Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta ja kokoomus lykkäisivät kuntavaalit ensi vuoden syksyyn

Sunnuntaisuomalaisen mukaan puoluesihteerit Laaninen ja Arve kannattavat kunta- ja maakuntavaalien yhdistämistä

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Keskustan Timo Laaninen pitää järkevänä vaalien järjestämistä yhtä aikaa.
Keskustan Timo Laaninen pitää järkevänä vaalien järjestämistä yhtä aikaa. Kuva: Sami Kilpiö

Keskustan ja kokoomuksen puoluesihteerit kannattavat vuoden 2017 kuntavaalien siirtoa syksyyn, jotta ne voitaisiin pitää yhtä aikaa uusien maakuntavaalien kanssa.

Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa keskustan Timo Laaninen ja kokoomuksen Minna Arve pitävät järkevänä näiden vaalien järjestämistä yhtä aikaa. Arven mielestä vaaliaikataulu riippuu siitä, valmistuuko sote- ja aluehallintouudistus kaavaillussa aikataulussa.

”Sinällään, jos aikataulu on järkevä, minusta olisi perusteltua siirtää tällä kertaa vielä kerran kuntavaaleja, jotta saataisiin vaalit käytyä yhdessä”, Arve sanoi Sunnuntaisuomalaisen mukaan.

HS kertoi asiasta jo viime vuoden viimeisenä päivänä.

Vuodesta 2021 lähtien kunta- ja maakuntavaalit voisivat Arven ja Laanisen mukana olla taas keväisin. Kuntavaaleja on jo aiemmin siirretty puolella vuodella syksystä kevääseen. Perusteluna oli silloin se, että valtuutetut pääsevät paremmin mukaan seuraavan vuoden budjetin laadintaan.

Kolmas hallituspuolue perussuomalaiset sekä oppositiopuolueet eivät innostu kuntavaalien siirrosta.

Perussuomalaiset kannattavat mieluummin maakuntavaalien pitämistä yhtä aikaa vuoden 2018 presidentinvaalien kanssa, sanoo puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Puoluesihteereiden yleisen arvion mukaan äänestysvilkkaus voisi jäädä vaisuksi ainakin ensimmäisellä kerralla, jos maakuntavaalit järjestettäisiin erillään muista vaaleista.

Sote- ja aluehallintouudistukset jakavat Suomen 18 itsehallintoalueeseen, joiden päätöksentekijät on tarkoitus valita suorilla vaaleilla. Uusille maakunnille siirtyy muun muassa vastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Muutos toteutuisi käytännössä vuoden 2019 alusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat