Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavo Väyrynen ottaa etäisyyttä keskustaan – tuntoja erittelevä kirja syntyi parissa viikossa

Veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen kertoo tuoreessa kirjassaan menettäneensä uskonsa keskustan puheenjohtajaan Juha Sipilään

Kotimaa
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Paavo Väyrynen kirjoitti tuoreimman kirjansa nopeassa tahdissa.
Paavo Väyrynen kirjoitti tuoreimman kirjansa nopeassa tahdissa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Politiikka Paavo Väyrynen: Eihän tässä näin pitänyt käydä. Paasilinna 2016. 194 s.

Tohtori Paavo Väyrynen, 69, pitää tapanaan syyttää toimittajia mediapelistä. Moitteet eivät ole aina olleet aiheettomia, mutta Väyrynen se vasta oikea mediapeluri on.

Hän kokosi viikossa tai parissa kirjan Eihän tässä näin pitänyt käydä ja onnistui saamaan sille sellaisen määrän julkisuutta, josta kukaan toinen poliitikko ei voi kuin unelmoida.

Näin nopeassa ajassa ei voi syntyä hyvää kirjaa. Huonokin kirja voi silti olla merkityksellinen, jos siinä on sanomaa.

Väyrysen sanoma on, että hän on menettänyt uskonsa puheenjohtaja Juha Sipilään. Kirjassa Sipilästä muodostuu kuva miehenä, joka puhuu yhtä ja tekee toista.

Kirjan julkistamistilaisuudessa Väyrynen pehmensi ja sanoi, että Sipilä on hyvä mies, jolla on vääränlainen joukkue ja huonot neuvonantajat. Näitä ovat keskustaliberaalit, ennen muuta Olli Rehn, jonka kanssa Väyrynen on vääntänyt kättä jo neljännesvuosisadan. Vääntö jatkuu.

Väyrynen suomii varsinkin keskustan sisäistä päätöksentekoa. Puolue-elimet saavat siunata jälkikäteen tärkeimmät ratkaisut.

Hän väittää, että jopa hallituskumppanin valinta olisi tehty hallitusneuvottelijoiden kesken äänin 5–4. Väyrynen itse oli demariyhteistyön kannalla.

Väyrynen ja Sipilä kilpailivat kesäkuussa 2012 puolueen puheenjohtajuudesta. Väyrynen hävisi ja lupasi tukeaan Sipilälle.

Yhteistyö jatkui marraskuuhun asti, jolloin Sipilä jätti vastaamatta Väyrysen sähköpostiin. Siinä Sipilä taisi tehdä pahan virheen, koska viestittelyn katkettua Väyrynen kypsyi vetäytymispäätökseensä. Välejä yritettiin paikata kahdenkeskisessä tapaamisessa vielä viikko sitten. Ei onnistunut.

Mitä tästä seuraa?

Väyrynen ei enää usko keskustaan ja vetäytyy puoluetehtävistä. Tämä on kova päätös poliitikolta, joka on 45 vuotta pyrkinyt – ja monta kertaa myös päässyt – keskustan luottamustehtäviin, viimeksi presidenttiehdokkaaksi vuonna 2012.

Väyrynen yrittää nostattaa keskustan tyytymättömiä liikkeelle Sipilää vastaan.

Asettumalla sivuun keskustan tehtävissä Väyrynen tahtoo puhutella myös muita, varsinkin perussuomalaisia. Syntyisikö tästä eurokriittinen ja alkiolainen kansanliike?

Keskustassa on haluja heittää Väyrynen ulos. Puolue ei silti hevin voi erottaa kunniapuheenjohtajaansa.

Lähtemällä jäähylle Väyrynen kolkuttelee keskustan sietorajoja. Jäähyväisiin on kuitenkin vielä matkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat