Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääkallokeli tekee kulkuväylät vaarallisen liukkaiksi

Jalankulkijan paras apu liukkailla on hyvät kengät

Kotimaa
 
Pekka Fali
Nyt on nastakengille käyttöä.
Nyt on nastakengille käyttöä. Kuva: Pekka Fali

Alkamassa ovat pääkallokelit. Lauhtuvan sään aiheuttamaa liukasta keliä voisi ehkä kutsua myös ranneluu- tai lonkkakeliksi, sillä nyt on jalankulkijan vaarallisin aika. Kitka on kateissa, kun välillä sulaa, välillä jäätyy ja jään päällä on koko ajan joko lunta tai vettä.

Liikenneturvan mukaan Suomessa tapahtuu vuosittain lähes 400 000 liukastumista tai kaatumista, joista lähes puolet johtaa lääkäri- tai sairaalahoitoon. Se tarkoittaa vähintään tuhansia joka päivä, varsinkin tällaisina päivinä.

”Liukastumistapaturmat ovat erittäin yleisiä ja vaikuttavat jopa kansantaloudellisesti merkittävästi, koska työikäiset ihmiset kaatuvat työmatkoillaan ja niistä aiheutuu sairauspoissaoloja. On työyhteisöjä, joissa kahden, kolmen kuukauden sairausloma tuottaa todella suuria taloudellisia vahinkoja”, sanoo yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski Liikenneturvasta.

Tiistaiaamuna sataa koko maassa, pääkaupunkiseudulla sade tulee vetenä jo aamuruuhkan aikaan. Iltapäivällä vesisateen raja kulkee kaakonkulmalta Jyväskylää kohti, kertoo HS:n meteorologi Matti Eerikäinen.

Etelä- ja Länsi-Suomessa sataa vettä myös keskiviikkona, ja torstaina tasapainoa voi etelässä horjuttaa lisäksi myrskytuuli.

”Kuvaava esimerkki on se, että työpaikalle mennään autolla ja vääränlaisilla kengillä. Autosta noustessa parkkipaikalla ihminen liukastuu heti auton vieressä ja taittaa jalkansa sinne auton alle. Itsestä saattaa tuntua siltä, ettei sillä lyhyellä välillä voi tapahtua mitään”, Kalmakoski sanoo.

Hän muistuttaa myös, etteivät kaatumiset ja liukastumiset koske vain vanhuksia. Suurin riskiryhmä on työikäiset.

Paras varuste liukkailla on hyvä talvikenkä. Parhaiten pitää kenkä, joka on voimakkaasti kuvioitu ja jonka pohja on pehmeä. Liikenneturva on jopa määritellyt pohjakuvion suositellun syvyyden, se on 5–8 milliä.

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi tiistaiaamusta alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Uudenmaan ja Päijät-Hämeen maakunnissa, varoittaa Ilmatieteen laitos. Ajokeli on aamuyöstä alkaen huonoa muissa osissa maata Varsinais-Suomea lukuun ottamatta.

Autoilijan kannattaa pohtia näillä keleillä julkisen liikenteen käyttämistä, sanoo Liikenneturvan toinen yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

”Pääväylät voivat hyvinkin olla sulia, mutta syrjemmällä pikkuteillä on vaaran paikat. Ei pidä turtua pääväylän sulaan.”

Tällaisella kelillä, jossa lumen päälle sataa vettä, mikä jäätyy, Karvonen valitsisi nastarenkaat kitkarenkaiden sijaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat