Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lavrov: Pakolaisia ei huolita takaisin Norjasta

Venäjän ulkoministeri sanoi Moskovassa Litvinenko-kohun vaarantavan Britannian ja Venäjän suhteet

Kotimaa
 
MAXIM SHEMETOV / Reuters
Sergei Lavrov vastasi toimittajien kysymyksiin vuotuisessa lehdistötilaisuudessa tiistaina Moskovassa.
Sergei Lavrov vastasi toimittajien kysymyksiin vuotuisessa lehdistötilaisuudessa tiistaina Moskovassa. Kuva: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Venäjä ei toistaiseksi ota vastaan pakolaisia, jotka Norja haluaisi palauttaa takaisin Venäjälle.

Noin 5 500 kolmansien maiden kansalaista tuli viime vuoden puolella Norjaan Kirkkoniemen raja-aseman kautta Venäjältä ja pyysi turvapaikkaa. Norja sulki rajan, ja tämän jälkeen turvapaikanhakijoita on tullut runsaasti Sallan raja-aseman kautta Suomeen.

”Kyse on ihmisistä, jotka ovat tulleet Venäjälle töihin tai sukulaisiin”, Lavrov määritteli vuotuisessa lehdistötilaisuudessaan tiistaina Moskovassa vastatessaan Norjan televisioyhtiön NRK:n pakolaiskysymykseen. ”He eivät ole kertoneet, että heidän todellinen määränpäänsä on Norja.”

”Tämä tarkoittaa, että he ovat antaneet vääriä tietoja vierailunsa tarkoituksesta, ja sen vuoksi me emme ota heitä takaisin”, Lavrov sanoi.

Ulkoministerin perustelu on sikäli puutteellinen, että monet tulijoista ovat asuneet pitkään Venäjällä ja työskennelleet tai asuneet siellä. Sekä Suomessa että Venäjällä on epäilty rajanylityksen olevan järjestettyä liiketoimintaa, johon venäläiset viranomaiset ovat sotkeutuneet.

Lavrovin mukaan tilanteeseen tulee nyt tauko siksi aikaa, että tilanne selvitetään.

”Venäjän ja Norjan välillä on palautussopimus. Venäjän maahanmuuttoviranomaiset ja heidän norjalaiset kollegansa keskustelevat mahdollisista muutoksista tähän sopimukseen, jotta tämä ongelma voitaisiin käytännössä ratkaista.”

Lavrov puuttui tiedotustilaisuudessaan myös Venäjän turvallisuuspalvelun entisen työntekijän Aleksandr Litvinenkon murhan käsittelyyn, joka vaarantaa hänen mukaansa vakavasti Britannian ja Venäjän suhteet.

Litvinenko kuoli polonium-myrkytykseen Lontoossa vuonna 2006. Scotland Yardin tutkimusten mukaan Litvinenkon tappaneen myrkyn tarjoilivat Venäjän entiset turvallisuuspalvelumiehet Andrei Lugavoi ja Dmitri Kovtun.

Entinen Britannian ylioikeuden tuomari, sir Robert Owen julkaisi viime viikolla raportin, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja turvallisuuspalvelu FSB:n tuolloinen johtaja Nikolai Patrušev olivat ”todennäköisesti” murhan takana.

Britannian pääministeri David Cameron sanoi Owenin raportin julkistamisen jälkeen pitävänsä tutkimustuloksia ”vastenmielisinä”. Lavrov puolestaan sanoi tiistaina, että Britannian hallitus voitaisiin ministerien kommenttien vuoksi haastaa kunnianloukkauksesta.

”Olen samaa mieltä vain yhdestä asiasta, jota Britannian ulkoministeriö kommentoi. Ministeriön mukaan Litvinenkon tapaus vahingoittaa entisestään kahdenkeskisiä suhteitamme”, Lavrov totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat