Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalankulkijan pahin keli on nyt alkamassa – vesisateet saapuivat etelärannikolle

Torstaina jalankulkijan tasapainoa saattaa Etelä-Suomessa horjuttaa sateen ja jään lisäksi myrskytuuli.

Kotimaa
 
Päivän sää 26.1.
Päivän sää 26.1.

Alkamassa on pääkallokelit. Lauhtuvan sään tuomaa liukasta keliä voisi ehkä kutsua myös ranneluu- tai lonkkakeliksi, sillä nyt vallitsee jalankulkijan vaarallisin aika. Kitka on kateissa, kun välillä sulaa, välillä jäätyy ja jään päällä on koko ajan joko lunta tai vettä.

Liikenneturvan mukaan Suomessa tapahtuu vuosittain lähes 400 000 liukastumista tai kaatumista, joista lähes puolet johtaa lääkäri- tai sairaalahoitoon. Se tarkoittaa vähintään tuhansia joka päivä, varsinkin tällaisina päivinä.

”Liukastumistapaturmat ovat erittäin yleisiä ja vaikuttavat jopa kansantaloudellisesti merkittävästi, koska työikäiset ihmiset kaatuvat työmatkoillaan ja niistä aiheutuu sairauspoissaoloja. On työyhteisöjä, joissa kahden, kolmen kuukauden sairausloma tuottaa todella suuria taloudellisia vahinkoja”, sanoo yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski Liikenneturvasta.

Sadealue saapuu tiistaina aamuyön aikana pääkaupunkiseudulle ja aamulla se peittää koko Suomen. Alussa sade tulee lumena, mutta pääkaupunkiseudulla sataa vettä jo aamuruuhkan aikaan. Iltapäivällä vesisateen raja kulkee kaakonkulmalta Jyväskylää kohti, kertoo HS:n meteorologi Matti Eerikäinen.

Etelä- ja Länsi-Suomessa sataa myös vettä myös keskiviikkona, ja torstaina tasapainoa saattaa Etelä-Suomessa horjuttaa lisäksi myrskytuuli.

”Kuvaava esimerkki on se, että työpaikalle mennään autolla ja vääränlaisilla kengillä. Autosta noustessa parkkipaikalla ihminen liukastuu heti auton vieressä ja taittaa jalkansa sinne auton alle. Itsestä saattaa tuntua siltä, ettei sillä lyhyellä välillä voi tapahtua mitään”, Kalmakoski sanoo.

Hän muistuttaa myös, että kaatumiset ja liukastumiset eivät koske vain vanhuksia, jotka voivat saada niistä vaikeita lonkkamurtumia, vaan kaikkia jalankulkijoita. Suurin riskiryhmä onkin juuri työikäiset.

Paras varuste on hyvä talvikenkä. Parhaiten pitää kenkä, joka on voimakkaasti kuvioitu ja jonka pohja on pehmeä. Liikenneturva on jopa määritellyt pohjakuvion suositellun syvyyden, se on 5–8 milliä.

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi tiistaiaamusta alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Uudenmaan ja Päijät-Hämeen maakunnissa sateen vuoksi, varoittaa Ilmatieteen laitos. Aamuyöllä ajokeli muuttuu huonoksi Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Autoilijan kannattaa pohtia näillä keleillä, jos käyttäisikin julkista liikennettä, sanoo toinen yhteyspäällikkö Liikenneturvasta, Eini Karvonen. Hän kehottaa seuraamaan säätiedotuksia nyt tavallistakin tarkemmin.

”Pääväylät voivat hyvinkin olla sulia, mutta syrjemmällä pikkuteillä on vaaran paikat. Ei pidä turtua pääväylän sulaan”, hän sanoo.

Talvirenkaan suositeltu urasyvyys on kuusi milliä ja vähimmäisvaatimus on kolme milliä. Mitä enemmän syvyyttä, sen liukkaammin loska ja lumi poistuvat renkaan alta, mikä tuo pitoa. Tällaisella kelillä, jossa lumen päälle sataa vettä, mikä jäätyy, Karvosen valinta on nastarenkaat ennemmin kuin kitkarenkaat. Hiekoitushiekkakaan ei välttämättä pysy jään pinnalla.

”Jos on huonokuntoiset talvirenkaat, jo pelkästään siksi pitäisi nopeutta alentaa jopa kolmekymmentä kilometriä tunnissa. Lopulta ainut vaikuttava tekijä on ajonopeus, oli autossa mikä tahansa tekniikka.”

Ensimmäinen kuiva päivä on näillä näkymin vasta perjantai, mutta sään ennustetaan pysyvän plussan puolella koko viikonlopun Etelä-Suomessa. Lauhin päivä sattuu ennusteiden mukaan lauantaille, jolloin mittari saattaa kivuta +5:een Etelä-Suomessa ja plusasteille aina Oulun korkeudella asti.

HS:n meteorologin Matti Eerikäisen mukaan vetinen viikko ei sulata lunta kokonaan, mutta muuttaa sen osittain loskaksi Länsi- ja Etelä-Suomessa. Itä-Suomessa ja Lapissa mittari pysyy pakkasen puolella, joten tiistaina idässä voi sataa lunta noin 10 senttimetriä, Lapissa jopa 20 senttimetriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat