Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vertailu: Suomen terveydenhuolto Euroopan kärjessä

Hollannin terveydenhuolto edelleen Euroopan ykkönen

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Suomen sijoitus terveydenhuoltovertailussa oli sama kuin viime vuonna.
Suomen sijoitus terveydenhuoltovertailussa oli sama kuin viime vuonna. Kuva: Rio Gandara / HS

Suomen terveydenhuolto on Euroopan kärkeä, selviää ruotsalaisen Health Consumer Powerhousen tuoreesta vertailusta. Sen mukaan Suomi oli neljännellä sijalla 35 maan joukossa viime vuonna.

Sijoitus oli sama myös edellisenä vuonna.

Vertailu pisteytti kunkin maan terveydenhuoltoa 48 ulottuvuudella. Niitä olivat muun muassa potilaiden oikeudet, tiedon saanti, hoitoon pääsy, hoidon tuloksellisuus, palvelujen saatavuus, ehkäisy ja lääkitys.

Kahdeksan maata sai yli 800 pistettä tuhannesta mahdollisesta. Ne olivat Hollanti, Sveitsi, Norja, Suomi, Belgia, Luxemburg, Saksa ja Irlanti. Tanska jäi hieman alle 800 pisteen.

Selvitys totesi, että eurooppalainen terveydenhuolto kohenee, vaikka taloudet ovat vaikeuksissa ja väestöt ikääntyvät. Se näkyy hoidon tuloksissa: sydänkohtaukset, syöpä ja aivohalvaukset tappavat harvemmin ja vastasyntyneiden kuolleisuus vähenee.

Selvityksen perusteella vaikuttaa myös siltä, että maanosan sisäiset erot olisivat kapenemassa. Esimerkiksi imeväiskuolleisuus on vähentynyt selvästi Latviassa ja Liettuassa.

Ensimmäisen selvityksen vuonna 2006 vain viisi maata pääsi vähäiseen imeväisyyskuolleisuuteen, mutta viime vuonna jo 23. Kuolemien määräkin laskee, ja sitä selvitys kutsuu hiljaiseksi, elämiä pelastavaksi vallankumoukseksi.

Kymmenen maata selvisi hyvin kaikilla kuudella mittarilla mitattuina. Ne olivat Alankomaat, vertailun voittaja, Sveitsi, toiseksi tullut, Norja, joka oli kolmantena, Suomi, sekä Belgia, Islanti, Ruotsi, Saksa, Irlanti ja Britannia.

Myös EU on kiinnostunut terveydenhuoltovertailusta. EU-komissio suunnittelee vertailua, joka tarkastelee jäsenmaiden terveydenhuollon kustannustehokkuutta. Vielä ei tiedossa miten ja milloin se toteutuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat