Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa passitti ajokortin uusijan yksityiselle – todistuksen antaminen on kunnan velvollisuus

Asiasta on muistutettu Turkua, Jyväskylää ja Seinäjokea.

Kotimaa
 
Fakta

Iäkkäiden autoilijoiden määrä kasvaa

 Yli 70-vuotiaiden henkilöauton kuljettajien pitää uusia ajokortti viiden vuoden välein. Se edellyttää laajennettua lääkärintarkastusta.

 Lääkärintarkastuksessa otetaan huomioon ikääntymiseen liittyvät vaikutukset toimintakykyyn ja ajoterveyteen. Siinä tutkitaan muistia sekä kiinnitetään huomiota sairauksiin ja lääkityksiin, joiden vaikutus voi heikentää ajokykyä.

  Yli 75-vuotiaiden autoilijoiden määrä on lähes kaksinkertaistunut vuosina 2005–2015 Suomessa, kertoo Trafi. Heinäkuussa 2015 heitä oli yli 190 000.

Lääkärintodistusten antaminen kuuluu ajokorttilain mukaan kunnalle. Asiasta on muistutettu myös Turkua, Jyväskylää ja Seinäjokea.

74-vuotias vantaalaisnainen soitti joulukuussa terveysasemalle varatakseen ajan lääkärintarkastukseen ajokortin uusintaa varten. Ajokortin uusintaan tähtäävä lääkärintarkastus on kunnan lakisääteinen tehtävä, mutta nainen ohjattiin yksityiselle lääkäriasemalle.

”Hoitaja sanoi heti, että kun teillä ei ole mitään lääkitystä tai sairautta, niin menkää vaan yksityiselle. Jos ette saa aikaa yksityiselle, niin katsotaan sitten”, nainen kertoo.

Hän teki, kuten hoitaja toivoi. ”Ajattelin, että se olisi pienempi riesa.”

Naisen 79-vuotias puoliso soitti myös joulukuussa aikaa samaiseen lääkärintarkastukseen terveysasemalta ja sai sen. Hänellä on sepelvaltimotauti, johon on lääkitys.

Lääkärintodistuksen antaminen ajokortin uusintaa varten on kunnan lakisääteinen tehtävä. Miksi Vantaa ohjaa sitä tarvitsevat yksityiselle, vs. terveyspalvelujen johtaja Jarmo Kantonen?

”Meillä ei ole ohjeistusta siitä, että potilaita pitäisi ohjata yksityiselle pois kaupungin palveluista. Tämä pätee myös kaikkiin lääkärinlausuntoihin.”

Kantosen mukaan on mahdollista, että jos odotusaika venyy 4–5 viikkoon ja lääkärintodistusta tarvitaan aikaisemmin, hoitohenkilökunta saattaa ehdottaa yksityistä lääkäriasemaa.

”Näin ei heitä ole ohjeistettu, mutta tiedän, että jotkut kokeneet hoitajat tällaista informaatiota antavat.”

Se, että mies jolla on sydäntauti ja lääkitys siihen sai ajan lääkärintarkastukseen, voi johtua Kantosen mukaan siitä, että monisairaat on asetettu etusijalle. ”Voi myös olla kyse siitä, että ajanvaraustilanteet muuttuvat”, Kantonen sanoo.

Terveydenhuoltolaissa määrätään, että kunnan pitää antaa asukkaalleen lääkärinaika todistuksen saamista varten, kun tarve perustuu lakiin. Kunnan on annettava aika lääkärille myös silloin, kun asiakas tarvitsee todistuksen kuntoutusta, hoitoa, opiskelua tai etuutta varten.

Jos kuntalainen saa asiatonta kohtelua, hän voi tehdä muistutuksen terveydenhuollosta vastaavalle johtajalle tai johtavalle lääkärille. Jos vastaukseen ei ole tyytyväinen, voi tehdä kantelun aluehallintovirastoon (avi).

”No ei tämä hyvältä kuulosta”, sanoo aluehallintoylilääkäri Minna Helenius Etelä-Suomen avista. ”Asukkaita pitäisi kohdella yhdenvertaisesti, laki edellyttää näin. Tässä tapauksessa ei ole perusteita siirtää potilasta yksityiselle.”

Ajokorttiasioissa aviin asti kannellaan harvoin: vuosina 2014–2015 on tehty vain yhdestä kahteen kantelua. Yksi tehtiin Seinäjoen terveyskeskuksesta, josta todistusta pyytävää asiakasta oli kehotettu ottamaan yhteyttä yksityiselle.

Länsi- ja Sisä-Suomen avista kerrotaan, että kantelun jälkeen kunta on ohjeistanut henkilökuntaansa. Yleensä tämän tyyppisissä tilanteissa avi luottaa Heleniuksen mukaan siihen, että palveluntuottaja korjaa toimintaansa.

”Kaikkien meidän tiellä liikkuvien etu on se, että todistukset ajokortteja varten laaditaan siellä, missä potilasta hoidetaan eli missä hänen terveystietonsa ovat”, Helenius painottaa.

Kuntalainen voi valittaa myös eduskunnan oikeusasiamiehen toimistoon. Viimeisin ajokorttia ja lääkärintodistusta koskeva tapaus on vuodelta 2014. Ratkaisussaan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen totesi, että Turun terveyskeskus ei saa ohjata tällaista lausuntoa pyytävää asiakasta yksityiselle todistuksen hankkimiseksi. Edellisen kerran oikeusasiamiehelle valitettiin vuonna 2012 Jyväskylän terveyskeskuksen toiminnasta.

Kunta voi antaa maksusitoumuksen, mutta kuntalaisen ei tarvitse maksaa käyntiä itse, kertoo esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen eduskunnan oikeusasiamiehen virastosta.

”Oikeusasiamiehen ratkaisu perustuu lakiin, ja sitä on noudatettava. Yleensä kunnat korjaavat käytäntöjään kannanoton mukaisiksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat