Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereelle tulossa yliopistokonserni – tavoitteena 35 000 opiskelijan korkeakoulu

Kaksi nykyistä yliopistoa muodostaisivat säätiöyliopiston, joka omistaisi ammattikorkeakoulun.

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma
Tampereen yliopistokonsernin muodostaisivat Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Kuvassa lasertutkija Mircea Guina TTY:n optoelektroniikan laitoksella Hervannassa.
Tampereen yliopistokonsernin muodostaisivat Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Kuvassa lasertutkija Mircea Guina TTY:n optoelektroniikan laitoksella Hervannassa. Kuva: Emilia Kangasluoma

Tampereen kolmen korkeakoulun yhdistyminen sai vauhtia, kun opetusministeriö asetti työryhmät valmistelemaan Tampere3-yliopistokonsernia. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyisivät ensin säätiöyliopistoksi, jonka omistukseen Tampereen ammattikorkeakoulu siirtyisi.

Nykyisin Tampereen yliopisto on julkisoikeudellinen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto on Aallon lisäksi maan toinen säätiöyliopisto. Ammattikorkeakoulu taas on osakeyhtiö

Tampereen kolme korkeakoulua ovat jo pitkään selvitelleet mahdollista fuusiota, ja viime keväänä niiden hallitukset päättivät yksimielisesti jatkaa valmistelua.

Uuteen yliopistoon tähtäävä yhteistyö käynnistyi keväällä 2014, kun korkeakoulut kutsuivat vuorineuvos Stig Gustavsonin selvittämään, millä alueilla korkeakoulut voisivat saavuttaa kansainvälisesti johtavan aseman ja mitä uudistuksia siihen tarvittaisiin. Tavoitteena on, että vuonna 2019 aloittaisi noin 35 000 opiskelijan monialainen korkeakoulu.

Valtiovalta ei ole tähän mennessä erityisesti tukenut tamperelaiskorkeakoulujen yhdistymistä, vaikka onkin patistanut yleisemmin korkeakouluja yhteistyöhön ja kohti suurempia yksiköitä.

Toisaalta on korostettu, ettei niin sanottua duaalimallia ole syytä purkaa, koska ammattikorkeakouluilla on oma työelämäläheinen roolinsa ja yliopistoilla taas tiederoolinsa.

Työryhmien asettamiskirjeessäkin korostetaan, että uudessa säätiöyliopistossa ammattikorkeakoulututkinnot säilyisivät yhä nykyisen lainsäädännön mukaisina.

Tavoitteena on kuitenkin synnyttää ”kansainvälisesti arvostettu työelämää ja suomalaista yhteiskuntaa kehittävä monialainen yliopisto”. Tutkintokoulutus tähtäisi niin työelämään kuin tutkimuksen tarpeisiin.

Uudessa yliopistossa tekniikka, terveys, yhteiskunta, talous ja johtaminen muodostaisivat nykyistä joustavammat opintopolut. Myös nykyistä laajempia vapaavalintaisia opintoja on luvassa. Konsernissa opiskelun toivotaan myös lyhentävän opiskelun kokonaisaikaa.

Tukipalveluita on määrä yhdenmukaistaa ja käyttää päällekkäisyyksien karsimisesta saadut säästöt opetukseen ja tutkimukseen.

Hallituksen esitykset aiotaan valmistella niin, että ne voitaisiin antaa eduskunnalle helmikuussa 2017.

Säädösmuutoksia ryhtyy valmistelemaan opetusministeriön virkamiestyöryhmä. Sen ohjausryhmässä ovat edustettuina myös Tampereen korkeakoulut. Erikseen on vielä johtoryhmä, jossa on lisäksi edustajat myös Tampereen kaupungista ja Teknologiateollisuudesta.

Myös muualla Suomessa on meneillään ja vireillä hankkeita syventää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyötä.

Viime viikolla Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu ilmoittivat aikovansa perustaa vuoden 2018 alussa LUT-konsernin, jonka osana Saimaan ammattikorkeakoulu olisi.

Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu muodostavat jo löyhän Lapin korkeakoulukonsernin, mutta omistussuhteista vielä neuvotellaan. Myös Oulussa ja Vaasassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyökuvioita opintoja myöten kehitellään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat