Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaiskriisistä tuli hermopeli

Soini: Suomi voisi vähentää Venäjältä tulijoita sosiaalisen median kampanjalla

Kotimaa
 
Juha Metso
Turvapaikanhakijat esittelivät passejaan Kantalahdessa, noin 300 kilometrin päässä Suomen rajasta.
Turvapaikanhakijat esittelivät passejaan Kantalahdessa, noin 300 kilometrin päässä Suomen rajasta. Kuva: Juha Metso

Tromssa

Suomi voisi oppia Norjalta ainakin yhden keinon varoittaa Venäjältä lähtöä harkitsevia turvapaikanhakijoita ryhtymästä matkaan, arvioi ulkoministeri Timo Soini (ps).

”Yksi konkreettinen keino on hyvin hoidettu sosiaalisen median kampanja lähtömaihin ja niille ihmisille, jotka mahdollisesti tekevät lähtöä, että tänne ette pääse. Älkää maksako salakuljettajille, älkää pistäkö koko elämäänne riskille, teidät tullaan palauttamaan.”

Soini ja Norjan ulkoministeri Børge Brende keskustelivat kahdestaan yhteisestä pakolaisongelmasta maanantaina Tromssassa Pohjois-Norjassa järjestetyssä konferenssissa, jonka varsinaisena aiheena oli yhteistyö arktisilla alueilla.

Molemmat ministerit kommentoivat julkisesti äärimmäisen varovaisesti Venäjän vastaisella rajalla syntynyttä kiistaa turvapaikanhakijoista. Molemmat maat valmistautuvat neuvottelemaan ratkaisuista Venäjän kanssa lähipäivinä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) tapaa venäläisen virkaveljensä Vladimir Kolokoltsevin Suomessa tänään tiistaina. Maanantaina Orpo osallistui EU:n sisäministerien kokoukseen Hollannin Amsterdamissa, jossa hän nosti esiin Suomen kohtaamat ongelmat Venäjän rajalla.

Perjantaina taas pääministerit Juha Sipilä ja Dmitri Medvedev keskustelevat Pietarissa.

Norjan ja Venäjän edustajien on määrä tavata alkuviikosta.

Haluamme jatkaa rakentavaa dialogia, sanoi Brende.

En halua spekuloida, sanoi Soini useaan otteeseen.

Kumpikaan ministeri ei halunnut arvioida Venäjän mahdollisia poliittisia motiiveja.

”Tilanne on nyt hyvin herkkä”, sanoi Soini saavuttuaan Tromssaan.

Hän sanoi viikonvaihteessa, että jopa rajan sulkeminen on mahdollista. Tromssassa hän kuitenkin arvioi, ettei se ole nyt ajankohtaista.

Soini on sanonut aiemmin, että Suomen pitää antaa Venäjälle selvä viesti turvapaikkakriisissä. Maanantaina hän täsmensi, että asiat pitää sanoa suoraan, mutta huomioida, että Venäjä pitää itseään suurvaltana.

Venäjältä viranomaisten ilmeisellä myötävaikutuksella rajan yli tulevat turvapaikanhakijat ovat ongelma nimenomaan Norjalle ja Suomelle. Muihin Venäjän rajanaapureihin ei ole tullut rajan yli läheskään vastaavia ihmismääriä.

Tromssassa tuli kuitenkin selväksi, että Norja ja Suomi eivät ainakaan tähän mennessä ole erityisemmin keskenään koordinoineet Venäjän kanssa käymiään keskusteluja kiistasta.

”Puhumme keskenämme. Meillä on dialogi Venäjän kanssa. Tiedämme, että myös Suomella on”, Brende vastasi HS:n kysymyksen yhteistyöstä.

Brende kertoi puhuneensa Venäjän kautta tulevista turvapaikanhakijoista myös presidentti Sauli Niinistön kanssa muutama päivä sitten Davosin talousfoorumissa.

Norjalla ja Suomella on kiistassa meneillään eri vaiheet. Norja yrittää palauttaa turvapaikanhakijoita Venäjälle, joka ilmoitti perjantaina, ettei se toistaiseksi suostu ottamaan heitä takaisin.

Norjaan tuli Venäjältä viime vuoden puolella yhteensä yli 5 400 turvapaikanhakijaa, joista joitakin satoja halutaan palauttaa nopeasti. Brenden mukaan pakolaisvirta katkaistiin neuvotteluilla.

Suomi vuorostaan yrittää yhä katkaista turvapaikanhakijoiden tulon rajan yli. Pohjois-Suomen raja-asemien kautta Suomeen on tullut noin tuhat turvapaikanhakijaa.

Toisin kuin Suomen vastaisella rajalla, Venäjä pysäyttää nyt turvapaikanhakijat jo ennen Norjan rajaa. Soinin mukaan Norja on hyötynyt siitä, että se on pitänyt yllä korkean profiilin yhteistyötä Venäjän rajaviranomaisten kanssa.

Suomen ja Venäjän ministeritapaamiset ovat kaksi askelta samaan suuntaan, sanoi Soini.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat