Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toive Suomeen pääsystä elää Kantalahden pakkasissa

Kotimaa
 
Venäjä siirsi turvapaikanhakijat rajatieltä Kantalahteen
Venäjä siirsi turvapaikanhakijat rajatieltä Kantalahteen
Kaupungin hotellit pursuavat Suomeen haluavia. Osa nukkuu autoissa.

Kantalahti

”Ulos! Ymmärrättekö vai pitääkö kutsua poliisi?” huutaa Greenwich-hotellin johtajatar täyttä kurkkua Venäjän Kantalahdessa 182 kilometrin päässä Suomen rajalta.

Syyrialais-afganistanilainen seurue haluaisi majoittua, mutta hotellin johtajattaren mielestä porukkaa on liikaa.

”Emmekö voi puhua kuin ihminen ihmiselle?” afganistanilainen Nazirulhag yrittää turhaan.

Ovi pamahtaa kiinni, ja seurue on pakkasessa. Syyrialaisen yksinhuoltajaäidin kolme lasta ovat reippaina, mutta nainen purskahtaa itkuun.

40 000 asukkaan kaupungista Vienanmeren pohjukassa on tullut odottamo, jossa sadat eri maista tulleet ihmiset vartovat pääsyä Suomeen toivon ja epätoivon sekaisin tuntein.

Aiemmin turvapaikanhakijat jonottivat rajalle kulkuneuvoissaan.

Sitten intialaismies kuoli autoonsa, ja Venäjä siirsi väen Kantalahden hotelleihin.

Kyse ei ole mistään vastaanottopalveluista, vaan hotelli pitää kustantaa itse.

”Viime yön olimme Pomor-Tur-hotellissa. He ovat kolminkertaistaneet hintansa. Yhteen huoneeseen ahdetaan jopa kymmenen henkeä”, kertoo Nazirulhag.

”Venäläisten väitteet, että he päästävät rajalle ensin lapset ja sairaat, ovat valetta. Meitä on neljä lasta ja invalidi, eikä meidän anneta lähteä.”

Hotellin pihalla häärii venäläinen mieskolmikko, joka lopulta tarjoaa seurueelle majoitusta yksityisasunnossa 60 eurolla.

Kolmikon johtaja on yrmeä, paksu mies turkishatussaan. Hän ei halua antaa haastattelua, vaan päinvastoin pelottelee seuruetta olemaan puhumatta toimittajalle: ”Jos lörpöttelette, suomalaiset eivät ota teitä vastaan.”

Onko paksukainen ahne riistäjä? Varmaankin.

Onko hän pakolaisia auttava hyväntekijä? Sitäkin. Täällä ei näy UNHCR:ää, Punaista Ristiä eikä Amnestya. Ilman paksukaista syyrialaislapset jäisivät kadulle.

Kantalahdesta on tullut Baabelin torni, jossa tapaa pohjois­afrikkalaisia, syyrialaisia, irakilaisia, iranilaisia, afgaaneja, pakistanilaisia, intialaisia, nepalilaisia ja Saharan eteläpuolisen Afrikan asukkaita. Kaikkia yhdistää sama tavoite: päästä Suomeen.

Osa pyrkijöistä on hyvin pukeutuneita nuoria miehiä, jotka näpyttelevät tabletteja ja syövät ravintoloissa. Kaikki eivät varmaan pakene sotaa tai henkilökohtaista vainoa.

Mutta Kantalahdessa näkee myös niin paljon ahdinkoa, että se vetää surulliseksi. Kun pakkasessa alkaa loppua usko ja rahat, moni on umpikujassa.

Kolme nigerialaisnaista kertoo menettäneensä rahansa huijarille.

”Annoimme kaikki rahamme miehelle, joka lupasi viedä meidät Suomeen. Nyt hän on Murmanskissa eikä vastaa puhelimeen. Meillä ei ole rahaa ruokaan.”

Toinen afrikkalaisseurue on nukkunut viikon rämässä Ladassa hotelli Pomor-Turin pihalla.

”Olimme yhden yön hotellissa, eikä meillä ole rahaa enempään. Jos ei asu hotellissa, ei saa nimeä listaan, eikä pääse rajalle”, sanoo norsunluurannikkolainen mies N’guessan Brou Rodrigue.

Suomi päästää Sallan rajan yli vain pari kolme autollista turvapaikanhakijoita päivässä.

Venäjällä viranomaiset laativat lähtijöiden listan yhdessä hotellien kanssa. Haastateltujen mukaan lähtöä voi jouduttaa rahalla. ”Kiirehtimismaksu” voi kuulemma olla yhdeltä henkilöltä jopa tuhat euroa, joka maksetaan hotelliin.

”Kun arabit tulivat, hinnat nousivat. He eivät odota pitkään, vaan maksavat”, valittaa afrikkalaismies.

Media hätistetään välittömästi pihalle molemmista hotelleista: ”Ulos! Poistukaa heti!”

Pomor-Turin pihalla pörrää Mercedes-Benz, jossa istuu kolme tatuoitua miestä. Haastateltujen mukaan miehet järjestävät autoja rajalle ja sopivat lähtijöiden listasta yhdessä hotellissa käyvän viranomaisen kanssa.

Mersumiehet vaativat kuvaajaa poistamaan heistä otetut kuvat. Toimittajan kohdalla auto pysähtyy, mies avaa ikkunan ja tuijottaa hiljaa.

Afrikkalaisia pelottaa: ”Hän sanoi, että meille tulee ongelmia, kun puhumme kanssanne.”

Paikalliset viranomaiset vaikenevat Kantalahden tilanteesta. Haastattelupyynnöt ohjataan rajavartiostoasemalta, maahanmuuttoyksiköstä ja kaupungintalolta Murmanskiin ja sieltä Moskovaan.

Onko Suomeen aikovien tunku Sallaan Venäjän orkestroimaa? Sitä on mahdoton sanoa. Ne, joiden kanssa puhumme, kertovat tulleensa pohjoiseen oma-aloitteisesti sosiaalisesta mediasta saamansa tiedon perusteella.

Joukossa on kuitenkin monia Venäjällä pitkään asuneita, joilla on käsissään uunituore karkotuspäätös. 39-vuotias kongolaisnainen Nseka Mayasi Bebi asui Venäjällä laittomasti kuusi vuotta, mutta 18.1. hän sai karkotuspäätöksen Moskovassa. Nyt hän on Kantalahdessa siskonsa ja tämän kolmen lapsen kanssa. Pohjoiseen hän sanoo tulleensa nettitiedon perusteella.

Pohjois-Afrikasta, Intiasta ja Nepalista moni on tullut maahan turistiviisumilla, joita Venäjä näyttäisi myöntävän avokätisesti. Useat afgaanit taas ovat saapuneet laittomasti maarajojen yli.

”Maksoimme matkasta 14 000 euroa per henki. Tulimme tänne, koska merireitti Kreikkaan on liian vaarallinen”, sanoo perheenisä Rahmatullah Habibi.

Oli Venäjän valtion osuus asiassa mikä hyvänsä, perussyy ei muutu: maailma on lähtenyt liikkeelle. Nuoret eivät enää tyydy kohtaloonsa eriarvoisissa, hajonneissa yhteiskunnissa, vaan etsivät sen raon, josta pääsee kiinni unelmaan. Ja nyt se rako on Sallassa.

”Nepalissa rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Perheeni on köyhä, eikä minulla tietenkään ole vaimoa, koska minulla ei ole rahaa. Minulla on vain aivoni, ja teen parhaani”, sanoo turistiviisumilla Venäjälle tullut Santush Chapagain, 26.

Kaksi lähtöluvan saanutta autoa starttaa Kantalahdesta tiistaina aamuneljältä. Algerialainen Faisal Bentraa on huoltanut 1 100 eurolla ostettua vanhaa Samaraa koko edellisen päivän. Edessä ovat ratkaisevat 182 kilometriä.

Turvapaikanhakijoiden kanssa rajalle ajaa ”matkanjärjestäjän” saattoauto, jossa istuu kaksi kaukasialaisen näköistä miestä. Tarkastuspisteellä saattajat neuvottelevat rajaupseerin kanssa. Kuvata ei saa.

Suomen puolella seuraamme toisen seurueen saapumista. Rajakoira nuuhkii Volgan takaluukkua. ”Miksi tulette Suomeen?” tiukkaa rajavartija.

”Tulen hyvää elämää varten”, hymyilee marokkolainen Elkinani Elmehdi, 24, joka on lentänyt Casablancasta Moskovaan turistiviisumilla kuukausi sitten.

Matkakumppani, syyrialainen Allaa Shababy, 19, kertoo kotinsa tuhoutuneen sodassa. ”Tahdon aloittaa uuden elämän. Haluaisin opiskella lääketiedettä.”

Venäjä siirsi turvapaikanhakijat rajatieltä Kantalahteen. HS.fi/hstv
(C)Juha Metso
Rajan yli yritetään vanhalla Ladalla.
Rajan yli yritetään vanhalla Ladalla.
(C)Juha Metso
Norsunluurannikkolainen N’guessan Brou Rodrigue (oik.) on majoittunut ystäviensä kanssa vanhaan Ladaan, jolla he yrittävät päästä Suomeen.
Norsunluurannikkolainen N’guessan Brou Rodrigue (oik.) on majoittunut ystäviensä kanssa vanhaan Ladaan, jolla he yrittävät päästä Suomeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat