Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulipallo välähti Etelä-Suomen yllä lauantaina – ”Valaisi metsää kuin valoraketti”

Lähetä kuvaamasi video tai kuva Helsingin Sanomille.

Kotimaa
 
Ursan Taivaanvahti-palveluun on ilmoitettu kymmeniä havaintoja lauantaisesta tulipallosta. Kuvakaappaus palvelun verkkosivuilta.
Ursan Taivaanvahti-palveluun on ilmoitettu kymmeniä havaintoja lauantaisesta tulipallosta. Kuvakaappaus palvelun verkkosivuilta.

Lukuisat suomalaiset ovat ilmoittaneet nähneensä Etelä-Suomen taivaalla eilen lauantaina kello 20.15 aikaan huomattavan kirkkaan tulipallon, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen (Ursa) Tähdet ja avaruus -julkaisu.

Havaintoja on tehty jopa Pohjois-Pohjanmaalla asti. Suurin osa havainnoistaan kertoneista on kuitenkin ollut Porvoo–Tampere-akselilla. Lehden mukaan näillä alueilla on ilmeisesti ollut vähemmän pilviä estämässä näkymää.

Tulipallot ovat poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja, joihin voi liittyä meteoriitin putoaminen. Ursan mukaan tulipallot näkyvät taivaalla tavallisesti vain 1–5 sekuntia.

 

Saitko kuvan tai videon tulipallosta? Lähetä se Helsingin Sanomille Metro.fin verkkosivulla tai suoraan mms-viestillä numeroon 17181.

 

Näin suomalaiset ovat kertoneet havainnoistaan Ursan Taivaanvahti-palvelulle:

”Todella kirkas välähdys valaisi metsän kuin valoraketti n. 1 sek ajaksi”, kertoo Joni Nyman Porvoosta.

”Todella kirkas muutaman sekunnin pituinen leimahdus, jossa taivaanranta välkähti vaaleaksi ja sen jälkeen leviten voimakkaan vihreäksi. Leimahdus oli ikään kuin kaksiosainen. Poikkeuksellisen voimakas välähdys, tuli mieleen, että sattuiko jossain paha räjähdys tms.” pohtii tulipallon Pornaisilla nähnyt ilmoittaja.

”Olimme koirien kanssa lenkillä metsässä, kun yhtäkkiä kirkas sinertävä valo välähti ja valaisi pimeän metsän. Siinä samassa sinertävä viiva vilahti taivaalla, puiden latvojen yläpuolella. Mitään ääntä ei havaittu valon yhteydessä”, kertoo Susanna Pyhältö Nurmijärveltä.

”Sininen välähdys, jonka erotti valaistulla metsäpolulla. Taivas oli pilvinen, enkä havainnut muuta”, kuvailee Daniela Forma Helsingistä.

 

Tulipallon välähdys näkyy myös David Vinotin Youtubeen lataamalla videolla. Video on kuvattu autokameralla Järvenpäässä:
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat