Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska hyväksyi kiistellyt pakolaislait

Turvapaikanhakijoiden omaisuutta voidaan takavarikoida, ja heidän tukiaan leikataan

Kotimaa
 
Alex Luka Ladime / Scanpix
Pakolaisia Padborgin asemalla Tanskassa syyskuussa.
Pakolaisia Padborgin asemalla Tanskassa syyskuussa. Kuva: Alex Luka Ladime / Scanpix

Tukholma

Tanskan parlamentti päätti tiistaina tiukoista pakolaislakien kiristyksistä selvällä enemmistöllä. Vastaisuudessa Tanskan poliisi saa esimerkiksi käydä läpi turvapaikanhakijoiden omaisuuden ja takavarikoida yli 10 000 kruunun eli 1 340 euron ylittävät varat tulijoiden toimeentulon rahoittamiseksi.

Lisäksi muun muassa perheenyhdistämisiä viivästytetään vuodesta kolmeen vuoteen, ja pysyvien oleskelulupien saamista vaikeutetaan. Turvapaikanhakijoille myönnettäviä tukia leikataan edelleen 10 prosenttia.

Parlamentti kävi laajaa kansainvälistä huomiota herättäneestä lakihankkeesta liki neljä tuntia kestäneen keskustelun. Lakiesityksen puolesta äänesti paikalla olleista Folketingetin jäsenistä 81 edustajaa ja sitä vastaan 27 edustajaa. Yksi äänesti tyhjää.

Esimerkiksi Euroopan neuvosto on esittänyt huolensa siitä, että Tanskan perheenyhdistämisiä koskevat kiristykset saattavat olla Euroopan ihmisoikeussopimuksien vastaisia.

Oppositio vaati integraatioministeri Inger Støjbergilta vastauksia asiaan. Støjberg on jo aiemmin todennut julkisuudessa, että Tanska on valmis ottamaan tämän riskin. Tiistaina hän totesi, ettei lakiesitystä olisi esitelty, jollei hallitus olisi varma asiastaan. ”Olemme silti tietoisia, että liikumme sopimusten raja-alueilla”, hän sanoi yleisradioyhtiö DR:n mukaan.

Myös tanskalainen ihmisoikeusinstituutti Institut for Menneskerettigheter katsoo, että laki on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Se on kehottanut hallitusta luopumaan kiristyksistä.

Tanskan lakihanke on herättänyt poikkeuksellisen laajaa keskustelua myös ulkomailla. Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty ovat arvostelleet Tanskan lakien kiristyksiä. Kuluvalla viikolla tanskalaisministerit saivat selittää lakimuutoksia Euroopan parlamentin valiokuntakuulumisessa.

Hallitus muutti alkuperäistä lakiehdotustaan ennen lopullista äänestystä. Se kasvatti summaa, jonka turvapaikanhakijat saavat pitää itsellään. Lisäksi lopullinen laki sallii turvapaikanhakijoiden säilyttää vihkisormukset ja muut esineet, joilla on erityistä tunnearvoa.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen on kutsunut omaisuuden takavarikoinnin mahdollistavaa lakia Tanskan historian väärinymmärretyimmäksi laiksi. Hallitus on perustellut hanketta muun muassa sillä, etteivät tanskalaisetkaan voi saada toimeentulotukea, jos heillä on merkittävää omaa varallisuutta.

”Tanskan kaltaisessa yhteiskunnassa, jossa meillä on yhtäläiset oikeudet, on lähtökohtana, että ihmiset pitävät itsestään huolta, jos he siihen kykenevät. Apua saa, jos sitä tarvitsee”, sanoi Løkke Rasmussen hiljattain Berligske-lehden mukaan.

Tanskan omaisuuslaki ei ole ainoa laatuaan. Sveitsissä on käytössä samantyyppinen käytäntö. Myös osassa Saksan osavaltioita tulijoiden omaisuutta on lehtitietojen mukaan alettu takavarikoida.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat