Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt: Vanhempia voidaan jymäyttää päivähoitopaikan valinnassa

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Lastensuojelujärjestöt korostavat, että jokaisella lapsella on oikeus päästä vähintään 20 tunniksi viikossa päiväkotiin.
Lastensuojelujärjestöt korostavat, että jokaisella lapsella on oikeus päästä vähintään 20 tunniksi viikossa päiväkotiin. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Fakta

Ryhmäkoot kasvavat ja hoitomaksut nousevat

 Eduskunta päätti joulukuussa rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti.

 Aiemmin syksyllä hallitus päätti kasvattaa yli 3-vuotiaiden päiväkotiryhmien kokoa niin, että ryhmissä voi olla kahdeksan lasta yhtä henkilökunnan jäsentä kohti. Nykyisin lapsia saa olla enintään seitsemän.

 Osa kunnista on päättänyt toteuttaa uudistukset ja osa ei. Lisäksi päivähoitomaksuihin on tulossa tuntuvia korotuksia.

Varhaiskasvatuksen leikkauksista huolestuneet järjestöt pelkäävät, että päivähoito-oikeutta rajaavat kunnat saattavat jymäyttää pienten lasten vanhempia hoitopaikan valinnassa.

Vanhemmille ei kerrota välttämättä riittävän selkeästi, millaisia vaihtoehtoja lapsella on varhaiskasvatukseen, mitä eroja vaihtoehdoilla on ja mitä ne vanhemmille maksavat, sanoo kehittämispäällikkö Nina Lahtinen Opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta.

”Yhä enemmän kunnat miettivät, riittäisikö työttömien lapsille pelkkä pari kertaa viikossa muutaman tunnin ajan kokoontuva kerho. Maksutonta kerhopaikkaa tarjotessa voidaan jättää kertomatta, että myös päiväkodin varhaiskasvatuksessa pienituloisilla on nollamaksuluokka”, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan myös esikoululaisia yritetään joissakin kunnissa ohjata eka- ja tokaluokkalaisten kanssa yhteiseen iltapäivätoimintaan, vaikka kokopäivätyössä olevien vanhempien lapsilla on oikeus esikoulun jälkeiseen varhaiskasvatukseen.

Huolen takana ovat myös Suomen Vanhempainliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto.

”Vanhemmille ei kerrota, mistä lapsi jää paitsi, jos valitsee kerhon. Kerhojen henkilökunnan kelpoisuudesta, ryhmäkoosta ja ympäristöstä ei ole säädetty mitään.”

Lahtisen mielestä lasten välille avautuu epätasa-arvon kuilu, jos toiset lapset sijoittuvat päiväkoteihin ja toiset kerhoryhmiin, joissa myös ystävyyssuhteet muodostuvat.

Järjestöt korostavat, että jokaisella lapsella on oikeus päästä vähintään 20 tunniksi viikossa päiväkotiin, jossa tarjotaan pedagogista varhaiskasvatusta. Halutessa se pitää toteuttaa säännöllisesti osapäiväisenä.

Vanhempien pitäisi järjestöjen mukaan osata selvittää, täyttääkö heille tarjottu paikka varhaiskasvatuksen vaatimukset ja kieltäytyä tarvittaessa ehdotetusta paikasta.

”Tärkeintä on kysyä, kenen kanssa lapsi päivät viettää, miten suuressa ryhmässä hän on, millaiset ovat tilat ja toiminnan sisältö. Perheen ei pitäisi joutua illalla miettimään, onko lapsi saanut päivän aikana riittävästi kehittäviä virikkeitä, vaan aika voidaan käyttää rauhoittumiseen”, Lahtinen sanoo.

Hänen mukaansa kuntien pitäisikin tarjota nettisivuillaan vanhemmille selkeä infopaketti, josta käy ilmi, kuka varhaiskasvatusta tarjoaa, millaisessa ryhmässä, millaisella sisällöllä ja millä hinnalla.

Järjestöt ovat kartoittaneet, mitkä kunnat ovat päättäneet rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kasvattaa ryhmäkokoja.

Toistaiseksi tiedot ovat vasta noin 30 kunnasta, joista enemmistö on päättänyt olla kasvattamatta ryhmäkokoja ja puuttumatta subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen. Lista kunnista perustuu OAJ:n kuntien talousarvioista keräämiin tietoihin ja Lastentarhaopettajien liiton tiedonkeruuseen.

”Toivottavasti tämä enemmistön suuntaus tulee olemaan trendi”, Lahtinen sanoo.

Se, että leikkauksia toteuttavat kunnat näyttävät tiedonkeruun tässä vaiheessa painottuvan Itä-Suomeen, ei lupaa hänen mielestään hyvää tulevaisuuden koulumenestykselle.

”Itä-Suomen pojat eivät menesty [15-vuotiaiden koululaisten taitoja vertailevissa] Pisa-testeissä, mikä syy siihen sitten onkaan. Idässä näkyy perusopetuksessakin heikompia signaaleja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat