Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvityshenkilö Tarasti: Rakennusvalvonta maakuntien vastuulle

Ministeri Lauri Tarasti ehdottaa uusille itsehallintoalueille useita aiemmin kunnille ja valtiolle kuuluneita tehtäviä.

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Vantaan asuntomessujen ennakkoesittely Kivistössä toukokuussa 2015.
Vantaan asuntomessujen ennakkoesittely Kivistössä toukokuussa 2015. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva
Fakta

Maakuntamalli

 Hallitus on linjannut, että itsehallintoalueet perustetaan nykyisten maakuntien pohjalle vuoden 2019 alussa.

 Uusille maakunnille siirtyisi sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi paljon muita tehtäviä sekä kunnilta että valtiolta.

 Alueista viidentoista vastuulla olisi soten järjestäminen. Kolme maakuntaa järjestäisi soten yhdessä naapurimaakunnan kanssa.

 Helsinki pilkkoisi Uudenmaan kahteen osaan, mikä lisäisi alueiden määrää.

Selvityshenkilö, ministeri Lauri Tarasti ehdottaa noin 12 500 henkilötyövuoden siirtämistä perustettaville itsehallintoalueille eli maakunnille, joiden pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

”Voi sanoa, että noin 12 500 ihmisen työnantaja vaihtuu”, Tarasti sanoo.

Määrässä ei ole mukana sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä, koska sote ei kuulu Tarastin selvitykseen.

Hallituksen marraskuun alussa tekemän linjauksen mukaan maakuntien pohjalle perustettaville itsehallintoalueille siirrettäisiin sosiaali- ja terveyspalvelujen lisäksi pelastustoimen tehtävät, maakuntien liittojen tehtävät, ely-keskusten alueiden ja elinkeinoelämän kehittämistehtävät ja mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto.

Selvityshenkilöksi pyydetty Tarasti luovuttaa oman ehdotuksensa tehtävistä tänään tiistaina kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk).

Tarasti sanoo, että valtavan selvityksen tekeminen kuudessa viikossa oli ”erinomaisen vaikea tehtävä”. Hän muistuttaa, että varsinaiset päätökset tehdään myöhemmin.

Iso osa siirroista koskee pelastustointa, jossa työskentelee noin 5 000 henkilöä. Pelastustoimi on kuntien lakisääteistä yhteistoimintaa, jota nyt hoitaa 22 alueellista pelastuslaitosta.

”Meillä on noin 600 palokuntaa ja pelastusasemaa. Työntekijät siirtyvät kuntien palveluksesta maakuntien palvelukseen. Tilanne jatkuu sikäli ennallaan, että he jatkavat töitä entisillä asemillaan”, Tarasti sanoo.

Pelastustoimen uudistukseen tähtäävä valmistelu on jo käynnistynyt sisäministeriössä.

Toinen suuri siirtyvä ryhmä, noin 3 000 henkilöä, työskentelee yritys-, elinkeino ja työvoimapalveluissa. Te-toimistoja on nykyään 15, ja niillä on noin 120 toimipaikkaa.

”Te-toimistot siirtyisivät kaikki maakuntien järjestämisvastuun piiriin. Maakunta sopii ehkä suurten kaupunkien, kaupunkiseutujen ja ehkä myös yksityisten tahojen kanssa, että ne ottavat hoitaakseen niin sanotun tuotantovastuun työvoimapalveluista”, Tarasti sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriö on esittänyt tällaista tilaajatuottamallia. Sen tutkimisen kannalla on myös ministeri Vehviläinen.

Kolmas suuri siirrettävä ryhmä työskentelee maataloushallinnossa, joka uudistuu kokonaan.

”Kunnista ja aluehallintovirastoista eli aveista siirrettäisiin valtaosa maataloushallinnon tehtävistä uusille maakunnille”, Tarasti sanoo.

Rakennusvalvonnan Tarasti siirtäisi kunnista maakuntien järjestämisvastuun piiriin, kuten ympäristöministeriö on esittänyt.

Tarasti jättäisi tässä asiassa kuitenkin päätösvaltaa kunnille.

”Jos ne haluavat pitää rakennusvalvonnan, ne saisivat sen pitää”, hän muotoilee.

Tarasti on kuitenkin laskenut maakunnille siirtyvään 12 500 henkilövuoteen myös rakennusvalvonnan.

Aluehallintovirastot eli avit säilyisivät. Seitsemän avia on perustettu vuoden 2010 alussa yhdessä ely-keskusten kanssa. Avit korvasivat aiemmat lääninhallitukset.

Tarasti huomattaa, että jos avit lakkautettaisiin, niiden tehtävät pitäisi siirtää johonkin muualle, esimerkiksi uuteen virastoon tai muihin virastoihin.

”En ehdota yhdenkään uuden valtion viraston perustamista.”

Hän esittää, että avit jatkaisivat edelleenkin, mutta niille tulisi valtakunnallinen toimivalta. Ne olisivat yhtä aikaa valtakunnallisia ja alueellisia. Avit hoitavat lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat