Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt: Vanhemmat eivät välttämättä saa tarpeeksi tietoa päivähoidon vaihtoehdoista

Järjestöt pelkäävät, että joissakin kunnissa työttömien lapset ohjataan päiväkodin sijasta kerhoihin

Kotimaa
 
Fakta

Ryhmät kasvavat ja maksut nousevat

 Eduskunta päätti viime joulukuussa rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti.

 Aiemmin syksyllä hallitus päätti kasvattaa yli kolmivuotiaiden ryhmien kokoa niin, että ryhmissä voi olla kahdeksan lasta yhtä henkilökunnan jäsentä kohti.

Varhaiskasvatuksen leikkauksista huolestuneet järjestöt pelkäävät, että päivähoito-oikeutta rajaavat kunnat saattavat jymäyttää pienten lasten vanhempia hoitopaikan valinnassa.

Vanhemmille ei kerrota välttämättä riittävän selkeästi, millaisia vaihtoehtoja lapsella on varhaiskasvatukseen, mitä eroja vaihtoehdoilla on ja mitä ne vanhemmille maksavat, sanoo kehittämispäällikkö Nina Lahtinen Opetusalan ammattijärjestö OAJ:sta.

”Yhä enemmän kunnat miettivät, riittäisikö työttömien lapsille pelkkä pari kertaa viikossa muutaman tunnin ajan kokoontuva kerho. Maksutonta kerhopaikkaa tarjotessa voidaan jättää kertomatta, että myös päiväkodin varhaiskasvatuksessa pienituloisilla on nollamaksuluokka”, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan myös esikoululaisia yritetään ohjata ensi- ja toisluokkalaisten kanssa yhteiseen iltapäivätoimintaan, vaikka kokopäivätyössä olevien vanhempien lapsilla on oikeus esikoulun jälkeiseen varhaiskasvatukseen.

Huolen jakavat myös Suomen Vanhempainliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto.

”Vanhemmille ei kerrota, mistä lapsi jää paitsi, jos valitsee kerhon. Kerhojen henkilökunnan kelpoisuudesta, ryhmäkoosta ja ympäristöstä ei ole säädetty mitään.”

Lahtisen mielestä lasten välille avautuu epätasa-arvon kuilu, jos toiset lapset sijoittuvat päiväkoteihin ja toiset kerhoryhmiin.

Vanhempien pitäisi järjestöjen mukaan osata selvittää, täyttääkö heille tarjottu paikka varhaiskasvatuksen vaatimukset ja kieltäytyä tarvittaessa ehdotetusta paikasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat