Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistusmieliset peräävät kirkolta kantoja homoliittoihin

Kirkon vaalien alla käytävissä keskusteluissa pitäisi uudistusmielisten mukaan pohtia muun muassa, pitääkö kirkko kaikkien jäsentensä avioliittoja avioliittoina ja miten se näkyy käytännössä.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Ensi vuonna voimaan tulevan lain mukaan papit voivat vapaasti vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit.
Ensi vuonna voimaan tulevan lain mukaan papit voivat vapaasti vihkiä avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Mikä on Tulkaa kaikki -liike?

Tulkaa kaikki -liike on uudistusmielisten ryhmä kirkon sisällä. Sen ajamia asioita ovat muun muassa:

 Naispuolisten pappien syrjiminen on lopetettava.

 Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat on ehdoitta toivotettava tervetulleiksi seurakuntien jäseniksi ja työntekijöiksi.

 Eronneiden, avoliiton valinneiden ja yksin elävien valintoja on kunnioitettava.

 Luottamus ja sovinto eri tavoin ajattelevien kirkollisten ryhmien välille.

Kirkon pitää ottaa kantaa tasa-arvoisen avioliittolain tuomiin muutoksiin, peräävät kirkon sisällä toimivan, uudistusmielisen Tulkaa kaikki -liikkeen edustajat.

Ensi vuonna voimaan tulevan lain mukaan samaa sukupuolta olevien vihkiminen avioliittoon on mahdollista, mutta kirkossa se edellyttää vielä erillistä päätöstä.

”Kirkossa on kuitenkin erilaisia käsityksiä avioliitosta, joten kirkon täytyy tehdä päätöksiä siitä, millä ehdoilla se käyttää vihkimisoikeuttaan”, sanoo professori Jaana Hallamaa.

Jaana Hallamaa
Jaana Hallamaa

Hallamaa on kirkolliskokouksen jäsen ja yksi Tulkaa kaikki -liikkeen ehdokkaista pappislistalla 9. helmikuuta pidettävissä kirkolliskokousvaaleissa. Samaan aikaan pidetään myös hiippakuntavaltuustojen vaalit.

Vaalien alla käytävissä keskusteluissa pitäisi uudistusmielisten mukaan pohtia muun muassa, pitääkö kirkko kaikkien jäsentensä avioliittoja avioliittoina ja miten se näkyy käytännössä.

Hallamaa muistuttaa, että monissa muissa maissa avioliitto juridisena sopimuksena pitää aina solmia hallintoviranomaisen luona. Suomessa evankelis-luterilaisella kirkolla on vahvempi rooli, koska sillä on vihkimisoikeus. Hallamaan mielestä kirkolla on siksi velvollisuus ottaa kantaa, kun laki muuttuu.

”Kyse on siitä, miten kirkko hoitaa omia jäseniään ja on heidän tukenaan perhe-elämässä.”

Hallamaan mielestä poliittisessa keskustelussa avioliitto-oikeudesta on keskitytty liiaksi parisuhteeseen. Hänestä tärkeämpää olisi puhua perheestä.

”Keskusteluun on tullut katolisesta ajattelusta sukupuolten eroja korostavia asioita”, Hallamaa sanoo.

”Luterilaisen käsityksen mukaan avioliitto on maallinen järjestely asioiden hoitamiseksi. Avioliitto ei ole sakramentti, koska se raukeaa kuolemaan.”

Tulkaa kaikki -liikkeen ehdokkaillakaan ei ole yhteistä kantaa samaa sukupuolta olevien avioliittoon. ”Yhteiskunnassa on paljon asioita, jotka ovat vaikeita ja moniulotteisia, mutta silti niistä on kyettävä tekemään käytännön päätöksiä”, Hallamaa sanoo.

Oikaisu 26.1. klo 19.05: Toisessa kappaleessa korjattu tieto siitä, että lain mukaan samaa sukupuolta olevien vihkiminen avioliittoon tulee mahdolliseksi, mutta se edellyttää kirkolta erillistä päätöstä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat