Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koiranomistajat huolestuneet koirien keuhkotulehduksesta – Suomessa ei vielä epidemiaa

Bakteerin aiheuttama tauti on äkillinen, ja koirat ovat yleensä kuolleet parin vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Koirat nauttivat lämpimästä kesäpäivästä telmien vedessä Helsingin Rajasaaren koirapuistossa viime kesäkuussa.
Koirat nauttivat lämpimästä kesäpäivästä telmien vedessä Helsingin Rajasaaren koirapuistossa viime kesäkuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Koiranomistajat ovat huolestuneet aikuisten koirien keskuudessa leviävästä keuhkotulehduksesta. Bakteerin aiheuttama tauti on äkillinen, ja koirat ovat yleensä kuolleet parin vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Oireina ovat olleet korkea kuume ja yleistilan äkillinen heikkeneminen. Antibioottilääkitystä ei usein ole ehditty aloittaa tai se on aloitettu liian myöhään.

Tautia aiheuttavat useat eri bakteerit, mutta S. zooepidemicus -bakteerin aiheuttamia epidemioita on raportoitu muissa maissa muun muassa löytöeläintarhoissa, kerrotaan elintarviketurvallisuuskeskus Eviran tiedotteessa.

”Toistaiseksi yhdellä koiralla on todettu S.zooepidemicus -bakteerin aiheuttama keuhkotulehdus. Tässä vaiheessa ei voida puhua epidemiasta”, sanoo professori Marjukka Anttila Eviran patologian tutkimusyksiköstä.

Koiranomistajia puhuttaa nyt tapaukset, joissa koira on äkillisesti kuollut. Anttilan mukaan olisi hyvä, että omistaja lähettäisi lemmikkinsä tutkittavaksi Eviraan, jos epäilee sen kuolleen keuhkotulehdukseen.

”Olisi hyvä tietää, onko liikkeellä tavallista enemmän jotain tiettyä bakteeria. Tällaisia viitteitä ei meille lähetetyissä koirissa ole.”

Evirassa tutkitaan yleensä alle kymmenen keuhkotulehdukseen kuollutta koiraa vuodessa. Parin viimeisen kuukauden aikana sinne lähetetyistä koirista neljältä on löydetty keuhkotulehdus.

”Tämä voi kuitenkin olla ihan normaalia vaihtelua, koska ne ovat olleet eri tekijöiden aiheuttamia”, Anttila sanoo.

Ensimmäinen keuhkotulehdukseen kuollut aikuinen koira tuotiin Eviraan loppuvuonna, ja joulukuussa sillä todettiin S. zooepidemicus -bakteeri. Kun tieto tapauksesta levisi koiranomistajien keskuuteen, on Evirassa tutkittu Anttilan mukaan tavallista enemmän äkillisesti kuolleita koiria.

Koirien kuolemansyyt vaihtelevat, mutta keuhkotulehdukseen kuolleista neljästä koirasta kolmella syynä on ollut muu bakteeri kuin S. zooepidemicus.

Näistä neljästä koirasta yksi oli Asikkalan seudulta, muut koirat eri puolilta Suomea. Tartunnanlähdettä ei yleensä voida varmasti osoittaa, mutta Evira kehottaa välttämään kontaktia sairaiden koirien kanssa.

”Keuhkotulehduksia todetaan joka vuosi. Tapaukset ovat yksittäisiä eri puolella Suomea.”

Keuhkotulehduksen oireina saattavat kuumeen ja heikkenevän yleistilan lisäksi olla myös kuiva yskä rasituksessa. Koira voi olla vetämätön eikä halua syödä.

”Mutta muita oireita on todella vähän, jos kyseessä on keuhkotulehdus”, Anttila sanoo.

Keuhkotulehdus saattaa tarttua koirasta ihmiseen ja aiheuttaa vakavan taudin kuten paiseisen tulehduksen tai aivokalvontulehduksen.

Keuhkotulehdusta useammin koiria piinaa kurkunpään tulehdusta tai keuhkoputkentulehdusta aiheuttava ”kennelyskä”, joka kehittyy Anttilan mukaan harvemmin kuolemaan johtavaksi sairaudeksi.

Kennelyskää aiheuttavat erilaiset virukset ja bakteerit, joista osa aiheuttaa myös keuhkotulehdusta. Molemmat sairaudet tarttuvat pisaratartunnan ja lähikontaktin välityksellä.

”Hyvä sääntö on, että sairasta koiraa ei pidä viedä muiden koirien joukkoon esimerkiksi koirapuistoon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat