Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet haluavat lammaspaimeniksi omalla rahallaan – hakijamäärä nelinkertaistui

Jopa 3 600 vapaaehtoista haki lammaspaimeniksi Metsähallituksen suojelukohteisiin.

Kotimaa
 
Juha Metso
Viime kesänä lammaspaimenina olivat muun muassa Heli Salmisen lapsenlapsi Camilla Valkama ja tämän ystävä Vilma Kolari. Mussukaksi kutsuttu lammas rakasti rapsutusta.
Viime kesänä lammaspaimenina olivat muun muassa Heli Salmisen lapsenlapsi Camilla Valkama ja tämän ystävä Vilma Kolari. Mussukaksi kutsuttu lammas rakasti rapsutusta. Kuva: Juha Metso
Fakta

Lammaspaimenia kymmenelle tilalle

 Metsähallitus haki tänä vuonna lammaspaimenia

Koloveden, Lemmenjoen, Syötteen, Isojärven ja Pyhä-Häkin kansallispuistoihin sekä Kolin kansallispuistossa kahdelle tilalle.

 Lammaspaimenia haettiin myös Kuhmon Elimyssalon luonnonsuojelualueelle, Närängän luonnonmetsään ja Mikkelin Neitvuorelle.

 Lammaspaimenet arvotaan ja hakijoille ilmoitetaan tuloksista helmikuun loppuun mennessä.

 Yksi hakija voi saada vain yhden paimenviikon, jotta mahdollisimman moni pääsee paimeneksi.

Metsähallituksen tulevan kesän lammaspaimenviikoille tuli tänä vuonna ennätykselliset 3 621 hakemusta. Määrä on nelinkertainen viime vuoteen verrattuna, jolloin paimenhakuun tuli 903 hakemusta.

Metsähallitus on hakenut useana kesänä lammaspaimenia kansallispuistoissa ja suojelualueilla sijaitseville tiloilleen. Tiloilla lampaat hoitavat kulttuurimaisemaa, ja vapaaehtoisten lammaspaimenten tehtävänä on huolehtia lampaista.

Tulevan kesän lammaspaimenhaku päättyi maanantaina.

”Hakijamäärä kasvoi suorastaan räjähdysmäisesti. Ihmisiä kiinnostavat elämyslomat luonnon helmassa ja perinteiseen vanhaan elämäntapaan heittäytyminen”, sanoo erikoissuunnittelija Eveliina Nygren Metsähallituksen luontopalveluista.

Tänä vuonna Metsähallitus etsi lammaspaimenia kymmenelle tilalle, joista neljä oli uusia kohteita.

Jaossa on 113 paimenviikkoa eri puolilla Suomea. Eniten kiinnostusta herätti Koloveden kansallispuisto, jonne haki 604 lammaspaimenkandidaattia. Myös vanhoihin kohteisiin oli selvästi aiempaa enemmän hakijoita.

Lammaspaimenille ei makseta palkkaa, vaan he itse maksavat vuokraa ajastaan. Tilojen viikkovuokra on 350–400 euroa. Bonuksena he saavat seurata lampaiden hyvinvointia ja tehdä muita tilan tai suojelualueen hoitotöitä.

Viime vuonna arpaonni suosi muun muassa jyväskyläläistä Heli Salmista, joka pääsi heinäkuun lopulla paimentamaan lampaita Mikkelin Neitvuorelle.

Salminen vietti viikon Hiidenmaan tilalla tyttärensä perheen ja ystäviensä kanssa. Tehtävänä oli kantaa lampaille vettä ja valvoa, että ne voivat hyvin.

”Se oli aivan ikimuistoinen viikko. Onneksi tuli otettua paljon kuvia”, Salminen muistelee nyt tammikuussa.

”Olivathan lampaat ihania, samoin niiden rapsutus. Parasta oli kuitenkin se, että sain tarjota lapsenlapsille ja heidän ystävilleen elämyksen, jonka he varmasti muistavat vanhanakin.”

Tänäkin vuonna Salminen on hakenut paimeneksi. Tällä kertaa häntä kiinnostaa Pyhä-Häkin kansallispuisto Saarijärvellä ja Kuhmon Elimyssalon luonnonsuojelualueen metsänvartijan talo, josta löytyy Salmisen haaveilema savusauna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat