Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisit harkitsevat siirtymistä Akavaan – Suomessa palkansaajien järjestäytymisaste on yhä maailmanennätys­luokkaa

Akava ja STTK kilpailevat etenkin korkeakoulun käyneistä. Uusi keskusjärjestö liikuttaa liittoja.

Kotimaa
 
Juha Metso
Järjestön vaihtoa harkitsevat ainakin poliisit ja sairaanhoitajat.
Järjestön vaihtoa harkitsevat ainakin poliisit ja sairaanhoitajat. Kuva: Juha Metso

Hallituksen työelämähankkeet pakkolakeineen ovat lisänneet kiinnostusta ammattijärjestöihin, mikä näkyi piikkinä useiden liittojen jäsenmäärissä etenkin viime syksynä. Myös uuden keskusjärjestön mahdollinen synnytys ensi vuonna on saanut liitot liikehtimään nykyisten keskusjärjestöjen välillä.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, korkeasti koulutettujen Akava ja toimihenkilöitten STTK keräävät parhaillaan tuoreimpia tietoja liittojensa jäsenmääristä, mutta tulokset eivät ole vielä kasassa.

SAK on jo saanut selville, että sen toiseksi suurin liitto Julkisten ja hyvinvointialojen JHL on kasvattanut jäsenmääräänsä vuodessa yli 3 000:lla. Silti järjestön suurin liitto on yhä Palvelualojen ammattiliitto Pam, johon puheenjohtaja Ann Selinin mukaan tulee noin 25 000 uutta jäsentä vuodessa, joskin heitä myös menee.

”Mehän olemme läpikulkuala, ja jäsenhankinta vaatii joka vuosi uusia jippoja työpaikoilla, sosiaalisessa mediassa ja festivaaleilla”, Selin sanoo mutta huomauttaa, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen syksyllä kaavailemat tiukennukset työehtoihin moninkertaistivat liittymisinnon. Myös kauppojen uudet aukioloajat ovat herättäneet kysymyksiä.

Silti Pamin kokonaissaldo jäi viime vuonna parin sadan jäsenen verran miinukselle. Sen sijaan lakkoherkkyydestään kuulu SAK:lainen kuljetusalan työntekijäliitto AKT lisäsi viime vuonna jäsenmääräänsä parilla sadalla.

Ärhäkkä AKT onkin yksi välillinen syy siihen, että toimihenkilöitten STTK:sta on nyt virtaa kohti Akavaa. Taustalla on runsaan vuoden vireillä ollut uusi keskusjärjestö, jonka on määrä nähdä päivänvalo ensi vuonna. Selvitystyötä tekee 49 liittoa, jotka ovat lähinnä SAK:sta ja STTK:sta. Akavasta mukana ovat Insinööriliitto ja Tekniikan asiantuntijat KTK. Liitot kokoontuvat maaliskuussa, ja aiesopimus on määrä allekirjoittaa kesällä.

Paitsi AKT myös koko SAK on monille sitoutumattomuutta vaaliville toimihenkilöliitoille liian punainen vaate, vaikka uudesta keskusjärjestöstä on määrä tehdä poliittisesti sitoutumaton.

”Olemme ehdottomasti poliittisesti sitoutumaton järjestö, ja uusi tilanne pakottaa selvittämään, mihin vastedes kuulumme. Nyt näyttää epävarmalta, miten poliittisuus uudessa keskusjärjestössä näyttäytyy”, sanoo Pardian kautta STTK:hon kuuluvan Suomen poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen. Yksi vaihtoehto Suhosen mukaan on siirtyä Akavaan, mutta vasta kevätvaltuusto päättää, mitä tehdään. Suhosen mukaan myös talouspuoli jäsenmaksuineen painaa. Liitossa on nyt noin 11 000 maksavaa jäsentä.

Selvitystyötä asemastaan tekevät myös noin 45 000 jäsenen Sairaanhoitajaliitto ja 4 000 jäsenen Suomen röntgenhoitajaliitto. Nyt ne kuuluvat sosiaali- ja terveysalan Tehyyn ja siten STTK:hon. ”Uusi keskusjärjestöhän painottuisi vientialoille, jolloin herää kysymys, kuka ajaa parhaiten julkisen sektorin korkeasti koulutettujen etuja”, puntaroi Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto.

Viime vuoden lopulla fysioterapeuttien yhdistys päätti siirtyä Akavaan, tosin heidän jäsenensä kuuluvat yhä Tehyn ammattiosastoon. Tehyn jäsenmäärä kasvoi viime vuonna parilla tuhannella. Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo on huolissaan hoitoalan henkilöstön pirstoutumisesta. Akava on Vesivalon mukaan selvästi kalastellut jäseniä STTK:sta.

Samaa sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola: ”Akavan harjoittama kontaktointi on ollut aktiivista. On äärimmäisen surullista, että juuri nyt historiallisen suuren muutoksen alla sote-sektorilla henkilöstön edunvalvonta pirstaloituu.”

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder torjuu syytökset jäsenten pyynnistä STTK:n apajilla, mutta myöntää, että etenkin ammattikorkeakoulutetut ovat haluttuja tulokkaita.

”Uusi keskusjärjestö myllertää kenttää ja voi kirkastaa jakoa kahteen järjestöön, joista toinen edustaa korkeasti koulutettuja asiantuntijoita”, Fjäder sanoo.

”Hinta, mielikuva ja palvelut ratkaisevat”, Fjäder vertaa ay-jäsenyyttä bisnekseen. ”Me olemme kasvaneet joka vuosi sen jälkeen, kun Akava vuonna 1950 perustettiin.”

Monet akavalaiset liitot, kuten Suomen ekonomit, diplomi-insinöörien ja arkkitehtien Tekniikan akateemiset TEK ja Lakimiesliitto, ovat varsin aktiivisia rekrytoijia myös yliopistoissa. Haalarimerkkien ja tilpehöörin lisäksi potentiaalisille jäsenille on tarjolla arvokkaampaa mutta ilmaista laki- ja uraneuvontaa – ja ilman jäsenmaksuja.

Vaikka valmistumisen jälkeen kaikki eivät liitykään oitis maksaviksi jäseniksi, on Suomessa palkansaajien järjestäytymisaste yhä maailmanennätysluokkaa, vaikka ”ei-liikkeestäkin” puhutaan.

Tuorein työ- ja elinkeinoministeriön tutkimus koskee vuotta 2013, jolloin palkansaajien järjestäytymisaste oli 64,5 prosenttia.

Vuodesta 2009 laskua oli kolme prosenttiyksikköä. Luvussa ovat mukana vain edunvalvonnan piirissä olevat. Liittojen jäsenistä liki 30 prosenttia on esimerkiksi opiskelijoita tai eläkeläisiä, joiden osuus on myös noussut.

Ammattijärjestöt ovat muistuttaneet liittoon kuulumisen hyödyistä kampanjalla, joka on näkynyt myös tv:ssä. Jo pari vuotta sitten käynnistetyn kampanjan nimi Mikä fiilis? on ajankohtainen, kun esityksiä esimerkiksi pätkätöiden lisäämisestä tulee lähes päivittäin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat