Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikan­hakija Ali Hasan selittää videolla, miksi irakilaiset tulevat Suomeen – ”Jäisitkö sinä?”

”Kaikki meistä eivät ole hyviä ihmisiä, mutta me emme ole enkeleitä, me olemme ihmisiä”, kertoo Ali Hasan Youtubessa julkaistussa videossa.

Kotimaa
 
Ali Amer Hasan
Suomeen syksyllä tulleen Ali Amer Hasanin mukaan turvapaikanhakijoita ei tulisi kohdella ryhmänä, vaan yksilöinä.
Suomeen syksyllä tulleen Ali Amer Hasanin mukaan turvapaikanhakijoita ei tulisi kohdella ryhmänä, vaan yksilöinä. Kuva: Ali Amer Hasan
Fakta

Valtaosa hakijoista Irakista

 Suomeen saapui viime vuonna yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

 Kaksi kolmesta Suomeen syksyn ja talven aikana saapuneesta turvapaikanhakijasta on irakilaisia.

 Sisäministeriön arvion mukaan yli 2 500 irakilaista turvapaikanhakijaa palasi jo viime vuonna takaisin kotimaahansa.

Suomeen Irakista muutama kuukausi sitten saapunut turvapaikanhakija Ali Amer Hasan, 20 julkaisi lauantaina videopalvelu Youtubessa englanninkielisen videon, jonka tarkoitus on selittää, miksi tuhannet irakilaiset ovat hakeneet viime kuukausina turvapaikkaa Suomesta.

”Let me explain- short film about refugees” [suom. ”Antakaa minun selittää – lyhytelokuva turvapaikanhakijoista”] -videolla Hasan kirjoittaa muun muassa seuraavaa:

”Mene takaisin, olet terroristi, haista v*ttu... Sanoja, joita kuulen miljoona kertaa. Ennen kuin he edes tuntevat minua, he tuomitsevat minut!”

”Useimmat teistä ovat ehkä kuulleet, kun Yhdysvallat valloitti Irakin vuonna 2003 antaakseen meille vapauden. No, kerron teille vapaudesta, joka minulla oli.”

Tämän jälkeen Hasan listaa Irakin sodassa eri vuosina kuolleiden määriä ja kertaa sodan vaiheita.

Yhdysvallat aloitti sodan Irakissa vuonna 2003, ja amerikkalaissotilaat lähtivät maasta vuonna 2011. Sodassa kuoli arvioiden mukaan ainakin 110 000 irakilaista ja lähes 4 500 amerikkalaissotilasta.

Kirjoitusten taustalle Hasan on editoinut uutiskuvaa Irakin väkivaltaisen vuosikymmenen ajalta.

”Vuodesta 2003 alkaen meillä ei ole ollut vakaata sähköverkkoa, juotavaa hanavettä. –– Meillä ei ole myöskään turvallisuutta, ihmisoikeuksia, ihmisarvoa, naisten oikeuksia. Oikeutta elää”, videolla jatketaan.

”Kaikki meistä eivät ole hyviä ihmisiä, mutta me emme ole enkeleitä, me olemme ihmisiä. –– Ihmiset tekevät joskus virheitä, mutta se ei tarkoita, että meitä kaikkia pitää syyttää muiden tekemistä virheistä.”

”Me tulimme tänne, koska kieltäydyimme taistelemasta ilman syytä, hallinnon puolesta, joka myi meidät oman etunsa takia.”

”Kuvittele itsesi minun paikallani. Jäisitkö sinä? Hyväksytkö, että joku tuhoaa tulevaisuutesi? –– Minulla on uskoa ihmiskuntaan. Älä anna minun kadottaa sitä.”

HS tavoitti Keuruun vastaanottokeskuksessa nykyään asuvan Ali Hasanin puhelimitse sunnuntaina. Hasan kertoo saapuneensa Suomeen noin kolme kuukautta sitten, jonka jälkeen myös hänen perheensä on tehnyt saman matkan Irakista.

”Miksi jotkut olettavat kaikkien turvapaikanhakijoiden olevan pahoja ihmisiä?” Hasan kysyy englanniksi.

Hän kertoo olleensa aiemmin toisessa vastaanottokeskuksessa, jonka yksi asukas joutui pahoinpidellyksi toisen asukkaan tekemän virheen takia.

”Sanomani on, että meitä pitäisi kohdella yksilöinä”, Hasan selittää.

Tapahtumaketju sai hänet tekemään videon, jonka hän toivoo auttavan suomalaisia ymmärtämään muun muassa sen, miksi kaikki irakilaiset eivät halua jäädä taistelemaan maansa puolesta Irakin hallinnon joukoissa. Pitkän sodan runtelemassa maassa sotilailla on vastassaan muun muassa terroristijärjestö Isis.

Jos Ali Hasan saa jäädä Suomeen, hän toivoo pystyvänsä jatkamaan opiskelujaan ja saavansa töitä. Ennen lähtöpäätöstä hän opiskeli Bagdadin yliopistossa filosofiaa.

Videon lopussa kuva muuttuu mustaksi, ja keskelle teksti, jossa Hasan huomauttaa olevansa ihminen siinä missä suomalaisetkin.

”Ainoa ero on, että kadotin elämän kerran ja että tulin tänne hakemaan mahdollisuutta elää.”

 

Katso koko video tästä: (Video sisältää myös väkivaltaista kuvastoa, joka voi järkyttää)

 

Otteet Ali Hasanin videosta ovat vapaita suomennoksia englanninkielisestä tekstistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat