Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onni on osakesalkku

Kotimaa
 
Juha-Pekka Raeste Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Valtio-omisteisia yhtiöitä tarvitaan markkinoiden epätäydellisyyden korjaamiseksi tai lisäämään maan talouskasvua, linjasi valtion omistajapolitiikan koordinoinnista vastaava, pääministeri Juha Sipilän (kesk) erityisavustaja Markus Lahtinen HS:lle.

Tämän linjauksen ääneen lausumaton johtopäätös on se, että jos nämä reunaehdot eivät täyty, hallitus on valmis myymään yhtiöitä tai ainakin keventämään omistustaan niissä.

Laajojen taustakeskustelujen perusteella hallituspuolueilla on poikkeuksellisen yhtenäinen näkemys siitä, että valtionomistusten rakenteita voisi purkaa.

Hyvin samanlaista henkeä löytyy esimerkiksi virkamiesjohdosta ja hallinnointiyhtiöiden hallituksista.

Siksi on syytä odottaa, että maalis–huhtikuussa hallitus tuo eduskuntaan joukon uusia linjauksia omistamispolitiikasta.

Hyviä kysymyksiä on paljon.

Tarvitseeko valtion omistaa vakuutusyhtiö Ifin omistajayhtiötä Sampoa, jonka varallisuudesta suuri osa koostuu Nordea-osakkeiden omistamisesta?

Onko lentoyhtiö Finnairissa jotain sellaista strategista, että siitä täytyy omistaa enemmistö? Vai riittäisikö valtiolle lentokenttien pitäminen valtion käsissä?

Voiko yksikään pörssiyhtiöomistus olla valtiolle oikeasti strateginen, kun pörssiyhtiöitä täytyy johtaa jokaisen osakkeenomistajan etua ajaen?

Eikö strategisia tavoitteita voi yhtä hyvin hoitaa vastuuministeriön sääntelymääräyksiä tiukentamalla tai ainakin nykyistä pienemmällä omistuksella?

Tai toisesta näkökulmasta:

Mitä järkeä on yksityistää julkisia palveluja tai avata niitä kilpailulle, kun ulkomailta tästä on huonojakin kokemuksia?

Miksi joku brittimiljardööri saisi vuokrata Helsinki–Tampere-välin junaraiteen, mutta VR:n pitäisi hoitaa kaikki rupubisnes?

Valtion omistajapolitiikka on iso asia, ja 30 miljardia euroa on paljon rahaa. Vertailun vuoksi valtion koko tämän vuoden budjetti on 54 miljardia.

Nykyisellä hallituksella on se onni ja ylellisyys, että edelliset hallitukset eivät juuri ole 30 miljardin pottiin koskeneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat