Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Purevan pakkasen kausi on toistaiseksi ohi

Yhdysvalloissa lunta ryöpyttänyt matala saapuu Suomeen torstaina.

Kotimaa
 
Päivän sää 25.1.
Päivän sää 25.1.

Lähipäivinä etenkin Etelä-Suomessa on luvassa vaihtelevaa säätä: lunta, räntää ja vesisadetta. Purevan pakkasen kausi on nyt etelässä ainakin joksikin aikaa ohi.

Maanantaiksi Etelä-Suomeen on luvassa pikkupakkasta, HS:n meteorologi Jesse Heikkilä kertoo. Etelä- ja länsirannikon tuntumassa pakkasta lienee yhdestä kolmeen astetta, ja maan eteläisellä puoliskolla jäätäneen yleisesti alle kymmenen pakkasasteen. Esimerkiksi Jyväskylässä pakkanen liikkunee viiden asteen tienoilla.

Pohjois-Suomessa pakkanen keikkuu -10 asteen molemmin puolin. Tosin aivan pohjoisimmassa Lapissa ja idässä pakkasta voi olla enimmillään yli -20 astetta.

Maanantaista voidaan odottaa pilvipoutaista päivää. Lapissa ja idässä voi tosin tulla vähäisiä lumisateita.

Tiistaina säähän on odotettavissa iso muutos. Tiistain vastaisena yönä lännestä saapuu säärintama, jonka edetessä sateet yleistyvät lännestä alkaen, Jesse Heikkilä kertoo. Jo aamulla sateet ulottuvat koko maahan.

Läntiset ilmamassat tuovat lauhempaa ilmaa ja sateita. Luvassa on lunta, räntää ja vesisadetta.

Länsi- ja etelärannikolla lämpötila kohoaa aina kolmeen asteeseen, mikä merkitsee sitä, että sade tulee vetenä. Pohjoiseen päin kuljettaessa sateen olomuoto muuttuu vähitellen rännäksi.

Lappiin on kuitenkin myös tiistaina luvassa lumisadetta. Lunta voi kertyä 5–10 senttiä. Lumi- ja räntäsateen raja asettuu ennusteen mukaan Oulun tienoille.

Etelässä vettä tulee niin vuolaasti, että lumi voi paikoin sulaa pois. Pääkaupunkiseudulla on nyt melko paljon lunta. ”Vaikea sanoa, sulaako se kokonaan pois”, Heikkilä pohtii. Kaiken lumen sulaminen on todennäköisempää joillakin muilla eteläsuomalaisilla alueilla, joille lunta ei ole kertynyt yhtä paljon.

Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila putoaa pakkaselle, mikä tietää sitä, että tiet jäätyvät. Autoilijoille ja jalankulkijoille on siis tiedossa liukkaita kelejä.

Keskiviikosta tulee tiistain tapaan sateinen päivä, vaikka sateet jäänevät vähäisemmiksi.

Torstaina Suomeen saapuu sama matalapaine, joka ryöpytti Yhdysvaltojen itärannikolle valtavat lumiröykkiöt. Matala saapuu tänne kuitenkin heikentyneenä, ja sen tarkkaa reittiä on vielä vaikea arvioida, Heikkilä sanoo.

Sateita torstaina on odotettavissa kuitenkin runsaasti. ”Nyt näyttää siltä, että sade tulee räntänä ja lumena.” Rännän ja lumen raja kulkee ehkä Vaasa–Jyväskylä–Joensuu-linjalla. ”Torstaihin on niin paljon aikaa, että raja on vielä epävarma.”

Viikonvaihteen sään ennustaminen on vieläkin vaikeampaa. Heikkilä sanoo, että näyttää kuitenkin siltä, että epävakainen sää jatkuu. ”Liikkeellä on sadealueita. Mutta on vaikea sanoa, tuleeko sade vetenä, lumena vai räntänä.”

Helmikuun alkupuoli näyttää sujuvan pääkaupunkiseudulla helmikuun keskimääräisissä lämpötiloissa, eli muutaman asteen pakkasen puolella.

Ville Honkonen
Luvassa on lunta, räntää ja vesisadetta.
Luvassa on lunta, räntää ja vesisadetta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat