö Jesse Valli. Kuva: Pekka Elomaa
Fakta

Paikallinen sopiminen

 Tarkoittaa että yritystasolla työnantaja ja työntekijä voivat poiketa lain tai työehtosopimuksen määräyksistä.

 Nykyisin poiketa saa harvoissa ja melko merkityksettömissä kysymyksissä, kuten ruokatunnin kestossa tai palkanmaksupäivän määrittelyssä.

 Vähimmäispalkasta ei sen sijaan voi poiketa.

Sarjayrittäjä Ilkka Lavas sanoo laskevansa koko ajan ”kauhuissaan”, ettei yhdenkään yrityksen työntekijämäärä nouse yli 20:n.

Henkilöstön kasvu tarkoittaisi, että jos yhtiö joutuisi irtisanomaan työntekijöitään, sen täytyisi käydä yt-neuvottelukierros. Menettely on Lavaksen mukaan liian raskas ja hidas pienelle firmalle. Helpommalla pääsee, jos nuppiluku pysyy pienenä. Hän sanoo vaikka pilkkovansa ”liikaa” kasvavan yrityksen.

Jos Suomeen kaivataan kasvavia yrityksiä ja työpaikkoja, lainsäädäntö kaipaa uudistamista.

”Joustoa pitää saada”, sanoo Lavas.

Se että yrittäjät haluavat joustoa tuskin yllättää ketään. Täällä myös työntekijä kiittää sitä. City-lehden web-päällikkö Jesse Valli arvioi, että organisaation ”notkeus” ratkaisee sen menestyksen.

Sipilän hallitus ajaa paikallisen sopimisen lisäämistä. Perinteisesti vastahankainen ay-liike haluaa kysymyksen osaksi laajaa työmarkkinaratkaisua. Nyt pelisääntöjä haetaan työryhmässä maaliskuun loppuun mennessä.

Lavaksen mukaan kaikkein pienempien firmojen ei pitäisi joutua noudattamaan samoja sääntöjä kuin suuryritysten. Firmat voivat myös kasvaa työllistämättäkin, esimerkiksi käyttämällä alihankintaa.

Kasvusta Lavas tietää yhtä ja toista. Hänellä on 21 yritystä, jotka työllistävät yhteensä runsaat 80 ihmistä. Ryppääseen kuuluvat esimerkiksi City-lehti, Duunitori ja Tableonline.fi. Yhteenlaskettu liikevaihto on noin 7,5 miljoonaa euroa.

Digitaalisiin palveluihin keskittyneen yritysryppään liikevaihto kasvoi toissa vuonna 1360 prosenttia. Se riitti kolmanteen sijaan Suomen nopeimmin kasvaneiden yritysten joukossa.

”Kun lähdetään pienestä, prosentit ovat helposti kovia”, yrittäjä toppuuttelee.

Yrittäjää rassaa työajan yksityiskohtainen seurantapakko. Tuntikirjan pitäminen tuntuu tarpeettoman vaivalloiselta.

Lavas sanoo, että pienessä firmassa kaikki perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Kun töitä on, niitä tehdään paljon. Kun kesällä oli kuuma, henkilökunta vietti päivät rannalla ja illat toimistolla.

Lavas sanoo, että jousto ja luottamus toimivat molempiin suuntiin. Hän ei esimerkiksi halua nähdä lääkärintodistusta, jos joku on muutaman päivän sairaana. Ylitöitä ei kuulemma myöskään teetetä, koska ketään ei haluta ehdoin tahdoin uuvuttaa.

”Luottamus syntyy luottamalla”, Lavas sanoo.

Hetken päästä hän jatkaa. ”Lähtökohtaisesti uskon ihmisiin, kyllä.”

Samaa sanoo Valli. ”Kun hommia on, niitä tehdään.” Luottamus tulee avoimuudesta. ”Meillä on aina ollut avoin linja.”

Lavas puhuu lämpimästi saksalaisesta kulttuurista, jossa työharjoittelu kuuluu lähes kaikkiin opintoihin ja harjoittelija saa muutaman satasen kuukaudessa. Varsinkin nuorille kokemuksen hankkiminen on usein palkkaa tärkeämpää.

Lavaksen mukaan hänelle pyrkii koko ajan töihin ihmisiä, joille riittäisi työehtosopimuksen mukaista huonompikin korvaus. Heitä ei voi ottaa, laki ei salli. ”Vaikka työnantaja ja työntekijä löytäisivät yhteisen linjan, yhdessä sopiminen ei käy”, yrittäjä ihmettelee.

Lavas kertoo ostaneensa yrityksen, jonka toiminta perustui yhden ihmisen verkkopäivystämiseen. Kaupan myötä työntekijä siirtyi Lavaksen palvelukseen ja oli valmis jatkamaan entisellä palkallaan. Lavas joutui korottamaan työntekijän vuosipalkkaa toistakymmentä tuhatta euroa. ”Pelkäsin että joku tulee jälkikäteen vaatimaan lisää.”

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) esitti viime viikolla palkkajoustoa turvapaikanhakijoiden työllistämiseksi. Ay-puoli vastasi heti varoittamalla halpatyömarkkinoiden synnystä.

Lavas, 36, palkkasi ensimmäisen työntekijänsä 19 vuotta sitten. ”Muistan sen kuin eilisen.” Nuorelle yrittäjälle paljastui tuolloin, että jos työntekijä tulisi kipeäksi, yrittäjä maksaisi tälle edelleen palkkaa. Mutta jos hän työnantajana sairastuisi, rahaa ei tulisi mistään. ”Yrittäjä on työntekijään verrattuna aika turvaton Suomessa.”

Yritystensä menestystä hän kutsuu edelleen ainoaksi työttömyysvakuutukseen.

Tarkoitus on kansainvälistyä. Esimerkiksi Tableonline kasvaa jo Virossa. Lisäksi se nuuskii mahdollisuuksia Kaliforniassa.

Kokonaan Lavas ei aio Suomea jättää, vaikka sekin on käynyt mielessä. Suomessa on hyvät palvelut ja esimerkiksi koulut.

”Yritysten nyt vain kuuluu maksaa veroja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat