Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmyys tappaa Suomessa – tutkijat selvittävät, kuinka paljon pakkasessa saa liikkua

Liikunnalle, halonhakkuulle ja lumitöille pakkasella on tulossa uudet suositukset.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Oululaisen Olavi Muikkulan pakkasensietokykyä mitataan Kastellin tutkimuskeskuksen kylmälaboratoriossa Oulussa. Hänelle tehtiin infarktin jälkeen pallolaajennus lähes kaksi vuotta sitten.
Oululaisen Olavi Muikkulan pakkasensietokykyä mitataan Kastellin tutkimuskeskuksen kylmälaboratoriossa Oulussa. Hänelle tehtiin infarktin jälkeen pallolaajennus lähes kaksi vuotta sitten. Kuva: Vesa Ranta
Fakta

Kuolleisuus näkyy parin päivän viiveellä

 Väestön kokonaiskuolleisuus on korkeimmillaan talviaikaan. Lisäys kuolleisuuteen on eri maissa 10–30 prosenttia.

 Suomessa noin kolmannes kylmän ilman aiheuttamista kuolemista kirjataan sepelvaltimotaudin, viidesosa aivohalvauksen ja viidesosa hengityselintensairauksien aiheuttamina kuolemina.

 Kun sää kylmenee, kuolleisuus lisääntyy sepelvaltimosairauksissa yhdestä kahteen päivän kuluessa, aivohalvauksissa kolmesta neljään päivän kuluessa ja hengityselinsairauksissa viikon tai kahden kuluessa lämpötilanmuutoksesta. Kuolleisuus säilyy koholla vielä useita päiviä siitä eteenpäin.

 Hypotermiakuolemia sattuu vuosittain 70–80.

Lähde: Terveydenhuollon kylmä- ja kuumaopas

Oulu. Kuinka paljon kylmä kuormittaa sydäntä ja uskaltaako sydänpotilas kuntoilla myös pakkasella? Sitä tutkitaan nyt Oulussa, missä on alkanut sepelvaltimotautia sairastavien liikuntatutkimus. Sitä johtaa Oulun yliopisto, ja tukea tulee opetusministeriöltä.

Sepelvaltimotautiin kuolee vuosittain yli kymmenentuhatta suomalaista, heistä arviolta puolet sydänperäisiin äkkikuolemiin. Tautia sairastaa noin 220 000 suomalaista, ja määrä kasvaa väestön ikääntyessä.

Tutkimukselta odotetaan täsmällisiä suosituksia pakkaspäivien arkiliikunnalle, esimerkiksi kävelylle, halonhakkuulle ja lumitöille.

Koehenkilöt on valittu Oulun yliopistollisen sairaalan potilastietokannasta. Heitä on 23, ja he ovat 42–69-vuotiaita. Tutkimuksessa koehenkilöt rasittavat itseään juoksumatolla kylmälaboratorion pakkasessa.

”Ei tiedetä, onko liikunta pakkasella terveellistä sepelvaltimotautia sairastaville. Samoin selvitämme erikseen, rasittaako ylävartalon lihasten käyttö – kuten halonhakkuu tai lumityöt – kylmässä sydäntä ja voidaanko tilannetta muuttaa pienellä lämmittelyllä”, kertoo tutkimuksen johtaja dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta.

Yksi koehenkilöistä, toissa keväänä sydäninfarktin saanut Olavi Muikkula, 69, kävelee juoksumatolla kylmälaboratoriossa, jonne on keinotekoisesti tuotettu -15 asteen pakkanen.

Kohtauksesta hyvin toipuneen ja liikunnallisen Muikkulan rintakehän ihoon on kiinnitetty kymmeniä sensoreita, joiden avulla seurataan muun muassa kehon lämpötilaa, sydämen sähköistä toimintaa ja verenpainetta kylmäaltistuksen aikana.

Kokeen ajaksi Muikkula on puettu varusmiehen talviasuun ja karvalakkiin, sillä pään kautta haihtuu 80 prosenttia kehon lämmöstä.

”Laskin, että tutkittavan varataloon on kiinnitetty yhteensä noin 40 mittausanturia”, mittausta johtava tutkijakoulutettava Rasmus Valtonen sanoo.

Dosentti Antti Kiviniemi mittaa 69-vuotiaan Olavi Muikkulan sydänkäyrää
Dosentti Antti Kiviniemi mittaa 69-vuotiaan Olavi Muikkulan sydänkäyrää

Dosentti Antti Kiviniemi seuraa monitorista Muikkulan valtimon verenvirtausta heti kylmäaltistuksen jälkeen. Monilla sepelvaltimopotilailla rintakivut lisääntyvät pakkasessa, sillä kylmä supistaa verisuonia ja vaikeuttaa sydämen hapensaantia.

”Jo vuosia ennen infarktia huomasin, että pakkaskelillä polkupyörällä ajaessa kipristeli käsivarsia. Pallolaajennuksen jälkeen ei ole ollut minkäänlaisia oireita”, Muikkula kertoo.

Tutkimuspaikka on Työterveyslaitoksen Kastellin tutkimusyksikössä Oulussa sijaitseva Suomen ainoa kylmälaboratorio. Siellä on tutkittu aiemmin muun muassa varusmiehiä sekä simuloitu eri ammattien työolosuhteita ja testattu työvaatteita. Laboratorion lämpötilan ääriarvot ovat -45 tai +40 astetta.

Sydäntutkimuksen koehenkilöitä tutkitaan myös lämpimässä.

Vesa Ranta
Kastellin kylmälaboratoriossa tutkitaan myös vaatteiden lämmönpitävyyttä. Kylmähuoneeseen joutuu silloin nukke.
Kastellin kylmälaboratoriossa tutkitaan myös vaatteiden lämmönpitävyyttä. Kylmähuoneeseen joutuu silloin nukke.

Professori Hannu Rintamäki avaa toisen laboratoriohuoneen oven, jonka kylmäkammiossa vaatteisiin puettu nukke kärvistelee pakkasessa.

”Eräs yritys testaa täällä uusia työvaatteita. Vaatteet ovat hyvät, sillä nuken keinoihon lämpötila on +33,5 astetta”, Rintamäki katsoo monitorista.

Tutkimustuloksista ja mahdollisista suosituksista saattaa olla aikanaan hyötyä monilla työpaikoillakin. Monissa ammateissa ollaan töissä ilman pakkasrajaa, oli työntekijällä sydänvaivoja tai ei. Esimerkistä käyvät VR Transpointin vaihtotyönjohtajat, jotka ohjaavat ratapihoilla vaunuja oikeisiin osoitteisiin.

Vesa Ranta
VR:llä ei ole pakkasrajaa. Transpointin vaihtotyönjohtajat Tauno Kauppi ja Niina Nikunen kiinnittävät vaunuja järjestelyveturiin Oulun ratapihan purevassa pakkasessa.
VR:llä ei ole pakkasrajaa. Transpointin vaihtotyönjohtajat Tauno Kauppi ja Niina Nikunen kiinnittävät vaunuja järjestelyveturiin Oulun ratapihan purevassa pakkasessa.

”Välillä ollaan tuntikin tavaravaunun viimassa, kun niitä ohjataan eri raiteille. Olemme kokeilleen muun muassa paristoilla lämmitettäviä kenkiä ja pohjallisia”, kertoo VR Oulun vaihtotyönjohtaja Tauno Kauppi.

Pakkasliikuntasuosituksista voi hyötyä myös esimerkiksi moni eläkeläinen.

”Meitä eläkeläisiä on tiedotusvälineissä peloteltu pakkasilla. Itselläni on sydänlääkkeet, mutta olen joka päivä yrittänyt käydä rollaattorin kanssa ulkona, vaikka tänäänkin on -27 asteen pakkanen. Kävelin Heinäpäästä ostoksille kauppahalliin”, sanoo oululainen 86-vuotias Marjatta Mononen.

Vesa Ranta
Eläkeläinen Marjatta Mononen, 86, ei pelännyt kovaa pakkasta vaan pukeutui minkkiturkkiin ja lähti kävellen Oulun kauppahalliin.
Eläkeläinen Marjatta Mononen, 86, ei pelännyt kovaa pakkasta vaan pukeutui minkkiturkkiin ja lähti kävellen Oulun kauppahalliin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat